Dumnezeul din capul tău pedepsește?

Am întâlnit expresia „lumea din capul lui” de mai multe ori săptămâna trecută, citind cartea „3096 de zile”:

…de pe coperta cărții citate.

E povestea unei fetițe (Natascha Kampusch) care la vârsta de 10 ani a fost răpită de pe stradă, în timp de mergea la școală, apoi ținută captivă timp de mai bine de 8 ani într-o pivniță, lângă Viena. Descriind experiențele vieții trăite în izolare cu răpitorul, Natascha a folosit des expresia „lumea din capul lui”, o lume de om anormal, de om bolnav, o lume căreia trebuia să-i fie supusă, pentru a supraviețui, o lume în care răpitorul (făptașul, în carte) era dumnezeul și stăpânul „sclavei”. Pentru că toată experiența a fost axată, din punct de vedere al victimei, nu atât pe abuzuri fizice sau perversiuni, (deși au fost multe de acestea, dar autoarea nu a descris decât parțial, a descris doar bătăile și jignirile), cât pe dorința răpitorului de a „educa” victima și de a o ‘forma” după „lumea din capul lui”.
Iată o recenzie „In dimineata zilei de 2 martie 1998, o fetita de zece ani este urcata cu forta intr-o furgoneta alba. Cateva ore mai tarziu, zace infasurata intr-o patura pe podeaua rece a unei pivnite. In jur e bezna, iar aerul are un iz statut. In aceasta temnita, de nici cinci metri patrati, nu departe de Viena, Natascha Kampusch va trai in urmatorii opt ani si jumatate, rupta de lume. Rapitorul ei este singura persoana cu care are contact. O va supune unor chinuri greu de inchipuit. In vara anului 2006 Natascha reuseste sa fuga si sa-si implineasca promisiunea pe care si-o facuse inca din prima zi a captivitatii. Aceasta carte este prima marturisire completa despre experienta teribila careia a trebuit sa-i faca fata un copil. Natascha Kampusch vorbeste cu curaj si demnitate despre copilaria ei dificila, despre prizonierat, despre torturile fizice si psihice. Totodata, ne dezvaluie si cum a reusit sa-l impiedice pe faptas s-o distruga, intr-o situatie fara speranta. Este povestea unei luptatoare, care a indurat un cosmar de neimaginat, dar care nu s-a lasat invinsa.
Urmărisem povestea la știri, atunci, poate și voi, acum am citit cartea.
Mi-a rămas în minte expresia, „lumea din capul lui”. Că de fapt fiecare din noi avem o „lume din capul nostru”, lume formată din ceea ce numim „părerea mea”, și că nu întotdeauna acea părere e și realitatea, și că ne mai schimbăm părerea, deci „lumea din capul meu” corectată, n-a fost bună înainte. Avem păreri despre oameni și păreri despre Dumnezeu.
Când cred o minciună despre un om, omul acela e în capul meu altfel decât e.
Și trăind așa, ori măgulesc un mincinos, ori disprețuiesc un om drept. Am numit extremele.
Dar ce fel de Dumnezeu ai în cap?
Scriu mult pe Facebook, și răspund la comentarii.
Văd cum fiecare om are în cap pe „dumnezeul din capul lui”, care dumnezeu e atât de departe sau de aproape de Dumnezeul adevărat, cel revelat în Biblie, cât de departe sau de aproape de Biblie stă cel ce poartă capul.
Am fost de câteva ori în America și am vrut să știu ce au americanii în cap, ce fel de Dumnezeu au, și am intrat în librării creștine, din păcate lucrurile merg în rău. Recent, am tradus câteva articole de pe blog în engleză și am făcut o pagină de Facebook în engleză, ….sunt uimit de comentarii.
Unul din articolele postate este: „Dumnezeu a trimis pandemia”.
80-90% din creștinii americani neagă asta.
‘Bunul Dumnezeu” nu pedepsește, diavolul face asta.
Așa e dumnezeul din capul lor, l-a construit cineva așa, l-a cioplit, l-a pictat.
Puțini, între 10-20% amintesc de potop, de Sodoma, de Amos 3:6. Oameni biblici, educați bine.
Aceștia au în cap Dumnezeul Bibliei, Dumnezeul cel drept, Dumnezeu pe care-l descria Pavel lui Felix, de l-a îngrozit.
Ceilalți au în cap un dumnezeu drăguț, pictat cu grijă de pastori îngrijorați să nu-și jignească ascultătorii, să nu-i sperie, că speriații vor pleca să cotizeze la un „pictor” mai „modern”, cu „picturi” mai frumoase, picturi cu un Dumnezeu care nu pedepsește..
Acum 2-3 seri a fost o familie la noi, necredincioși, și a alunecat discuția spre Covid, le-am spus serios că „e trimis de Dumnezeu”. Omul mă credea, și a zis îngrijorat: „dacă e de la Dumnezeu, e „bai”!”
Ce fel de Dumnezeu ai în cap?
Dumnezeul din capul tău pedepsește?
Când Isus a plâns pentru cetate, a știut că peste 37 de ani îi va veni pedeapsa, de aceea a plâns. Și le-a spus, detaliat și explicit: „nu va rămâne aici piatră pe piatră”. Probabil nimeni n-a crezut, conducătorii din Ierusalim erau „prieteni cu Cezarul”. Situația politică era relativ stabilă.
Ce fel de lume ai în cap?
O lume drăguță, în care te simți bine, o lume în progres continuu, fără sfârșit, o lume pe care vrei s-o faci mai bună, o lume care te laudă și căreia vrei să-i placi? O lume de părerea căreia ții cont? Ți-e frică să nu te critice, urmărești să te admire?
Sau ai în cap lumea care „zace în cel rău”, o lume din care trebuie ieșit, o lume vinovată, care va suferi mânia lui Dumnezeu?
Dacă ai în cap o lume pe care o iubești, atunci nici dumnezeul din capul tău, nu pedepsește. Acel dumnezeu e un idol, o făcătură, o imaginație, nu e Dumnezeu din Biblie.
Scrierile profeților biblici sunt tratate juridice, sentințe, note din procese, („veniți să ne judecăm”), exemple de felul cum Dumnezeu a pedepsit poporul neascultător. Poate de aceea sunt neglijați profeții!
Dar profeții sunt acei robi trimiși să ceară „din roadele viei”.
Ce roade? „El se aştepta la judecată şi, când colo, iată sânge vărsat! Se aştepta la dreptate şi, când colo, iată strigăte de apăsare! ” Isaia 5:7
Și apoi încep sentințele: „Vai de…vai de….”
Dumnezeu e bun, iubește, binecuvântează, dar așteaptă mulțumire, laudă, supunere, dreptate, judecată. Când, la „vremea roadelor”, nu găsește aceste „roade”, aplică mustrări, judecăți și pedepse. Acesta și așa este Dumnezeul din Biblie, Dumnezeul Cel Adevărat.
Este acesta Dumnezeul tău?
Sau ai altul, mai puțin exigent?
Acela este un idol.

4 Responses to Dumnezeul din capul tău pedepsește?

 1. vladimirela spune:

  Ce bine este spus.
  Da, din păcate, fiecare credincios își cioplește în cap un dumnezeu la care se închină duminică de duminică, pentru că în timpul săptămânii are un altul.
  Aceasta este din cauză că Biblia nu este citită și studiată. Devenim tot mai analfabeți Scripturali.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Analfabetismul biblic se poate trata numai prin școlarizare biblică, prin educație biblică. Din păcate, pe vremea când Comenius a scris Didactica Magna, statele lumii erau teocrații, școlile nici nu se punea problema să prezinte o altă programă, decât una religioasă iar scopul școlii generale așa cum a fost prevăzut de Comenius și cum a fost practicat timp de 200 de ani după el, a fost să formeze creștini pentru un stat creștin. (Sunt în grădină și se termină bateria la telefon, voi continua comentariul când merg în casă.) Între timp, în secolul 19 și mai ales în secolul 20, sub influența darwinismului, școala generală a degenerat devenind un instrument de ateizare al tineretului din toată lumea. Am analizat această chestiune în postarea „Învinși cu armele noastre”. https://vesteabuna.wordpress.com/2012/02/27/invinsi-cu-armele-noastre/
   (Probabil nici lui Dumnezeu nu i-au mai plăcut „școlile generale”, așa că acum i-a trimis pe elevi acasă, să stea cu mama în casă, cum a fost de la început și cu colegii și profesorii pe ecran.) Întoarcerea la Biblie în acest domeniu al educației, înseamnă ca părintele creștin să fie calificat ca profesor de Biblie al copiilor săi. Porunca Domnului prin apostol este: Efeseni 6
   4. „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.”
   Părinții trebuie să facă acest lucru, nu a fost lăsat de Dumnezeu postul de învățător de copii în Biserică. Așa a fost de la început și de atunci altă Biblie nu s-a mai mai scris. Homeschooling, homework și mai ales homechurch sunt cadoul lui Dumnezeu pentru creștini în această vreme a sfârșitului, vreme grea, să recunoaștem și să mulțumim Lui Dumnezeu pentru aceasta. Nu e nicio pagubă că industriile distracției, mega bisericile, corporațiile, sportul comercial, concertele și alte activități adunătoare de mulțimi și implicit de bani, sunt puternic frânate acum. Înainte de covid, Dumnezeu a pus în mâna fiecăruia din noi un telefon cu Facebook și WhatsApp, avem cu toții casele legate la internet, iar dacă cumva ne simțim frustrați în izolare, să ne amintim de Noe și de ai lui, că nici ei nu s-au simțit foarte confortabil în corabie. Și în mod sigur, nu s-au rugat să se oprească ploaia.

   Apreciază

  • MARIANA LAZAR spune:

   Da , noi cei care credem, citim și studiem Biblia stim cu toți : Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu și de folos ca sa învețe sa mustre și sa îndrepte sa dea înțelepciune in neprihănire , pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

   Nici o făptura nu este ascunsa de El, ci totul este gol și descoperit înaintea ochilor Aceluia, cu care avem a face. Lupta-te lupta cea buna a credinței apuca viața veșnica la care ai fost chemat și pentru care ai făcut frumoasa mărturisire înaintea multor martori.

   Sa păzești porunca, fără prihana si fără vina pina la arătarea Domnului nostru Isus Hristos.Cel ce adeverește aceste lucruri zice; Da, Eu vin curind . Vino Doamne Isuse ! Așa sa ne ajute Dumnezeu .
   Amin !

   Apreciază

 2. Ginghina Maricica spune:

  Dumnezeu este bun si iertator, nu pedepseste!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: