7 argumente pentru a practica „adunarea din familia ta”, modelul de aplicat acum, biblic și legal.

În timpurile Noului Testament, modelul de adunare creștină cel mai întâlnit era „pe familii”. Adunarea din casa lui Iust, din casa lui Acvila și Priscila, sunt mai multe exemple în Noul Testament. Nu există nici un exemplu în care creștinii să își fi construit o clădire cu scop specific și exclusiv de întâlnire creștină. La Corint vedem pe Gaius ca și gazdă a adunării, adică adunarea din Corint se strângea în casa lui, întreaga adunare. Probabil avea o casă de dimensiuni cuprinzătoare. Tot la fel de natural și de simplu, ar trebui să fie și acum.

Ce vreau să spun în această postare? Câteva idei:

1. Această pandemie nu este un eveniment întâmplător, darwinistic, ci un act expres al voinței lui Dumnezeu, așa cum este orice alt eveniment mare sau mic, grandios sau minuscul, de la potop, la moartea unei vrăbii sau la căderea unui fir de păr din cap.

2. Noi, ca creștini, trebuie să privim și această urgie și să trăim în ea în deplină pace, în totală liniște a minții, așa cum am fost învățați de Stăpânul nostru: „să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” Stăpânul nostru, Domnul Isus Hristos, care ne-a dat deja cetățenia țării în care vom intra, ne socotește pe noi străini și călători pe pământ, ambasadori ai Lui. Avem și mandat și resurse pentru a suferi și noi împreună cu cei care suferă, pentru a manifesta deplină compasiune cu cei ce suferă alături de noi și a-i încuraja, explicându-le lucrurile care vor fi și pentru a rămâne în pace totală, oricâte urgii se vor mai dezlănțui peste lume.

3. Trebuie să observăm bunătatea lui Dumnezeu care constă în faptul că a trimis pandemia abia după ce oamenii au învățat metodele alternative de comunicare, fără întâlnire fizică. Chiar această pandemie a împins și pe cei mai reticenți tehnofobi să facă pasul spre a-și instala aplicații și a învăța să lucreze cu ele. Homeschoolingul și homechurchul, atât de urâte de promotorii etatizării educației, (acei avocați ai folosirii educației ca armă de integrare socială și implicit de anulare a educației creștine) au devenit brusc norme.

4. Distanțarea socială, această nouă normalitate s-ar putea să dureze. Îmi vine în minte starea de provizorat în care stăteau cei 11.000 de robi din prima deportare în Babilon, împreună cu Ieconia, cum așteptau probabil să se întoarcă imediat, nu le venea să creadă că va dura robia. A trebuit ca Ieremia să le scrie ca să se stabilizeze și să renunțe la vise. La fel, mulți oameni și azi, în pofida statisticilor și a dovezilor, așteaptă doar „reîntoarcerea la normalitate” cât mai rapidă. Expansiunea pandemiei a fost frânată doar de țările care, ca și la noi, au luat măsuri severe, din timp. Țările care au tratat superficial virusul, au plătit un preț greu. Dacă nu se va descoperi un vaccin sau dacă virusul nu va dispărea, cel puțin amenințarea va rămâne ca o frică socială de care nu va putea fi învinuit nici un guvern sau partid. Este mintea noastră pregătită? Cu ce fel de gândire este înarmată? Armura minții creștinului este: „Hristos a suferit în trup.” Asta este uniforma militară a ostașului creștin. Cine nu vrea s-o ia, sau cine o dă jos este dezertor, oricâte grade își păstrează, sau vrea.

