Ne vaccinăm? Un punct de vedere biblic.

Iată, îi voi da vindecare şi sănătate, îi voi vindeca şi le voi deschide un izvor bogat în pace şi credincioşie.”
Ieremia 33:6

Am de mult în cap aceste gânduri pentru că nu odată în ultimele luni mai ales am fost întrebat:
-v-ați vaccinat?
-e bine să ne vaccinăm?
-ne bagă cipul?
-ne omoară „ăștia”? Ne controlează?
Astă seară m-a sunat un frate din Republica Moldova pe același subiect.
I-am spus că nu m-am vaccinat pentru că nu mă tem, pentru că cred că am trecut prin boală (de un an n-am mai fost nici răcit, decât vag) și socotesc că nu ar trebui să mă înghesui ca fricosul să-mi caut primul salvarea.
I-am mai spus că sunt cu totul de acord cu vaccinarea, cu vaccinul, mai ales după dovedirea eficienței în Israel și Marea Britanie și acum se pare că și la noi.
Socotesc că vaccinul este un leac, un mijloc care aduce vindecare.
Iar vindecarea este o imagine biblică a mântuirii.
Doctorul este o imagine a Mântuitorului.
Medicamentul, leacul alinător (din Galaad), alături de doctor este tot o imagine a Mântuirii și a Mântuitorului.
Cei bolnavi au trebuință de doctor” spune Domnul Isus.
Doctorul nu este ceva rău în Biblie, Luca era doctor, iar Pavel îl numește „doctorul preaiubit„, erau colegi în lucrare.
Peste tot în Biblie, leacul, vindecarea și doctorul au conotații pozitive, într-un singur loc un împărat este acuzat că a căutat salvare „la doctori”, dar se pare că era vorba de vraci acolo.
Dumnezeu avea nevoie de această imagine a leacului pentru a înțelege mântuirea Lui.
Păcatul este asemănat cu o boală cumplită: lepra, cu atrofierea terminațiilor nervoase, cu pierderea simțirii.
O imagine fidelă a păcatului.
Ar trebui creștinii să se teamă de vaccin?
Vaccinul este un medicament, ca o injecție și ca orice alt vaccin.
Mecanismul de acțiune al vaccinului urmărește stimularea producerii de anticorpi, anticorpi care se vor lupta ulterior cu virusul real în caz de infectare.
Să detaliez: vaccinul este o componentă asemănătoare virusului, care la administrare provoacă răspuns imunitar în organism, adică organismul produce anticorpi capabili să anihileze ulterior virusul adevărat.
Ca să lămuresc pe cei ce nu prea înțeleg acești termeni, mi-a venit în minte imaginea câinilor de turmă.
Câinii sunt tot un fel de lupi, dar domesticiți.
Ciobanii iau puii de câine ciobănesc, îi cresc, îi hrănesc și îi țin lângă turmă.
Câinii nu sunt oi și nu sunt turmă.
Nu-i tunzi, nu-i mulgi și nu-ți fac miei, aparent mănâncă degeaba.
Cam așa e și vaccinarea, ca și când își cumpără ciobanul cățeluși.
Dacă-l întrebi: „ești de acord cu cățelușii?” va râde, știe el ce știe, într-o zi cățelușii ăștia vor fugări toți lupii din jur și turma se va coborî toamna de la munte în număr deplin.
Cine „nu este de acord cu cățelușii” e posibil să nu fie atacat de lupi tot anul și să-i scape oile, dar e puțin probabil.
Mai mult ca sigur va pierde mult mai multe oi ucise de lupi, decât l-ar costa hrănirea unui număr suficient de câini.
Cam aceste lucruri i le-am spus fratelui din Moldova și multora care m-au întrebat, iar acum le-am scris ca să pot da link la cine-ntreabă.
Cei ce-mi cunosc postările mele dinainte despre urgii și despre faptul că Dumnezeu a trimis pandemia probabil m-ar întreba dacă eu cred că omul se poate lupta cu ceva trimis de Dumnezeu, cu îngerii lui Dumnezeu.
Găsim în Biblie astfel de situații și dialoguri între oameni și îngeri, Iacov, Balaam, etc.
Problema pe care mi-o pun eu față de vaccin este nu că e rău, ci că s-ar putea să nu fie destul de bun, să trebuiască repetat periodic, nu se știe încă.
Noi să nu uităm că așteptăm din ceruri o împărăție veșnică, ai cărei ambasadori suntem.
Urgiile, războaiele și pustiirile sunt profețite, să nu avem în cap imaginea unui viitor roz al unei omeniri evoluate, care trăiește în pace, ci ceea ce a scris Daniel: „este hotărât că războiul va ține până la sfârșit și împreună cu el și pustiirile„.
8 comentarii

