Carte sau film?

-Ai citit cartea asta?
-Am văzut filmul.
E un dialog des auzit, des purtat.
Recent am citit cartea „Lista lui Schindler”.
Schindler, neamțul „bun” care a salvat în jur de o mie de evrei din Cracovia, angajându-i la fabrica sa.
Cartea stătea la coadă pe raft, o răsfoisem, dar doar după ce am vizitat Cracovia de 4 ori, după ce într-o seară de toamnă târzie sub poarta pe sub care intrau trenurile în Auschwitz Birkenau am văzut și auzit un grup de evrei bocind,
cântând, nu știu, cu glasuri moderate, am înțeles realitatea tragică a legăturii dintre evreii de azi
și moartea strămoșilor lor și mi-am dorit să citesc cartea.
Și filmul este pe net, are peste 3 ore.
Când am fost la Cracovia am văzut semne spre „fabrica lui Schindler”, cunoșteam subiectul, dar n-am vrut să merg ca snobul să vizitez ceva despre ce n-am citit.
Acum am citit mai întâi cartea și apoi am privit și filmul.
Filmul e mult mai slab ca și cartea.
Și cam așa e întotdeauna.
(Oare nu putea Dumnezeu să ne lase un film, nu o carte?
Putea, că e înțelept:…așa pe un colț de cer să fie ca un ecran și acolo să se deruleze continuu filmul Lui.
Dar cred că și dacă ar fi așa, oamenii ar întoarce capul și nu s-ar uita la film, sigur ar decreta că numai bigoții privesc acel film și că trebuie să te uiți în altă parte. Așa e și cu cartea Lui.)
Odată că dacă n-ai citit cartea nu înțelegi filmul, apoi că filmul ia din carte poate10%.
Filmul nu conține gândurile oamenilor, nume, date, e greu să le vezi în film, ca regizor trebuie să inventezi dialoguri ca să verbalizezi gândurile. Asta strică la film, și la lungime și la originalitate, pui ce n-a fost.
Cartea Lista lui Schindler e carte-document, e mărturie.
Despre martorii lui Dumnezeu, despre evrei.
De ce nu ne-a lăsat Dumnezeu un film, ci o carte?
De ce a scris că „ferice de cine citește”?
De ce? Pentru că Dumnezeu se definește pe Sine: Cuvântul, nu imaginea.
Cu (filmul și cartea)Unortodox a fost la fel, deși mai întâi am văzut filmul pe Netflix și recent am citit cartea.
Iar cartea e mult mai bună ca filmul. Gândurile unei fete crescută în ramura hasidică a evreimii cu toate limitările și cu ciudățeniile ei.
Acum mai am o pereche carte-film: Dezinformarea, de Pacepa.
Cea mai ieftină armă, gheara de aramă a împărăției a patra: minciuna. Este și carte și film. Minciuna că armă de război.
  Mă întorc la închipuirea cu filmul pe cer. Că oamenii nu s-ar uita și dacă Dumnezeu ar derula un film pentru ei. Dar oare creația ce este? E mai mult decât un film, ne-a pus Dumnezeu de la naștere să trăim căldură și frig, durere și ușurare, iubiri și frici, emoții și liniști, îngrijorări și bucurii, slăbiciuni și tării, smeriri și îngâmfări, toate ca „imagini” ale Persoanei Sale, suntem copiile Lui, copiii Lui.
Toți oamenii.
Răzvrătiți și rebeli, înșelați și cu capul întors de la Tatăl, cu urechile surde, cu ochii orbi, atrași de jucăriile, scamatoriile și circul dușmanului Lui.
Nici realitatea vieții ca un teatru real în care trăim pe viu, nici admirarea istoriei și a prezentului ca un film pe care-l privim ca pe un ecran nu ne vor face să înțelegem pe Tatăl.
Trebuie să citim cartea Lui, s-o înțelegem, să-I înțelegem iubirea și asprimea Tatălui, motivele pentru care ne împinge și ne restrânge, ne copleșește cu iubire în tinerețe și pe cei ce nu se pocăiesc îi lasă să culeagă roada nesiguranței și disprețului pe care l-au semănat toată viața.
Dacă nu înțelegem gândurile Creatorului, degeaba privim filmul creației, degeaba trăim realitatea creației.
Niciun film nu poate face ce face o carte: să descrie în mod descriptiv gânduri, motivații, și mai ales justețea unei decizii.
De ce Dumnezeu este drept?
Cât este de atotcuprinzătoare dragostea Lui!
Voi da un singur exemplu: foarte mulți din cei cu care discut pe net și resping Biblia, afirmă că motivul respingerii lor este faptul că au găsit în Biblie un Dumnezeu crud, un Dumnezeu care poruncește unor împărați să distrugă cu desăvârșire cetăți cu mii de locuitori în ele sau țări întregi. Un Dumnezeu care este dragoste cum poate să facă așa ceva? se întreabă mulți.
N-au citit bine, n-au citit destul, n-au citit atent.
Ceea ce au observat ei este doar actul de justiție, nu cauza condamnării.
Ca și cum cineva ar nimeri în evul mediu la condamnarea la moarte a unor ucigași în piața centrală a unui oraș medieval european și privind execuția l-ar prinde mila de „bieții condamnați”.
Dacă nu știi câți oameni au omorât aceia, vezi doar o parte a „filmului”.
Toate „exterminările” din Biblie au fost acte de justiție.
Dumnezeu a pedepsit inechitatea socială și cauzele ei: idolatria, viața în pofte, traiul după plăceri.
Citiți bine cartea lui Dumnezeu, gândurile Lui, ca să înțelegeți bine Voia Lui.
Căci Dumnezeu „…are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.”

One Response to Carte sau film?

 1. vesteabună spune:

  Un comentariu și un răspuns al meu pe FB la postarea asta merită să le trec aici:

  VG
  Buna ziua.
  Cartea „Lista lui Schindler”este o carte despre altii care au suferit. Dece nu !? Eu cu acelasi interes,durere,compasiune am citi si recitit „Padurea Spanzuratilor” carte document de suferinta,deznadejde dar speranta ca asa ceva nu se va repeta intre noi daca nu oameni, cel putin indivizi ale acestor meleaguri chiar si invecinati sau de aiurea…….
  · Răspunde · Mesaj · 1săpt.

  Autor
  Vestea Bună
  VG Gândirea de felul „noi și alții” sau „alții și noi” ca să respect ordinea abordării dvs. nu ne ajută, nici pe noi, nici pe alții. De la Babel încoace suntem distanțați etnic. Această distanțare nu ar trebui să conducă pe nimeni la ură. Peste tot ne învață Dumnezeu în Biblie să iubim pe străin, pe venetic, vinitura. Sau ca să folosesc limbaj actual: minoritarul. Că și noi am fost la un moment dat minoritari. Să continui vă rog frumos argumentația pe firul dvs.: țara asta „a noastră” a reușit în prima sută de ani de la înfăptuirea unirii să expulzeze din mijlocul ei două minorități mari: 800000 de nemți și 600000 de evrei. Au mai rămas două-trei minorități: 2 milioane de țigani, 1 milion și ceva de maghiari și cam jumătate de milion de pocăiți. Probabil unii din „noi” ar fi fericiți să vadă o Românie pură etnic și religios. În viziunea unora puritatea asta ar fi codița fructului fericirii. Nu spun că nu ar fi tehnic posibil. Dar spun altceva: în timp ce unii din „noi” se ocupă cu expulzarea „altora”, Dumnezeu e supărat pe țara care permite astfel de persecuții și iată că mai bine de 3 milioane de români „de-ai noștri” slugăresc pe la străini, unii pe la străinii aceia care au plecat de aici. Asta e o pedeapsă divină, să știți, dacă veți citi Biblia, o veți găsi, se numește pustiire. Au suferit-o evreii când au fost expulzați din țara lor pe vremea lui Nebucadnețar și apoi în anul 70, o suferă multe alte popoare. Toată vinovăția vine din disprețuirea dreptății divine și a dragostei de Tată a lui Dumnezeu, care este Creatorul și susținătorul tuturor oamenilor.
  Am citit și eu Pădurea spânzuraților, filmul parcă l-am văzut foarte de mult. Sunt ardelean din zonă etnic mixtă, înțeleg pasiunile și durerile lui Rebreanu.
  Dar postarea mea atinge sensibilități mai adânci, trece de durerile nedreptăților etnice al „noastre”, nu că n-ar fi, dar semnificație mai adâncă are sensibilitatea de Tată a lui Dumnezeu care este întristat când cei pe care i-a creat nu-i citesc cartea, nu citesc Biblia. Asta durere, mai mare ca durerea luI Rebreanu, mai mare ca durerea evreilor din Cracovia. E o durere care vine din disprețul a miliarde de suflete, și Pădurea lui Rebreanu și lista lui Schindler se refereau la mii, sau zeci de mii doar.
  Dumnezeu ne spune în Biblie că este „…..mare bucurie în ceruri pentru un singur păcătos care se pocăiește.” Dacă v-ați pune pe citit Biblia și ați retrăi emoțiile lui Dumnezeu, emoții mai mari ca ale lui Rebranu sau Schindler, ați face o mare bucurie îngerilor și ați fi trecut pe Joblist-ul lor.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: