”Suntem o adunătură de fandosiți…”, Jim Elliot despre nunțile ”creștine”(1)

Jim Elliot a fost un misionar american care  a suferit moarte de martir, fiind omorât în America de sud de niște indieni Auca cărora încerca să le vestească Cuvântul lui Dumnezeu.
Citatul de mai jos este din jurnalul lui, iar redarea este făcută de soția lui în cartea ”Umbra celui Atotputernic”, Viața și testamentul lui Jim Elliot, pag 299-300.

Ca majoritatea femeilor, eu participam cu bucurie la nunți (scrie Elisabeta Elliot, soția lui Jim, n.n.), dar nu puteam să mă închipui pe mine în aceeași situație. Jim, pe de altă parte, de-a dreptul desconsidera aceste convenții, după cum arată un fragment de jurnal din 1949:

”Nunțile creștine din secolul XX sunt formele cele mai goale, cele mai lipsite de semnificație. Nu mai există nici o urmă de realitate în ele. Martorii se gătesc ca pentru un vodevil. Firea e atotstăpânitoare. Cântecele sunt absurde și nimeni nu-și dă seama pentru că nimeni nu ascultă versurile!  Toți ascultă numai cum sună, nu și ce spun. Lumânările sunt întotdeauna inutile, dar foarte scumpe. Ușierii nu sunt de nici un ajutor, dar arată foarte importanți, iar ceremonia în sine este cel mai lipsit de sens ghiveci de gramatică învechită și frazeologie – ca o traducere din Cicero, făcută de un elev de clasa a V-a. Și formula stupidă a întrebării cine aduce mireasa! Cui îi pasă de asta? Toată lumea știe că o dă în căsătorie tatăl ei, sau unchiul, sau vreun alt figurant roșu și transpirat. Și mai vorbim de catolici! Când noi, fundamentaliștii, suntem o adunătură de fandosiți care umblăm numai după ocazii în care să ne etalăm propriile persoane. Sunt sigur că profeții mici ar fi avut multe de criticat la nunțile noastre. Va trebui să-mi citesc și mie aceste rânduri în ziua nunții mele (dacă voi avea o asemenea zi).” (va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s