 1. Frate vad ca promovezi agenda globală a masonilor cînd spui ca vaccinul este ceva bun , studiază mai bine ca sa vezi ca acest vaccin este o armă biologică a liderilor globală pentru a depopula omenirea si pentru a îmbolnăvi cu Coronavirus pe cei care nu sînt vaccinat , Domnul Isus sa aibe milă de tine , AMIN !

  Apreciază

  Răspunde

 2. Prietene, un om care citește Biblia zilnic, nu poate ocoli regulile gramaticale și va și scrie corect.
  Nu neapărat Biblia, dacă cineva citește cărți, scrie corect.
  Cine nu citește, scrie ca dumneata.
  Acuma, ce să crezi despre un om care nu citește, dar dă sfaturi altora?
  Bine că „ai studiat” agenda globală a masonilor, dar te întreb, pe proroci i-ai studiat?
  Tu crezi că lumea asta merge după „agenda globală” sau după Planul descoperite lui Daniel profetul acum 2500 de ani?
  Vezi că lui Daniel i s-a zis de către Domnul, cu referire la cartea Daniel: „atunci mulți o vor citi și cunoștința va crește”.
  Ca să ajungi la cunoștință, trebuie să citești Biblia, profeții și planul descoperit acolo.
  Se poate, să știi.
  După ce vei citit mai mult vei descoperi și de ce am lăsat comentariul tău!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

 3. Vaccinul este eficient.
  S-a dovedit în Israel.
  Nu e 666, nu e cip, e un „medicament” ca orice vaccin, produs nu de către „oculta modială” (nu știu ce-i aia) cu scopul de a distruge populația, ci de companii în care lucrează mii de cercetători cu ani de experiență în crearea de „leacuri”, hai să folosim termenul biblic.
  Citez dintr-un articol scris de Mirel Curea (nu-l cunosc) pe evz.ro despre învingerea pandemiei de către Israel prin vaccinare:

  „…evreii au cam încheiat-o cu Pandemia.

  Spuneam în urmă cu doar trei săptămâni, că cifra infectărilor zilnice mai bătea puțin peste sută, iar numărul de decese se mai situa între zero și cinci. Datele din Israel confirmau deja două chestiuni foarte importante. Prima, faptul că atunci când se atinge un grad de imunizare, cu cel puțin o doză, la 60% din populație, apare o încetinire evidentă a răspândirii epidemiei. A doua, că rata de răspândire cert subunitară, adică mai mică de 0.8, duce la sleirea epidemiei. La zi, sleirea de care vorbeam atunci a făcut ca graficele „Worldometers” să consemneze constant „zero decese” în ultimele două săptămâni.

  Din capul locului, de anul trecut, de la începuturile Pandemiei, s-a văzut că evreii vor gestiona cel mai bine nenorocirea căzută peste omenire. La jumătatea lui martie 2020, ministrul Apărării din Israel, Naftali Bennett, a fost primul demnitar din lume care a transmis clar și ferm poporului său ce are de făcut. Într-un apel televizat, acesta a explicat oamenilor că trebuie să își protejeze bunicii prin izolare totală, să îi aprovizioneze indirect, fără contact personal și să țină legătura cu ei telefonic sau prin alte mijloace moderne. „În momentul în care 60%-70% dintre israelieni vor fi făcut boala – nu avea cum să știe de vaccinurile care urmau să apară – epidemia se va considera încheiată”, le-a spus Naftali Bennett concetățenilor săi cu încredere.

  Nu știu dacă primii, dar printre primii, cetățenii evrei au început vaccinarea, urmând exemplul conducătorilor lor, dar știu că primii în lume au atins pragul de siguranță, acela de la care Pandemia se topește în rată geometrică. Nu eram deloc mirat că primul conducător care spunea ceea ce trebuie spus poporului lui era un evreu, la fel, nu sunt mirat deloc de faptul că acest popor este primul care scapă din blestemul de început de mileniu. Secretul? Învățămintele pe care le-au tras de-a lungul unei istorii crâncene, în care orice neatenție sau naivitate îi putea costa viața. Au ajuns astfel la reflexe imprimate în ADN, iar unul dintre ele este încrederea în niște conducători despre care sunt siguri că nu-și bat joc de ei, preocupați de portofelele lor.

  Un nou fapt a venit să se adauge acestor observații personale, pe scurt consemnate. Unul absolut izbitor, care mi-a arătat o dată în plus valoarea conducătorului evreu, de data asta cel militar, care nu socotește siguranța populației în tone-statistice, ci în grame-viață.”

  sursa: https://evz.ro/marele-secret-al-evreilor-in-confruntarile-cu-doua-virusuri-covidul-si-hamasul.html

  Apreciază

  Răspunde

 4. Azi, 7 august ne-am vaccinat împreună cu soția cu vaccinul de tip Johnson&Johnson.
  Așa cum am scris mai sus, nu socotesc că mi-a băgat cineva CIP, nici că e semnul fiarei, nici că gata, de-acum sunt păzit, dimpotrivă, nu cred că sunt 100% apărat , mai degrabă sunt convins că vaccinurile nu vor stopa aceste urgii ale sfârșitului. Poate le vor frâna.
  Poate că urgie este și duhul care bântuie multe minți, că vaccinul e ceva rău, că este de la diavolul, că „ăștia” vor să ne transforme în zombi.
  În practică se dovedește că mor și dintre „ăștia” (și n-or fi toți sinucigași cei care mor) și mor și dintre cei ce sunt contra la „ăștia”. Prin „ăștia” unii înțeleg o tagmă nevăzută de conducători care domină lumea prin bani și conspirații.
  Socotesc că și această credință în conspirații mondiale face parte din duhul de minciună pe care l-a lăsat Dumnezeu să-i umple pe cei ce au refuzat Dragostea de Adevăr.
  L-am ascultat cu greu, până la capăt pe acest cavaler al părerilor lui https://youtu.be/4YS4er4YsZg) și pentru că l-au ascultat încă 162000 de oameni până acum, de bună seamă are partizani.
  Fiind chimist de meserie și având soția, cumnata și o fiică medici, am învârtit subiectul de multă vreme. Personal, unul din motivele amânării a fost cel calendaristic: am vrut să fie spre toamnă, ca să acopere toamna, iarna și primăvara. Vara nu prea e cazul. Pentru că vaccinul nu e pe viață, ni s-a spus ceva de 10 luni, deci până la început de iunie 22, atunci va trebui din nou.
  Vaccinul Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ, adică este o secvență de virus care declanșează răspuns imun (faci anticorpi) dar nu faci boala de la vaccin. Când însă vine boala adevărată, ai anticorpi. Sper că n-am scris prostii, acesta nu este un blog de sfaturi medicale.
  Răspund pe această cale unora care m-au întrebat: „frate, vă vaccinați?, v-ați vaccinat?”
  M-am vaccinat.

  Apreciază

  Răspunde

  1. Dragă Beni, mi-ai cerut să nu-ți public comentariul și îți respect dorința.
   Mulțumesc de grija pentru mine, dar chiar nu mi-e frică de moarte.
   Mi-am legănat deja 3 nepoți, de unde acum 26 de ani, cerșeam de la Dumnezeu 12 ani, să ajung la 40. Credeam că-i mult.
   Și acum cred la fel, am trăit mult, și dacă Dumnezeu mă cheamă la El, n-o să-i reproșez că de ce așa repede.
   Am trecut de atâtea ori pe lângă moarte încât știu că într-o zi va avea loc.
   Ultima dată am fost operat în decembrie, în plină pandemie și în afară de scăpări de memorie, sechele de la anestezia generală, mă simt mai bine.
   Nu mi-e frică de moarte, așa cum nu mi-e frică că se termină pâinea din casă, am bani pe card și-n buzunar și cumpăr alta.
   Sau alimente, haine sau ce altceva am nevoie.
   La fel nu mi-e frică de moarte pentru că mă duc la Dumnezeu cu un dosar, El mă va învia cu documente însoțitoare.
   „și a fost deschisă o altă carte, adică cartea vieții”
   Pentru fiecare zi a vieții noastre, îngerii scribi ai lui Dumnezeu scriu „cărți de aducere aminte”.
   Și ne va învia din pricina Duhului Său care locuiește în noi, va aduce la viață și trupul care a purtat Duhul, din pricina Duhului Său.
   E tot al Lui și trupul.
   Mă gândeam azi că suntem paznici ai firi pământești. Și dacă n-am avea această treabă continuă, sâcâitoare, de a ține captiv acest prizonier inamic, n-ar prea fi criterii de departajare și evidențe ale performanțelor. N-ar avea îngerii ce scrie probabil.
   Așa, noi fiind prinși și stresați, luptând și perseverând (sau nu), îngerii care ne supraveghează admiră, învață, scriu… Au treabă.
   Cu detalii aici: https://vesteabuna.wordpress.com/2014/06/19/pazeste-pe-omul-acesta-pilda-gardianului/
   Recitește postarea. Dau un mic citat: „Noi avem un Ben-Hadad în fiecare din noi: firea noastră pământească, carnea noastră, omul nostru cel vechi, trupul păcatului sau oricum vrem să-l numim.”
   Nu e vorba de meritocrație, ci de angajament.
   Acum a să mă întorc la vaccinul pe care mă acuzi că l-am făcut.
   Am scris de mai mult ori că e posibil să fie apă de ploaie.
   Se pare că e pe-aproape.
   Nu periculos, ci ineficient.
   Lasă prostiile cu agenda globalistă și cu „ăștia” care ne stăpânesc pe ascuns!
   Îmi scrii că ți-e milă de mine c-o să mor sau c-o să merg în iad din cauza vaccinului, sau c-o să pună „ăștia” lațul pe mine prin vaccin?
   1. De moarte nu mi-e frică.
   2. În iad nu merg de la vaccin, nu ce intră în mine mă spurcă, ci ce iese.
   3. Cu „ăștia”-i o poveste. Nu cred în teoriile conspirației la acest nivel. Există o conspirație diabolică împotriva lui Dumnezeu de la creație, scrie de ea în Psalmul 2. Dar „Dumnezeu din ceruri râde” și „îi înspăimântă cu urgia Sa”. Dar nu de acum și nu de la Bill Gates, ci de la facerea lumii „împăraţii pământului se răscoală
   şi domnitorii se sfătuiesc împreună
   împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său, zicând Să le rupem legăturile
   şi să scăpăm de lanţurile lor!”
   Așa că răspunsul lui Dumnezeu prin urgii este just, virusul există și este o urgie divină, sunt „îngerii Domnului” la lucru, ca în vechime și e permis să te lupți cu îngerii, nu e interzîis, vedem cazuri în Scripturi, deci oamenii au voie să facă vaccinuri.
   Lucrurile sunt deosebit de clare pentru mine.
   Ascultă dacă ai timp ce am vorbit în 15 martie 2020 despre epidemii (https://youtu.be/PxUUc0vk6X0?t=1336), chiar la începutul restricțiilor.
   Am văzut că aveți manifestații la voi împotriva restricțiilor, românii noștri, trecuți prin comunism le-au primit mult mai ușor.
   Socotesc că restricțiile au fost eficiente și povara asupra sistemului medical a fost suportabilă, la limită.
   Felul de a gândi în duhul în care-mi scrii nu-l accept deloc.
   Noi așteptăm pe Domnul, așteptăm răpirea și avertizăm pe oameni de judecată și pedeapsă.
   Nu așteptăm o lume mai bună, una îmbunătățită, aici și acum, vorba unui profet fals.
   Sunt două feluri de a gândi diametral opuse.
   Tu mi-ai scris din direcție inversă, nici o pagubă că n-am publicat comentariul. Dar te rog, nu mai gândi așa!
   Sper să folosească cuiva că am răspuns. Și vouă.
   Salutări soției!

