Bret canadis

Se vor scula mulţi proroci mincinoşi şi vor înşela pe mulţi.” Matei 24:11


De la ultima semnalizare a apariției în spațiul online a vreunei vorbiri în limbi (sept 2020), au trecut aproape 3 ani. De atunci au zburat mai multe comete pe cer, de câteva ori s-au aliniat niște astre, s-a terminat o pandemie, a început un război și au fost câteva cutremure mari în lume.
Și „duhul” … nimic.
Urmăresc des „slujbe” în biserici care pretind astfel de fenomene și în afară de zumzetul rugăciunii și un nivel decibelic superior…parcă-s…Doamne ferește, baptiști. Desigur, pe nimeni nu deranjează sau pe aproape nimeni lipsa vorbi(to)rilor în limbi, sigur nu le pasă celor ce iau salarii, mai puțin celor ce le dau salarii, dar mai sunt oameni pe-acolo cărora (încă) le pasă. Unii, puțini, care știu că identitate fără markeri identitari nu există, știu și care este cel mai evident marker la cei ce pretind că au fost botezați cu „duhul sfânt”: vorbirea în limbi. Și atunci ies cu praporul markerului în fața oștirii, să știe viewerii ce armată defilează în spate, să nu se creadă că Doamne ferește „suntem… cum am zis? ….baptiști”.
Pe acest teolog îl ascult cu mai mare interes decât pe alții, uneori are mesaje cu destul de multă logică, încât să-mi agațe gândul mai tare…decât alții.
Derapajul de duminică seara însă nu poate rămâne nepenalizat: 9 cuvinte nu sunt limbă. Chiar dacă, de observat, niciunul nu se repetă. Șebret îmi amintea de șebrato șemena…dacă înseamnă ceva și îngerii vorbesc o singură limbă, o fi în limba aia. Păcat că cei cu șebrato au șters filmul, prea se repeta. Canadis e ceva între Canada și canabis.
E trist, e fraudulos, e jenant. Pentru mine limbă înseamnă ceva fluent, curgător, muzical, coerent, cu accente și intonații și în primul rând cu mult mai mult de două, trei sau patru cuvinte.
Să nu mai zic de traducere, ar trebui să aibă o lungime echivalentă. De ce la aceste „pogorâri”, 3 cuvinte se traduc cu 30?
Contest autenticitatea silabelor domnului teolog.
Le-a învățat, nu e limbă, nu e dar divin, e cel mult extaz mistic asezonat cu „mirodenii” verbale, bret canadis vă spun. Și dacă i-au venit pe loc, tot nu e „dar divin”, pentru că nouă cuvinte nu sunt limbă.

4 comentarii

    1. Numai la dragoste și la fapte bune te gândești tu Lucian.
      Crezi că îl vei ridica, dacă-i vei da fața, numele?
      Ce mare pacoste a făcut decât că a perpetuat un vis, o himeră?
      Eu am fost vreo 15 ani calvinist și nu m-a călcat trenul.
      Dacă mâine se pocăiește, eu ce fac cu penele din pernă, cum le-adun, mă vei ajuta dumneata?
      Această postare este o analiză, nu Satiră și Umor, chiar dacă pare.
      Și fără „duh” și insuflări îți mai zic că….Я мог бы объяснить вам эти детали по-русски и еще на двух-трех языках, не только ради того, чтобы представить, что значит иностранный язык…ajute-vă Google să traduceți!
      Pentru 80% din „frați și surori” care nici românește nu știu bine, a li se rosti 10 silabe „altceva” decât româna, poate să însemne și duh, și pogorâre, și dar, și ce vrea visul lor, că cine nu știe, presupune.
      Dar dacă vorbești câteva limbi, știi cum trebuie să sune o limbă.
      Și încă ceva: o mostră de limbă ar trebui să fie un text fluent de 10-15 rânduri.
      Să fiu mai precis: să îl poată repeta ulterior, poate cu mici diferențe, ca și cum aș scrie eu acest mesaj încă odată, ideile nu le uit, textul va fi diferit un pic. 10-15 rânduri ar fi minim necesar pentru analiză, așa ceva nu s-a auzit încă, toți repetă mantre scurte.
      Explic, pentru că de data aceasta „papagalul” are doctorat în teologie. Are și licență în informatică și master tot pe-acolo, deci știe ce scriu.
      Așa cum teoria evoluției e combătută complet de teoria probabilităților și practica asta de două sau nouă cuvinte e combătută de practica limbilor. A celor adevărate. Vrem să semene.
      Mai adaug ceva: cel ce a lăsat să fie scris: vor vorbi în limbi noi, a lăsat ceva și despre scaune dintâi în sinagogi.
      Lectură obligatorie: capra cu trei iezi!

      Apreciat de 1 persoană

      Răspunde

      1. 1. Da, daca ar fi sa consideram ca in ziua de azi dai o cautare scurta si verifici doar 1…2 rezultate, atunci poate fi motiv de impiedicare pentru unii.
        2. Cind am zis de apostolul Pavel, avem nume pe care le-a dat si despre care, cel putin din Biblie, nu stim daca s-au pocait sau nu.
        .
        Deci da, sint de acord cu argumentul in contextul actual. 🙂

        Apreciază

        Răspunde

  1. Pentru că am primit un comentariu la altă postare, am recitit postarea și dau aici un citat despre acest amestec de grâu (Cuvânt logic, explicabil și inteligibil) și pleavă sau paie (pretenții, inspirații, emoții).
    „Ieremia 23:28 ” Prorocul care a avut un vis să istorisească visul acesta şi cine a auzit Cuvântul Meu să spună întocmai Cuvântul Meu! Pentru ce să amesteci paiele cu grâul? zice Domnul. ”
    Pentru ce? Pentru bani.
    Explică Amos: „….vom vinde codina în loc de grâu.” Codina înseamnă un amestec de grâu cu pleavă și cu paie, un grâu amestecat. Textul sfânt amestecat intenționat cu paie și pleavă, asta este codina, are volum. (Termenul codină vine din zootehnie: la tunderea oilor, lâna mai slabă și murdară din jurul cozii se numește codină, de la coadă.)
    O altă concluzie tristă este că vorbitori adesea buni și tâlcuitori expliciți ai Bibliei s-au compromis atunci când au început să facă slujbe. Mesajul a ajuns confuz și analiza dificil de făcut. Slujba este codina, pleavă amestecată cu paie și grâu. Nu ai de unde să știi dacă cel ce ascultă cu interes urmărește firul logic, procesează, este cercetat ca și cei mustrați din Corint sau pur și simplu te ascultă pentru că ești furnizorului de „slujbe”, ești magicianul lui.

    Testarea se poate face simplu, să începi să nu mai faci nicio slujbă nebiblică. Vezi cu câți ascultători rămâi. Riscă cineva? Să treieri bine grâul, dacă tot te pretinzi „bou”, să separi paiele de grâu.

    Starea de a te asculta cineva nu pentru logica argumentelor pe care le împletești în mintea lui, ci pentru că te crede un fel de magician furnizor de „har” este foarte riscantă. Dacă sunteți pastori sau „slujbași religioși” meditați la asta. Dacă cunoașteți pastori, dați-le acest text. Toată truda argumentației este zadarnică dacă la urmă în loc de pocăință și angajament este invitat „Domnul să lucreze” adică se așteaptă ca slujba să aibă efect.
    Pe scurt: slujba e marfă, dragii mei.
    Marfă mârșavă.”
    sursa: https://vesteabuna.wordpress.com/2022/08/23/ce-n-am-gasit-pe-youtube/

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s