Talantul ingropat

    TALANTUL nu simbolizeaza talEntul natural (firesc) al omului, de genul: a sti sa canti sau sa pictezi, sau sa vorbesti frumos. Nici macar inteligenta nu este un talAnt, pentru ca Domnul nu i-a ales pe cei inteligenti.
     TalAntul simbolizeaza HARUL.
     TalEntul este ceva ce tine de carne, te nasti cu el.
     Harul tine de Duh, Il capeti.
    „Fiecaruia DINTRE NOI HARUL  i-a fost dat…”
    Harul este dat spre inmultire, spre a fi sporit, iata  3 ex.:
1. „iar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult.” (Romani 6,1) ”
2. I Tim 1:14 „Si Harul domnului nostru s-a inmultit peste masura de mult..”
3. II Cor 4:15 „pentru ca Harul fiind inmultit prin mai multi…” trad GBV 1989

    Cum se inmulteste harul?
„Ca nişte buni ispravnici au Harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit” (1 Petru 4:10) , dar care il avem „după Harul care ne-a fost dat.” I Cor 12:6

     Harul ne-a fost dat ca sa slujim cu el intregului Trup. „Fiecaruia i se da manifestarea Duhului spre folosul tuturor”. In adunarile in care se intelege aceasta Taina a Trupului lui Hristos si unde se doreste cresterea in Har, se manifesta o deosebita grija pentru fiecare madular, pentru ca slujirea fiecaruia este importanta Trupului. De fapt Trupul nici nu ar fi intreg fara chiar cel mai neinsemnat madular.

     Ingroparea Talantului inseamna nemanifestarea Harului pe care l-ai primit, care ar putea fi: un cuvant de intelepciune sau un indemn sau o rugaciune, sau o cantare spre zidirea celorlalti. Ceea ce te-ar putea face sa nu pui talantul in negot ar putea fi un formalism ucigas(acesta este stergarul), intr-un mediu  antislujire, in care un singur asa-zis madular incearca sa faca slujba tuturor. E chiar ridicol sa credem ca ar putea.

      Atata timp cat stai infasurat sub acest val al formalismului, Harul pe care l-ai primit este infasurat si el iar soarta ta este in intunericul de afara. Nu conteaza ca nu tu ai tesut stergarul formalismului, daca stai sclav acestuia fara sa vrei sa fi eliberat esti vinovat. Vinovat este cel ce foloseste stergarul, pentru a face zadarnic Harul lui Dumnezeu. 
      Faptul ca manifesti grija fata de Har, sa nu se piarda, fiind grijuliu in respectarea formalismelor nu te va salva, dimpotriva. Harul trebuie sa-l dai, sa-l pierzi, sa-l inmultesti, pentru ca Treaba Domnului este sa toarne Har peste Har.
      Vei descoperi astfel ca tu, dand Har, nu vei fi mai sarac, si chiar dupa mai multa vreme Harul se va dubla.
      Cu cat biserica unde esti este mai mare, cu atat posibilitatea ca toti sa-si puna Harul in negot este mai mica.
      Cu cat pastorul este mai scolit si are mai multi adulatori, cu atat numai vocea lui se va auzi si trupul(cat a mai ramas viu) va fi lipsit de TOT (ca intreg) Harul lui Dumnezeu.
      Cu cat se manifesta in biserica ta mai multe talente, se ingroapa mai multi TALANTI. Muzica de lux, catedrale de lux, pastori de lux nu inseamna altceva decat STERGARE  de lux cu care Harul simplu(ca si Domnul Isus) este invelit si ingropat.
      Inapoi la smerenie.
      Chiar faptul ca ai citit pana la capat aceste ganduri, daca te-au bucurat, ti-au adus Har. Libertatea intrarii noastre in Locul Preasfant ne este asigurata nu pe baza unor Statute Omenesti ci pe baza dreptului castigat de Cel care a intrat inaintea noastra. Slujirea noastra prin Harul Lui Dumnezeu are ca temei jertfa care ne-a unit cu Domnul si Harul care ni l-a dat El, nu anumite diplome, ierarhii sau succesiuni bazate pe legile unor porunci pamantesti.
      Megabisericile sunt impotriva Harului lui Dumnezeu, sa ne intalnim in strangeri simple in care Harul fiecarui madular sa fie pus la lucru.
      Talentele firesti, muzicale sau oratorice nu sunt un semn al Harului (il pot doar insoti), dar cat este de trist ca de multe ori slujesc doar talentele fara Har. Sa le abandonam, iar pe sarmanii inselati care cred ca fac o slujba pt Dumnezeu, in masura in care putem, sa-i atentionam. 
     Scolile teologice nu produc oameni cu Har (desi pot fi oameni cu har in scoli teologice), sporesc doar mandria, cunostinta fara Duh si acorda o falsa sursa de autoritate. E bine sa fie ocolite. De asemenea Domnul ne indeamna sa-i ocolim pe carturari, pe cei care umbla in haine lungi si cauta scaunele inalte.
     Toate aceste lucruri au legatura cu tine, daca te consideri rascumparat al Domnului. Domnul vrea ca „sa te tii strans de Capul” de Hristos.
      Am intitulat acest blog Vestea Buna pentru ca am o bucurie nemaipomenita sa dau aceasta Veste Buna a alipirii de Hristos, a Harului sau nemasurat. Pot sa zic ca dau o Veste Buna:Vestea Buna nu este doar pana la nasterea din nou. Iata ce spune Pavel: „sunt gata sa va vestesc Evanghelia(Vestea Buna) si voua celor care sunteti in Roma.” Rom 1:15.  deci credinciosii aveau nevoie de Vestea Buna. 
      Astazi, acum e nevoie de o intoarcere la acea manifestare a vietii adunarii lipsita de formalism, la adunari tip familie, in care slujba fiecarui madular sa fie pretuita spre Gloria harului Domnului Isus. Cum s-a aratat Harul Lui?  „S-a facut sarac pentru noi.”
      Sa ne facem si noi „saraci” ca El, dand ceea ce am primit pentru ca El sa inmulteasca.

7 comentarii

  1. Propozitia „Megabisericile sunt impotriva Harului lui Dumnezeu” are nevoie de suport Biblic, cum ar fi ceva versete care subliniaza clar limita impusa adunarilor de credinciosi.

    Vechiul si Noul Testament nu contin o asemenea limita, poate am eu o editie mai veche.

    Sa nu cadem in extreme, e o panta periculoasa. De exemplu, se cam predica despre ordinea si disciplina in Biserica. Nu zic ca e rau, dar are o mare doza de intelepciune lumeasca. Si David, in VT a crezut ca e intelept sa numere poporul Israel, si stim destul de bine ce s-a intamplat.

    Intelepciunea lumeasca seamana cu intelepciunea lui Dumnezeu, dar ceva ce seamana cu altceva, e diferit de acel altceva. Daca e diferit, e fals.

    Just my .02.

    Apreciază

    Răspunde

  2. “…cu cat suntem mai multi cu-atata
    mai fericiti ne-mpartasim
    din rugaciune, din cantare
    si din Cuvantul cel dorim…”

    Ceva ma face sa cred ca nu va este straina aceasta cantare.

    Despre felul adunarii s-a mai dialogat, iata un ex. : https://vesteabuna.wordpress.com/2008/08/11/dialoguri-despre-felul-adunarii/
    Nu este o limita superioara a numarului pentru adunare. Exista una inferioara: doi sau trei.
    Cat despre cat de mare poate fi, as zice ca depinde de cat timp avem. La timp scurt, adunare mica, la timp mai lung poate fi si mai mare.
    Sunt lucrari duhovnicesti care nu se pot face in mare multime. Iata doar cateva:

    1. RUGACIUNEA. “Rugati-va unii pentru altii…” Rugaciunea slujeste zidirii…”cum va raspunde amin..” si trebuie facuta pe rand, cate unul, nu la cor. “Tu multumesti lui Dumnezeu foarte frumos…”, iar celalalt “ramane zidit…” stiind ce spui. Nu se poate ca la o rugaciune de 1-2 minute (desi si atat e putin) pentru un frate sau sora, intr-o ora sa se roage mai mult de 30-40. Ce facem, lungim ora de rugaciune sau micsoram adunarea?
    Cu timpul stam prost, mai bine cu spatiul, micsoram adunarea!
    Argumente de genul: rugaciuni scurte, rugaciunea lunga acasa, etc, ne duc tot la concluzia scripturii: toata adunarea acasa. Multimea nu slujeste decat ca o masa ascultatoare, dar nu vedem ca felul adunarii in Noul Testament ar fi o sala de conferinte.

    2.CINA DOMNULUI. As atrage atentia ca la cina, simbolul este dat de PAHAR nu de vin, ACEST PAHAR este scris, nu acest VIN. Simbolul este forma, nu materia. Ca si la botez, apa nu oricum, ci SCUFUNDAREA in apa, tot asa si la cina, ACEST PAHAR scrie de mai multe ori.
    Cat de multi sa ne adunam?
    SA NE ADUNAM ATATIA CATI PUTEM BEA DINTR-UN PAHAR.
    De aici vedem ca nici prin gand nu i-a trecut Domnului ca se vor aduna mari multimi, caci ar fi putut scrie: ACEASTA GALEATA sau aceste paharele, cum se practica, sau acest vin.

    3. ZIDIREA. Edificarea spirituala. Daca nu sunteti bine ancorati in invatatura Harului lui Dumnezeu, aceste cuvinte vi se vor parea straine sau slabe. Faptul ca in acest Har, si pentru acest Har sta in picioare tot Universul, iar acest Har de o valoare inestimabila, de o putere incomensurabila si de o intelepciune insondabila, sta cuibarit, prin hotararea lui Dumnezeu in duhurile celor chemati de El si nicaieri altundeva, acest fapt zic poate parea straniu dar nu este nimic mai adevarat.
    Mai mult, Dumnezeu a hotarat in intelepciunea lui ca sa-si incredinteze Gloria acestor nebagati in seama si dispretuiti de lume, urmasi ai lui, acordandu-le Har glorios si culegand Glorie din roada acestui Har. “suntem creati in Hristos pentru Lauda Slavei Harului Sau.”
    Vedeti dar ca Harul acordat, si cresterea noastra in acest Har sunt cea mai Glorioasa lucrare pe care Tatal o savarseste acum in atat de tanarul Univers (6000 si ceva de ani). Pe langa lucrarea harului, celelalte lucrari si intelepciuni ale lui palesc in Glorie, desi sunt atat de vizibile.
    Acest har este inmultit prin partasie, prin aducerea lui ca “jertfa duhovniceasca” pe altarul partasiei, in focul dragostei. Aceasta lucrare iarasi se poate face intr-o atat de mare multime cat permite timpul ca fiecare madular sa-si faca lucrarea. La timp scurt, putini, la timp mai lung mai multi.
    Daca dumneavoastra ati avea atatea madulare moarte sau inactive cate are o biserica normala din cele care le cunosc eu (poate si dvs) ati fi mort demult. De ce sa-i dorim Domnului un astfel de Trup?

    Aveti grija ca nu cumva sa fiti vrajit de ceea ce vedeti. Realitatea este ceea ce credeti.
    Multa binecuvantare si mai ales MULT HAR.

    Apreciază

    Răspunde

  3. O biserica mare,inseamna lipsa partasiei..e suficient acest lucru..un motiv
    foarte intemeiat ca bisericile sa aiba atatia membrii cati poate duce(la partasie,marturisre,legaturi adevarate)In bisericile mari,nici macar nu stii cine este membru…partasie ?????
    Din ceea ce Hristos ne spune sa facem ca frati se subintelege cam cati ar trebui sa fim ca numar,,,100 cred ca e deja mult…nu -si mai indeplineste
    rolul.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu