La moartea lui Amos Oz

Despre exactitate, profeții, Isaac Newton, efectul Dunning-Kruger, un comentariu de pe acest blog din 28 decembrie 2018

A murit azi Amos Oz, apostolul incertitudinilor.
„Familia roagă să le fie respectată intimitatea.” Nici nu cred că e cazul. După ce „credințe” am citit că avea și după cât cunosc eu așteptările evreilor, nu va fi înghesuială la osanale din partea evreilor sioniști.
Am recitit postarea asta lungă scrisă acum doi ani și mi-am zis că dacă tot mi-am pierdut 3-4 zile să-i citesc câteva cărți, (până m-am prins că e paralel omul) să mai dau 20 de minute să scriu prohodul.
Între timp o postare de pe net mi-a agățat gândul de efectul Dunning-Kruger, (despre care am citit acum câțiva ani) și seara de ieri mi-am petrecut-o în compania ideilor acestor oameni isteți și ale lui Isaac Newton cu ale lui meditații asupra cărților Daniel și Apocalipsa.
Zic băieții ăștia doi, Dunning și Kruger un lucru tare-tare deștept: că oamenii competenți își estimează corect nivelul de competență (deci și incompetența complementară), pe când cei incompetenți (neștiutori, neînvățați) nu au nici măcar atâta competență cât să-și poată da seama că nu știu, deci se cred mult mai competenți de cât sunt. De aia sunt și tupeiști, și cocoțați, și șefi, în ochii lor, pe cântarul lor, ei sunt grozavi. Am comparat aceste concluzii cu sârguința lui Newton de a căuta în profecțiile Bibliiei exactitatea unui Dumnezeu care toate le-a făcut cu strictă măsură. De ce a fost Newton „evlavios”, adică angajat? Pentru că a cunoscut limitele, capetele științei, a pus în formule, nu în poezii ceea ce a cunoscut și a căutat în profeți exactitate, nu simțiri sau epitete.
M-a fascinat la Newton nivelul de amănunt la care a ajuns în cercetarea profețiilor biblice și a istoriei, faptul că a petrecut mai mult timp din lunga lui viață (a trăit 84 de ani …și n-a fost căsătorit) cu cercetarea Bibliei decât cu matematica, fizica și astronomia la un loc.
Mai degrabă Newton cu apelul lui la axactitate a fost angajat (evlavios) și prin asta folositor semenilor, decât Oz cu ideea lui fixă că trebuie luptat cu ideile fixe că sunt periculoase.
Oz și-a fost folositor lui, cărțile s-au vândut, pe bani și omul n-a lucrat, a scris.
Eu, care în această penultimă zi de lucru din an, scriu această postare din biroul de la firmă, scriu pe gratis, după pilda care mi-a dat-o dulgherul din Nazaret, ale cărui „lucrări” au dăinuit prin milenii, deși n-a luat pe ele drepturi de autor și taxe, decât 4 cuie.
Cum îl faci pe cel ce nu știe că nu știe să nu mai fie așa de îngâmfat?
Greu, dar prima dată trebuie să-l faci să știe că nu știe, apoi va vrea el singur să știe, de-acolo-n sus.
Iar ca să-l faci să știe că nu știe, trebuie să-l confrunți cu un standard fix, cu o calibrare de la 0 la 100%, să știe exact limitele.
Absența limitelor e leagănul minților leneșe.
Acest standard trebuie onorat, stimat, recunoscut, să i se facă reclamă și să fie văzut ca ceva vrednic de a te măsura cu el.
Singurul obiect fizic care poate fi astfel estimat este Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu.
Când diavolul a reușit să pună la îndoială exactitatea Bibliei a reușit un lucru mare.
Exactitatea arheologiei confirmă exactitatea bibliei, dar cel mai important de observat este că în Biblie istoria este scrisă dinainte de a se întâmpla.
Fără profeții Biblia nu mai este nimic, profețiile dovedesc că Biblia este scrisă de Dumnezeu.
Cine sădește incertitudini, neagă pe Dumnezeul cel exact.
Cam asta este diferența între evreul Amos Oz care habar n-avea de profețiile descrise de strămoșii lui și englezul Newton care le studia asiduu.
Printre studiile profetice, Newton a mai dedus niște legi matematice, fizice și astronomice care s-au aplicat mai apoi și la zborurile cosmice astfel încât William Anders, unul din astronauții de pe Apollo 8, atunci când a fost întrebat cine conduce nava spațială a spus:”Cred că Isaac Newton face cea mai mare parte a conducerii chiar acum.” cu aluzie la faptul că zborurile spațiale au devenit posibile după descoperirea de către Newton a legii gravitației și după studiile lui despre orbite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s