Cristos: Înțelepciune mărturisită sau energie mistică?

Motto 1: ”El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi Înțelepciune….” I Cor 1:30

”Și noi predicăm Înțelepciune …..dar nu a veacului acestuia...noi predicăm pe Cristos…”
”Și creșteți în Harul și în cunoștința
”Ci voi veți primi o putere și-Mi veți fi martori..:”
”Ațintiți-vă privirile la Apostolul și Marele Preot al Mărturisirii noastre…”

1. Cristos, Înțelepciunea noastră.

Marele preot al Mărturisirii noastre!  ! ! Evrei 3:1
Mărturisirea noastră al cărei Mare Preot este Domnul Isus este detaliat descrisă în Vechiul Testament și bine definită în Noul.
Locurile Cerești în care stăm prin credință sunt domeniile spirituale în care aducem jertfe, adică în care vorbim, mărturisim, omologăm Cuvintele lui Dumnezeu. Locurile cerești sunt reprezentate în Vechiul Testament prin cortul întâlnirii cu toate detaliile și rânduielile lui.
Mărturisirea noastră, sau mărturia pe care o purtăm în noi (nu în afara noastră) este și ea reprezentată în Vechiul Testament și o putem învăța: mărturia este din 3 elemente: tablele legii, vasul cu mană și toiagul lui Aron și de la mărturie și-a luat numele chivotul: Chivotul Mărturiei. Apostolul Ioan detaliează: ”mărturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat Viață Veșnică și această viață este în Fiul Său” (amintesc aici că mai scrie despre mărturisire că este înlăuntrul nostru). Cele trei elemente  din chivot, toate ne vorbesc despre viața de înviere a Domnului nostru, nu de viața lui cea veche, tot astfel vorbesc despre viața de înviere a noastră împreună cu El, nu de viața noastră veche. Tablele legii au fost cele refăcute, primele fuseseră sparte pe piciorul muntelui, vasul cu mană este cel care nu mai face viermi după ce în vasul păstrat pe a doua zi mana făcuse viermi și toiagul mărturisește și el cea de-a doua viață, mai întâi a fost un migdal, apoi tăiat, omorât, uscat, învie la o nouă viață, una cu roade. Frumoasă mărturie! A făcut-o Domnul, a făcut-o Timotei, ”împărăția nu este de aici”, ea este înlăuntrul nostru. Mărturisirea, aceste cuvinte sunt scrise în Biblie dar trebuie omologate(spuse la fel) prin viu grai, rhema(rostirea) confirmând logosul(ideea). Aceste realități ale vieții minții noastre noi le învățăm și le înțelegem prin imaginile simple ale jertfelor și slujbelor din Vechiul Testament.
Purtăm în noi, în trupul nostru, așa cum evreii purtau chivotul, purtăm omorârea lui Isus ca și viața lui Isus să se arate în trupul nostru muritor. Această omorâre este în primul rând față de învățăturile începătoare ale lumii, acelea ”slabe și sărăcăcioase” pentru a trăi în bogățiile siguranței depline de înțelegere. (”dacă ați murit față de învățăturile începătoare ale lumii”)
Cristosul cel viu crește în omul lăuntric, ascuns al inimii, crește în cunoștință, înnoiește mintea hrănindu-se din Cuvânt. Puterea constă tocmai în puterea învierii Lui după ce ai devenit asemenea morții Lui, moarte față de învățături începătoare, cu cât aceste învățături sărăcăcioase  îți sunt tot mai străine ești întărit în puterea tăriei Lui, adică în puterea crucii care lucrează această separare. E o lucrare de ”soft”, nu de hard, înăuntrul minții nu pe teritoriul iluzoriu al emoțiilor. Cristosul cel viu ”se învață”! se proclamă. Dacă vreți o exprimare mai tăioasă, Cristos intră pe urechi și Cristos este mărturisit cu buzele, ”rodul buzelor”…
Puterea pe care o primim de la El se arată în mărturisirea Lui!

2.Cristosul fals, înțeles ca energie mistică

Motto 2: ”Eu simt, eu simt pe Cineva, E Domnul în inima mea, Ii simt susurul Lui cel blând, Ii simt fiorul Lui cel Sfânt.” (de ex. aici.)

Starea de confuzie și rătăcire pe care diavolul a reușit să o instaleze între oameni prin religie falsă, prin stimularea și exploatarea sentimentului religios este împărăția lui astăzi.
Expresia ”Isus în inimă” este tot mai comun înțeleasă că o stare extatică, la nivelul unei religiozități pragmatice din domeniul sentimentelor și manipulării simțurilor. Se sugerează că ”puterea”, ”energia” ar fi o stare în care intri ca într-o transă, ca condus de un medium, că semnele acestei stări ar fi exaltarea și extazul, ochii dați pe spate, oftatul, ridicatul mâinilor, strigătele și țipetele, plânsul și fiorul, susurul, etc….

Cristosul-energie din inimă, fără  înțelepciune, fără renegarea păgânătății, fără Harul pe care L-a adus Cel Adevărat, fără propovăduirea crucii este un cristos fals. Dovadă este starea de dezastru în învățătură din sinagogile unde este ”onorat” prin formații, trupe de ….Doamne iartă-mă,…laudă și închinare. Dezastrul moral va urma în generația următoare.

Vă vine să credeți că nu există în tot Noul Testament nici un sfert de rânduleț care să justifice aceste practici și nici vreo dovadă că acestea ar fi existat în adunările primului veac?

Sunt cel puțin două pericole ale înțelegerii lui Cristos ca energie mistică.
Unul este falsitatea acestei înțelegeri. Se sugerează fals că puterea o obții mergând undeva, unde ”Dumnezeu este în locul acesta și eu n-am știut” sau unde ”aici este poarta cerurilor” și prin invocare, ritual sau alte mijloace, lăuntrul îți este pătruns de acea ”stare de har” lipsită complet  de judecarea de sine și de lepădarea de sine. Mai mult, sinele este înălțat prin folosirea unor mijloace carnale, pe primul loc muzica, adesea cei care o cântă o fac profesionist, pe bani și nimeni nu este deranjat.
Al doilea este mulțumirea de sine, trăirea cu o iluzie, cu o efă greșită, te vei cântări pe tine și pe alții cu acest cântar fals al entuziasmului, programului, al ochilor dați pe spate, al extazelor de diferite nuanțe, nu al creșterii în har și cunoștință. Într-adevăr cunoștința îngâmfă, dar tot adevărat este că trebuie să creștem în cunoștință, după ea urmând imediat înfrânarea în lista de virtuți. Vei renunța la judecarea duhurilor cu discernământ, acceptând ca singur criteriu de acceptare primitivul ”îmi place” sau ”mă plictisește”.

Răul este prea lat ca să am măcar iluzia că va fi stârpit în masă.
Atunci de ce am scris?
Pentru tine dragul meu, care ai citit până la capăt, dacă nu înțelegeai ce ți-am scris, ai fi dat click pe altceva cu mult înainte de a ajunge la …….sfârșit.

Un comentariu

Lasă un comentariu