   Apreciază

   Răspunde

   1. Mulțumesc de răspuns.
    Mă bucur de starea și de nădejdea care e-n tine și cred că orice creștin o are, mai mult sau mai puțin în funcție de apropierea de cuvânt.
    Dar pentru mine rămâne un mare paradox diferența dintre scrierea atentă pe care o ai și citirea.
    Pentru că n-am vrut să mă lungesc prea mult, am scris numai despre vaccin, despre substanța aia din seringă, despre otravă cum ii zic eu și apă de ploaie cum ii zici tu, dar n-am văzut să o fi numit așa până acuma. Am văzut în schimb că ai luat-o să fii asigurat pe perioada de iarnă și că e eficient luând ca exemplu Israelul…bănuiesc că cunoști situația actuală de acolo.
    Dar ce e mind blowing pentru mine e faptul că te cobori până acolo încât să inventezi lucruri care nu numai că nu le-am scris dar nici nu le-am avut în gând cum că o să mori și-o să mergi în iad de la vaccin. N-am înțeles legătura dintre vaccin și iad, nu pricep, sau ce, moare Duhul lui Cristos de la doză?
    Sau sămânța care nu poate putrezi poate totuși să fie afectată de o otravă?
    Ai luat-o înainte cu gândul.
    Dacă te referi la semnul fiarei, ăla e în partea a doua a necazului cel mare după ce rupe anti legământul cu evreii. Și trebuie să fie o fiară. Ba nu, două!
    Că asta a doua trebuie să-i facă o imagine celei dintâi. Încă nu avem nici una. Iar biserica va fi răpită înainte chiar și de a se arăta acel nelegiuit.
    Deci ca să fiu și mai clar, văzând siguranța din comentarii despre vaccin, am vrut să-ți spun doar că ești greșit având acea impresie bună despre ele și că o conspirație există! Nu mai e teorie.
    O văd cu ochii mei, o trăiesc și retrăiesc comunismul în forme accentuate.
    Ce ar trebui să nu cred din ceea ce văd și trăiesc?
    În timp ce tv-ul arăta imagini cu spitale pline din Italia pretinzând că-s de aici, o soră asistentă ne arăta cum șeful le cere să-și ia liber că n-au de lucru.
    Recent sub ochii ei a murit un pacient care striga în gura mare că nimeni nu-l bagă în seamă că a avut vaccinul.
    I s-a pus tot felul de diagnostice diferite. A mers sora la doctor și i s-a replicat că n-au voie să scrie că e de la vaccin.
    Parcă-mi forțezi creierul să gândească altceva decât procesează văzând realitatea din jur.
    Mască afară , stat în casă și injectat vaccin versus soare, aer și vitamine. Oare e pentru sănătate?
    Vine soția de la lucru azi și-mi spune: 11 000 dolari amendă la un cunoscut pentru că și-a tăiat iarba.

    În curând s-ar putea să-mi trimiți și mie din pâinea aia pe care o cumperi din banii de pe card sau din buzunar, că eu nu voi mai avea dreptul nici să muncesc, nici să intru în magazin pentru că nu vreau să mă vaccinez. Chestia e că vin ăștia cu armata și politia. Deja sânt pe străzi.

    Manifestațiile de aici sânt împotriva restricțiilor și a vaccinării obligatorii.
    Nu poți opri toată economia pentru că au strănutat doi oameni!
    NZ a închis toată țara de la un singur caz pozitiv.

    Uită-te la doctorii ăștia cunoscuți din link-uri , nu la acei propagandiști controlați din spate.
    Poate ai auzit că la testele PCR dacă the threshold cycle e peste 35, vor apărea aproape toate testele fals pozitiv.
    Când au nevoie de restricții, ei pun între 40 și 45.
    Uită-te pe link-uri.
    O să pun și unul cu sângele sub microscop al celor vaccinați în comparație cu nevaccinați.

    În iulie erau 11 000 de morți declarați de la vaccin numai în USA, fără să arate la news.

    Dacă te vei uita, vei vedea că rata morților și reacțiilor adverse la cei care s-au vaccinat cu J&J este cea mai scăzută. Alegere bună. Deci ai șanse mari să mai trăiești.
    Poate ajungi să înțelegi că există o conspirație și e prea vizibilă să pot gândi altceva decât ce văd.
    Nu știu ce altceva aș putea gândi.
    Dar cum am spus ieri, ar fi pierdere de vreme să stăm pe ele.
    Văzând ce se întâmplă, cred cu tărie că răpirea poate fi oricând.
    Mă trezesc dimineața și constat că încă sânt aici, că încă n-a venit Mirele.
    Ii mulțumesc atunci pentru înc-o zi aici, dacă așa a hotărât Cel ce are stăpânire asupra ființelor noastre, asupra tuturor lucrurilor și asupra viitorului.

    1 Fostul vice Pfizerhttps://www.bitchute.com/video/FPehpfdTleDo/

    2https://www.brighteon.com/1a23448a-4582-4ed5-948d-24ad897c2115

    3https://rumble.com/vl4u7t-dr.-zev-zelenko-slays-globalists-exposes-global-genocidal-event.html

    4
    aceasta e nominalizat pentru premiul Nobelhttps://odysee.com/@Bilal-Al-Gharib:4/ultime-avertissement:c

    5https://m.facebook.com/eduardo.4you/videos/269073298354744/

    6https://childrenshealthdefense.org/defender/vaers-deaths-injuries-reported-cdc-covid-vaccines-moderna-pregnant-women/

    7https://woocomcampaigner.woocom.com.au/v/2506/1782767031/email.html?k=YNka5CyXGLWz35ynR_MgCi97j4MV7PkIviMdJKjWFtQ

    8https://www.pathology.health.nsw.gov.au/covid-19-info/sars-cov2-nat

    Apreciază

    Răspunde

 5. Un articol preluat de aici:
  https://apologetica.ro/crestinii-si-vaccinurile-anti-covid/?fbclid=IwAR2IEhXdmcchNoRfUJiLdY9OMPphQdpcn3JRDtS3skVqp2S71q3khAktGXI

  Există în cercurile creștine o indiferență vecină cu inconștiența vizavi de vaccinarea anti-Covid. Nu mă refer la împotrivirea față de vaccinuri, sub diverse pretexte (afectează ADN-ul, conțin cip, conspirația big Pharma, nu se poate dezvolta un vaccin așa de repede etc). La ora actuală, când aproape se face anul de când a fost aprobat primul vaccin și în toată lumea s-au vaccinat deja aproape 4 miliarde de oameni (sursa informației) cu vreo 10 vaccinuri diferite, această împotrivire este o nerozie, ca să mă exprim elegant. Mă refer la sora ei mai mică, indiferența; atitudinea de “eu nu sunt împotriva vaccinului, dar nici pentru. Să lăsăm pe fiecare să aleagă, mie mi se pare important ca fiecare să aibă libertatea de a alege”.

  Care e problema cu această atitudine? Problema este că nu seamănă cu ce ne învață Cristos. Că tot suntem creștini. Problema este că ceea ce cere Dumnezeu de la noi se poate sintetiza în 2 porunci cuprinzătoare, cea de a doua fiind “să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Și iubirea aproapelui include grija față de sănătatea lui și preocuparea de a-i salva viața, inclusiv cea trupească. Ne preocupăm de Zoe, dar ne preocupăm și de Bios (cum spunea C. S. Lewis), că așa a făcut și Isus. În condițiile în care mor cam 500 de români pe zi în ultima vreme și spitalele nu mai fac față, este critic să ne aducem contribuția la oprirea epidemiei.

  Dar noi ne preocupăm de altceva: de libertatea de a alege. Pare să fie mai importantă decât viața. Să nuanțez: libertatea mea de a alege este mai importantă decât viața altuia. Oameni cărora le e lene să se prezinte la vot devin brusc preocupați de libertatea de a alege. Poate dacă veneați la vot și alegeați oameni buni, lucrurile ar fi stat altfel… Dar să revin la subiect. Nu suntem noi oare urmașii lui Pavel? Acel Pavel care a spus “nu ne-am folosit de acest drept, ci îndurăm totul, pentru a nu pune vreo piedică în calea Evangheliei lui Cristos” și, câteva versete mai încolo, “față de cei slabi, m-am făcut slab, ca să-i câștig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca să-i salvez, cu orice preț, pe unii. Pe toate le fac de dragul Evangheliei, ca să fiu și eu părtaș la ea“. Citatele sunt din 1 Corinteni capitolul 9. Întreg capitolul vorbește despre drepturi, libertăți și renunțarea la unele dintre ele de dragul Evangheliei. Aplicabilitatea acestui capitol la contextul de față este crucială. Că nu citim Biblia degeaba, mai și învățăm din ea. Una din certitudinile pe care le am citind acest capitol este că Pavel, dacă ar fi trăit în vremurile de acum, s-ar fi vaccinat cu prima ocazie, atât pentru a putea călători fără impedimente ca să vestească Evanghelia, cât și pentru a-i proteja pe cei cu care vorbea.

  Prin urmare, ar fi bine să înțelegem că Dumnezeu este cel care a dat înțelepciune medicilor și cercetătorilor pentru a găsi metode de prevenție împotriva bolii. Să avem și noi înțelepciunea de a aplica aceste remedii.

  Apropo de înțelepciune. În anul 2020, a apărut o carte numită “Povestiri despre epidemii și vaccinuri”, scrisă cu scopul de a demitiza vaccinurile și de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă despre ce e vorba, pentru a lua mai ușor decizia de a se vaccina. Excelentă inițiativă. Îi aparține lui Toma Pătrașcu, președintele ASUR. ASUR este asociația ateilor din România. Mă rog, secular-umaniștilor, dar înțelegeți despre ce e vorba. Că un ateu de seamă a făcut eforturi substanțiale de a educa oamenii în privința vaccinurilor, ca să salveze niște vieți. Nu un creștin a făcut asta. Deși ar fi mult de scris despre Pasteur, vaccinuri și Dumnezeu. Pasteur a fost unul din cei care a pus bazele vaccinurilor și un creștin de seamă al vremii lui; dar îi lăsăm pe atei să scrie despre el. Știți ce spune Domnul Isus în pilda administratorului nedrept? “Fiii veacului acestuia sunt mai isteți față de propria lor generație, decât fiii luminii.” (Luca 16:8). Bum! Scriptura se împlinește sub ochii noștri.

  Peste vreo 5 ani, când pandemia Covid se va fi terminat sau măcar atenuat substanțial datorită vaccinării (cel puțin la alții; noi riscăm să fim atunci la valul nr. 15), va fi și mai clar că atitudinea de non-combat este greșită. În cel mai bun caz este lipsită de empatie, în cel mai rău caz este cinică. Îndrăznesc să spun că va veni nota de plată. Oamenii vor avea încredere în cei care au demonstrat că le vor binele, dar s-ar putea să nu fie creștinii evanghelici acei oameni.

  Acum câteva zile a avut loc o dezbatere la HotNews despre Biserica și vaccinarea anti-Covid, fiind invitați reprezentanți ai cultelor religioase (dezbaterea se poate citi aici). Ce declară primul rabin al comunităților evreiești din România? Că este pro-vaccinare și îndeamnă pe toți membrii comunității să se vaccineze (creștinii evanghelici se roagă de multe ori pentru pacea Israelului; ce-ar fi să aruncăm un ochi în ograda Israelului să vedem cum s-au descurcat ei cu pandemia?). Ce spune muftiul cultului musulman? Că a promovat încă de la început vaccinarea în rândul comunității. Ce spune Viorel Iuga, președintele cultului baptist? “Nu avem o poziție pro sau contra vaccinare… Rămâne în dreptul fiecăruia… Până acum nu m-am vaccinat.. din motive pro-alegere… Nu ne-am propus să îi lămurim (pe credincioși)”. Uite că alții și-au propus să își lămurească credincioșii. Și dacă ar fi cu scopul de a nu se împuțina. Poate că aceia se consideră păzitorii fraților lor.

  Tot acum câteva zile am citit un interviu (sursa) cu viceadmiralul portughez Melo, coordonatorul campaniei de vaccinare de mare succes din Portugalia. Poziția lui e foarte tranșantă: Credeți că nu este un război? În ce război aveți sute de oameni care mor pe zi? Ce ați spune oamenilor? Nu e niciun motiv de îngrijorare, putem continua așa, pentru că dacă eu zic așa „e un război și oamenii mor cu sutele pe zi” înseamnă că am o atitudine milităroasă. Da, este o atitudine milităroasă, ignoranților, este milităroasă pentru că este un război.

  Prin urmare, rămâne să vedem peste 5 ani consecințele acțiunilor de acum. Să sperăm că spitalele pline până la refuz vor fi o tristă amintire. Așa să ne ajute Dumnezeu.

  P.S. În situații precum cea de față, este util un exercițiu de imaginație. Imaginați-vă că ați avea o influență atât de mare, incât să convingeți toți oamenii să facă sau nu ceva. Dacă toți oamenii s-ar vaccina, cum ar fi situația? Sau, la polul opus, dacă absolut nimeni nu s-ar vaccina, cum ar fi situația? Influența noastră – prin vorbă, atitudine, exemplu personal mai ales – este înspre rezolvarea situației și salvarea de vieți, sau înspre prelungirea bolii și continuarea îmbolnăvirilor? Sunt o rotiță dințată într-un angrenaj complex. Mă învârt în sensul potrivit?

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s