”Pustietatea …va înflori ca trandafirul.” Apa în Israel

Pustia şi ţara fără apă se vor bucura; pustietatea se va veseli, şi va înflori ca trandafirul; se va acoperi cu flori, şi va sări de bucurie, cu cîntece de veselie şi strigăte de biruinţă, căci i se va da slava Libanului, strălucirea Carmelului şi a Saronului.” Isaia 35:1-2apa2

….voi preface pustia în iaz, şi pămîntul uscat în şivoaie de ape; voi sădi cedri, salcîmi, mirţi şi măslini în pustie; voi pune chiparoşi, ulmi, şi merişori turceşti la un loc în pustie, ca să vadă cu toţii şi să ştie, să priceapă şi să înţeleagă că mîna Domnului a făcut aceste lucruri, şi Sfîntul lui Israel le-a zidit.” Isaia 41:18-20

El va face pustia lui ca un Rai, şi pămîntul lui uscat ca o grădină a Domnului.” Isaia 51:3

V-am scris în ultimul rând din postarea despre Neghev că voi scrie o postare despre apa în Israel.
După ce am venit anul trecut din Israel am tot ”gugălit” despre apa din Țara Sfântă și rezultatele le-am adunat aici, ca să vă scutesc de un efort.

Înainte de a le da țara, Dumnezeu le-a zis evreilor în Deuteronom 11 ”Căci ţara în stăpînirea căreia vei intra, nu este ca ţara Egiptului, din care aţi ieşit, unde îţi aruncai sămînţa în ogoare şi le udai cu piciorul ca pe o grădină de zarzavat.” ci că ” Ţara pe care o veţi stăpîni este o ţară cu munţi şi văi, care se adapă din ploaia cerului.” și le-a mai zis că această ploaie va ține atâta timp cât ei vor fi credincioși Lui, iar dacă vor păcătui țara va ajunge o pustie.

Astăzi 60% din Israel este pustie, dar evreii au o vorbă:” viitorul Israelului este Neghevul(pustia)”.

Să vedem de unde au acum evreii apă?

Cel mai mult au din Marea Galileii. Marea Galileii este un rezervor natural care adună apele din munții Hermon și din valea Hula, mai ales în perioada iernii.
În anii 60, după reîntemeierea statului Israel, întemeietorii țării au pus alimentarea cu apă ca prioritate de stat. Așa s-a înființat Sistemul de apă național prin construirea unor canale și conducte uriașe.
Sursele de apă în Israel sunt două:
1. Marea Galileii
2. Apa desalinizată din Marea Mediterană

Consumul de apă merge tot în două direcții:
1. Apa potabilă
2. Irigațiile (apa reciclată din canalizări este refolosită la irigații)

La începuturile statului nu exista altă sursă de apă dulce decât Marea Galileii.
S-a construit astfel un sistem național de transport al apei din Marea Galileii, sistem alcătuit dintr-o combinație de pompe, conducte, canale și lacuri, sistem care a dus apa în tot Israelul până la Beer Șeba. Iată harta:National_Water_Carrier_of_Israel_-en.svg

E interesant de urmărit traseul acestui sistem de transport al apei pe Google Earth sau Maps.
Plecând de la o stație de pompare aflată pe malul Mării Galileii undeva între Magdala și locul Înmulțirii Pîinilor, apa urcă prin conducte subterane până lângă satul Kahal, de unde se poate urmări pe hartă traseul canalului….canal

…până la Lacul de acumulare Tsalmon , urmând curba de nivel a terenului.
De acolo apa este pompată iarăși până lângă satul Eilabun și de acolo iar prin canal la suprafață….open-canal

până la Rezervorul Eshkol.eshkol

De acolo merge prin conducte subterane uriașe spre toate localitățile și ogoarele din Israel.
Da, toate câmpurile din Israel au alimentare cu apă, așa cum avem noi utilități la case.teavaapaisrael

În timp a apărut în schimb o problemă, una mare. Populația Israelului a crescut într-un ritm fenomenal, apa nu mai ajungea și atunci s-a descoperit osmoza inversă.
Tot un om de știință evreu a dezvoltat pasul necesar industrializării în acest proces de filtrare cunoscut de două secole, dar insuficient exploatat.
Sidney Loeb, un evreu american și-a început studiile în California, dar în 1967 s-a mutat în Israel unde a contribuit decisiv la dezvoltarea practică a instalațiilor industriale de desalinizare.
De atunci Israelul este lider mondial al instalațiilor de desalinizare a apei, a construit deja șase instalații, una mai mare ca alta de desalinizare și da, din anul 2016 pomparea apei din marea Galileii nu mai este necesară.
desalinizare
Construcția de instalații de desalinizare a apei din marea Mediterană continuă, așa că din acest punct de vedere viitorul Israelului este asigurat.