5. Să privim distanțarea socială și ca o dovadă a milei lui Dumnezeu față de omenire, nu doar ca un atac al satanei. Au fost frânate industriile distracției și divertismentului, sportul comercial, industria pariurilor, a jocurilor de noroc, prostituția. Probabil Dumnezeu a răbdat destul și a dat oamenilor o ocazie de a-și pune întrebări și ne-a dat nouă, celor ce vestim Cuvântul Său, o ocazie de a fi ascultați. Desigur, ne gândim la spitale, școli și biserici, că și acestea au fost frânate. (Sau la sănătate, educație și „închinare”.) Să le luăm pe rând.
Sănătatea a fost tratată până acum de către toate statele în mod paralel, ca sportul, cultura sau divertismentul: sume bugetare procentuale. Acum, cu pandemia, dintr-o dată sănătatea devine prioritate națională absolută în fiecare țară și tratarea bolnavului va primi cele mai bogate fonduri. Este o ocazie ca medicina cu minim de contact fizic bolnav-personal medical să ia un avânt incredibil.
Guvernele vor lua în serios probabil numărul uriaș (acum ascuns în statistici) de infecții intraspitalicești (nu doar la noi), când merge omul la spital cu boala unu și moare de boala doi, luată din spital. Dacă guvernele nu vor mai aloca bani pentru catedrale pentru mântuit neamuri, pentru stadioane, pentru concerte, pentru formații de muzică și pentru mult lux prostesc, cu siguranță vor rămâne bani pentru construit suficiente spitale noi, în care fiecare pacient, în salonul lui, cu baie proprie, să primească o asistență medicală lipsită de pericol. Atât pentru el, cât și pentru medic sau asistent. Țările care vor face primele acest pas în mod serios, vor deveni noile „paradisuri sociale” și probabil această direcție de investiții va face în curând diferența dintre țări, nu numărul de kilometri de autostradă sau produsul intern brut.
Educația a trecut pe online și toată lumea așteaptă să se revină la normal. Nu se știe dacă se va putea. Israelul a redeschis școlile recent și imediat numărul de infecții a crescut și a trebuit să trimită iar mii de elevi în izolare și să închidă iar școli. Aspectul homeschooling înseamnă distanță față de profesori și colegi, dar apropiere față de părinte și supraveghere părintească. Din punct de vedere al lui Dumnezeu, perfect. Da, mamele ar trebui să rămână acasă, sau o bunică, bunic, dar care e problema? Timotei a avut nevoie de o bunică și de o mamă ca să-l nască din nou printr-o educație perseverentă în Scripturi, nu de un moment mistic instant.
Închinarea, biserica ca și templu a intrat în recul. Se plânge cineva că nu poate să asculte o predică, că nu poate citi o carte, că nu poate „socializa”?
Dacă Biblia lui Dumnezeu e plină de mailuri (scrisori, epistole) se pare că la Dumnezeu nu e nici o problemă cu „distanțați, dar totuși împreună”.

6. Până aici, vedem că nici opreliștea pandemiei, nici o măsură legală impusă de state (deocamdată) nu atacă modelul biblic, familiar, Noul Testamental al întâlnirilor creștine. Întâlnirile creștine în primul secolul el erei creștine se făceau în familii și zicea cineva că probabil așa va fi și în ultimul. Cu excepția Chinei și a statelor totalitare care au interzis de mult timp adunările prin case, în celelate țări aceste adunări nu sunt interzise. Vedem cum primii creștini, la Ierusalim frângeau pâinea acasă, (ca a preluare și prelungire a sărbătorii pascale, care era una „de casă” nu de templu) în virtutea înțelegerii că „Hristos, paștele nostru a fost jertfit„. Vechea sărbătoare pascală privea spre viitor, o prefigurare, un „viitor” împlinit prin moartea pe cruce a Domnului Isus. Noua sărbătoare a frângerii pâinii, pe care o facem noi, privește atât spre trecut, cât și spre viitor, mai ales paharul. Această comemorare să o facem în familie, ca să fie biblic și legal. Variantele industriale, cu „sfințire” online duc cu gândul la preoția preoților, nu a tuturor credincioșilor, bine că botez online nu s-a inventat, sau nu știu eu.

7. Adresez un îndemn bărbaților creștini, capi de familie, să își ia în serios responsabilitatea dată de Hristos. Hristos este capul oricărui bărbat, nu oareșicare pastor sau preot. La fel, soție creștină, soțul tău este domnul tău, nu domnul pastor. Dacă soțul are ca și cap pe Hristos, casa voastră va fi o casă a Domnului, familia voastră va fi o adunare și înaintea lui Dumnezeu, numărul de doi sau trei este statutar.
Cât privește educația copiilor, aici este marea provocare, cine știe dacă va mai rămâne timp până la venirea Domnului, dar ca tată și bunic, personal am datoria să învăț, atât pe părinți cât și pe nepoți, din ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu m-a învațat, din ceea ce am învățat fâcând binele și dureros, din ceea ce am învățat greșind.
Subiectul rămâne deschis. Urmează o postare despre tulburările din America, urgie după urgie.
Multă pace de la Dumnezeu să aveți.

5.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s