O căpetenie, un om mare a plecat dintre noi! (1)

Postez aici în serial un document vechi de aproape 30 de ani: mesajul transmis de fratele Mia Iovin la trecerea la Domnul  fratelui Vasilică V. Moisescu la data de 13 aprilie 1985.

” O CĂPETENIE UN OM MARE A PLECAT DINTRE NOI ! ”

Împăratul David a deplîns în faţa întregului popor moartea lui Abner zicind:
”Nu știți că O CĂPETENIE, UN OM MARE a căzut astăzi in Israel?” (2 Samuel 3:38).
O veste neașteptată, ca un fulger, a sosit pînă la noi străbătînd Atlanticul,
la numai două ore după trecerea Iordanului Morţii,a celui ce a fost preaiubitul nostru frate şi prieten: „VASILE V. MOISESCU”. Era ziua de Simbătă, 13 Apr.1985,orele 14 (2 PM), ora București cînd fratele Vasilică ( aşa-i spuneau cei intimi ) a făcut exodul din trup, implinindu-se şi cu el minunatele cuvinte din Isaia 33.17 ”Ochii tăi vor vedea pe impărat In strălucirea Lui,vor privi toată ţara,in toată intinderea ei. Inima ta işi va aduce aminte de groaza trecută şi va zice:” Unde este logofătul? Unde este vistiernicul? Unde este cel ce veghea asupra ta?” (Am putea anticipa aici: ”A căzut Babilonul, sistemul care te-a asuprit atît.”) „Priveşte Sionul, Cetatea sărbătorilor noastrel Ochii tăi vor vedea Ierusalimul,ca locuinţă liniştită, ca un cort care nu va mai fi mutat, ai cărui ţăruşi nu vor mai fi scoşi niciodată
şi ale cărui funii nu vor mal fi deslegate.”

Născut la 23 Mai 1905, in comuna Domneşti Muscel, a atins pragul vîrstei celor tari întîlnind pe impăratul lui, Domnul Isus Christos, de care era pe drept Indrăgostit şi în slujirea Căruia şi-a dedicat toată viaţa, încă din fragedă tinereţe, cum puţini au fost şi au putut să și exprime acest lucru. Adorarea Domnului Isus Christos, dorul după Patria de Sus, entuziasmul lui in cercetarea Sfintelor Scripturi, în care a descoperit atîtea frumuseţi ascunse, a atîtor taine nebănuite de omul firesc şi chiar de teologii cei mai iluştri, cît și ardoarea de a le spune altora, de a-i face părtaşi acestor bucurii, erau de-a dreptul Mişcătoare, antrenante, aducînd atîta binecuvintare şi bogăţie spirituală tuturor acelora care l-au preţuit şi iubit.

La primirea ştirii trecerii la Domnul a fratelui Vasilică, am simțit cum toată fiinţa: duh,suflet şi trup, au inceput să-mi vibreze, parcă de un fior sfînt, de simţăminte alese, ca mai apoi lacrimi fierbinţi să dea la iveală parfumul scump al unor amintiri, ce cu greu ar putea fi îmbrăcate în cuvinte omeneşti. Plecarea la Domnul a unui adevărat fiu al Său lasă în urmă o mireasmă plăcută a lui Christos, pentru toţi cei ce l-au iubit dar şi un jar de cărbuni aprinşi pe conştiinţa celor care l-au prigonit….Unul din proorocii din vechime revelează optica divină asupra unui asemenea eveniment cînd zice: „Scumpă este Înaintea Domnului moartea celor iubiţi de El” (Ps.116:15).

Îmi revine sarcina de a face o evocare a persoanei şi operei realizate de fratele nostru scump, V.V.Moisescu şi nu e uşor pentru mine. Alţii ar fi reuşit mult mai bine să pună în valoare tezaurul lăsat în urma lui, de descoperiri duhovniceşti, cercetări ştiinţifice, versuri şi cîntece, care ar însuma multe volume, dar din care prea puţine au reuşit să fie publicate. Ce aş putea să zic de aleasa lui sensibilitate de poet, cu care a scris imnuri şi versuri creştineşti de valoare unică, ori despre caracterul lui de copil (Mt.18:3), toate la un loc dublate si de o rară nobleţe sufletească

Mi-aduc aminte cum ne spunea adeseori, de focul sacru care a început să ardă încă din anii adolescenţei pe vatra inimii lui, simţind chemarea specială de a se dedica cu totul slujirii lui Dumnezeu. Deaceia, la terminarea studiilor in comuna lui natală, vine la Bucureşti, unde urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox, cu rezultate excelente la invăţătură,ca şi de altfel cei doi prieteni ai lui pe care i-a avut acolo, Ilie Enea din
Giurgiu si Nico1ae Tonoiu din Ploieşti.

În viaţa acestor trei seminaristi,care erau şi premianţii clasei, se produce un
eveniment crucial, acela al convertirii lor adevărate, primind credinţa cea vie a Domnului Isus Christos și naşterea din nou(In.3:3-5), lucrată de Duhul Sfînt. Îndată ei au început să mărturisească peste tot pe Isus Christos, Mîntuitorul lor, fapt care a atras persecuţii ale Patriarhiei, fiind siliţi în final să părăsească Teologia Ortodoxă, întrucît nici unul din ei nu au acceptat compromisuri de nici un fel, pe considerente de credinţă. Ca urmare, fr. Vasilică se înscrie şi urmează cursurile Universităţii din Bucureşti, luînd licenţa in Arheologie şi Limba Greacă, cu excelentul calificativ de: „Magna cum Laude”. (va urma)

moisescu1

6 comentarii

  1. Intr-adevar David a zis despre Abner că era „o căpetenie, un om mare”, pentru ca el a fost căpetenia oştirii lui Saul, imparatul lui Israel (1 Samuel 26:6) si el a fost cel ce a vorbit lui Beniamin in favoarea lui David, caci voia intr-adevar sa „strângă tot Israelul” la David (2 Samuel 3:19-21).
    Dar, despre “VASILE V. MOISESCU”, nu scrie nimic in Scriptura, totusi tu o faci cu multa pasiune. Aratand ca stii nu numai data, dar chiar si ora cand acesta a murit, ba mai mult tu adaugi „implinindu-se şi cu el minunatele cuvinte din Isaia 33.17…”
    Dar nu stii ca in Biblie este scris: Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu…. (1 Petru 4:11).
    Crezi tu cuvintele din Scriptura, sau pretinzi numai? Tu spui ca el a plecat cu loc cu tot si ca „Nu e cu scaune, e cu Har.”
    Insa nu spui ce anume?

    Apreciază

    Răspunde

    1. Prietene
      Înainte să-ți răspund, ți-am parcurs rapid blogul și am recitit cele peste 10 mailuri dintre noi din anul 2013.
      Ce să adaug: mă bucur pentru tine și te rog nu-mi pune bețe-n roate!
      Despre Moisescu nu scrie în Scriptură, scrie în ceruri.
      Dacă zici că să nu-l citesc pe Moisescu, atunci de ce să citesc ce scrii tu? Om ești și tu, ca el.
      Diferența dintre voi este mare: Moisescu a purtat la mâini și la picioare lanțuri pentru Cristos ani de zile prin celule și lagăre, tu dragul meu, cu tot respectul, se pare că nu porți decât mouse și tastatură deocamdată. E o diferență? Este.
      Apoi citește bine! Ce am postat nu e scris de mine, e scris de (vei vedea la urmă) tovarășul lui ”de slujbă, de suferință și de lanțuri” Mia Iovin.(http://www.youtube.com/watch?v=uqsjrsiMNOE)
      Cred că ți-ar prinde bine să citești ce au scris acești oameni, să nu sari la rățoială teologică până nu asculți bine!
      cu drag

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un comentariu