Ce urmează de aici?
Îndrăznesc să scriu că ceea ce profeții au scris demult, astăzi se transmite la știri.
De acum încolo va urma dezvoltarea Neghevului și a pustiei Iudeii, datorită apei în exces, pentru că Israelul nu se oprește din construcția de instalații de desalinizare.
S-ar putea ca una din profețiile legate de apă, cea din Ezechiel 47, cu un râu care iese din templu și curge ”spre ținutul de răsărit” (v 8), cu mulți copaci pe malurile lui, cu viața care va învia pe oriunde va curge râul, cu mulții pești (”ca peștii Mării celei Mari”) și pescari de la En-Ghedi până la En-Eglaim, să aibă legătură cu un exces de apă care va fi pompat spre Ierusalim și de acolo lăsat să ude ”câmpia”. Totuși apa mării și țărmurile mării vor rămâne ”pradă sării”. Într-un viitor apropiat, acest lucru se va putea face.
Desigur este o presupunere, nu merg la rug pentru ea, dar e bine de observat.
Cam acest lucruri le-am gândit după ce am venit din Israel și fac acum ca Simion, cel care aștepta mângâierea lui Israel: mulțumesc lui Dumnezeu că le văd cu ochii mei.
Și mai fac ceea ce Simion nu se scrie că a făcut, dar a făcut proorocița Ana, care ”a început să laude pe Dumnezeu, şi să vorbească despre Isus tuturor celor ce aşteptau mîntuirea Ierusalimului.”
Cam asta să facem și noi privind împlinirea profețiilor, să-L vestim pe Cel, ”Prin care sunt toate lucrurile și prin El și noi”. 1 Corinteni 8:6

Pentru noi ca creștini este important de știut că Planul lui Dumnezeu cu Israelul merge paralel cu Planul lui Dumnezeu cu Adunarea.
Indiferent de ce se întâmplă acum în Israel, Domnul Isus ne poate răpi oricând.
Nu mai există nici un eveniment de așteptat.
Așa cum a scris fratele Ioanid:

”O, Doamne, Tu ne-ai spus: „Curând…”
Şi, peste orice controversă,
toţi Te-aşteptăm cu duh flămând,
având mereu, mereu în gând
numărătoarea cea inversă…

Încă un semn. Şi-ncă un semn.
Ba parcă toate sunt prezente.
Apostazie-a fost. Vedem:
Şi-i dus mesajul Tău suprem
pe toate şase continente.

Poporul Tău rătăcitor
s-a reîntors din diaspora.
Ierusalimul e al lor.
Deci azi noi Te-aşteptăm pe nor,
magnet ceresc al tuturora.

Albi îngeri vor veni de sus
ca să ne-arate cărăruia.
Va fi în zori… sau spre apus…
„Priviţi… acolo e Isus!
Zburaţi spre Domnul!…”
Aleluia! „

Iar după aceea, istoria cu ei și cu ceilalți oameni va continua cu un Mare Necaz.
Dar noi nu vom mai fi aici.

3 comentarii

  1. Pacea Domnului frate. vam mai scris o data pentru ca as fi vrut sa va cunosc dar am inteles ca nu a fost vremea . Vreu sa va spun ca de multe x mam bucurat pentru lumina care va dato Dumnezeu ,si cu cat drag si interes o indicati si altora .Dumnezeu sa va binecuvinteze cu viata vesnica . Sa stiti ca imi ramane in continuare dragul sa va invitam la biserica noastra din frumoasa bucovina.

    Apreciază

    Răspunde

  2. Shalom,ce frumos ați explicat,eu Chiar v-am cunoscut și pe dvs și pe soția ,am fost împreună într-o excursie în Israel 🇮🇱 și la acea vreme aveam O soră și prietena comună care locuia în Israel 🇮🇱,acum de ceva timp sa dus la Domnul Isus să fie Cu EL pentru O Veșnicie 🤗🙏 Glorie Domnului Isus 🙏🤗🇮🇱 o chema Rivka 🙏

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu