Exodul din România. Henry Jakober și turmele lui de răscumpărare. Al doilea val: 1959-1967, peste 100.000 evrei scoși.

Citiți tot serialul:
1. „Alyah, DaDa”, un film despre exodul evreilor din România în anii comunismului și nu numai (introducere)
2. Sst, sst, Aliyah. De ce nu s-a știut mai nimic despre felul cum evreii au plecat din România între 1949-1989?
3. Zalman Robinson ,”fratele împărătesei”. Primul val: 1959-1952, peste 100000 evrei plecați.
4. Henry Jakober și turmele lui de răscumpărare. Al doilea val: 1959-1967
5. Shaike Dan, un „Moise” modern care a dus în Israel peste 600.000 de evrei. Al treilea val.

În perioada iunie 1958–noiembrie 1959, la fermele speciale, plasate în incinta Gospodăriilor Agricole ale Direcției Generale a Penitenciarelor și Coloniilor de Muncă, fuseseră aduse 12 vaci rasa Friza, 34 de vaci rasa Santa Gertrudis, 45 de oi rasa Oxford, 10 oi rasa Southdown, 55 de oi rasa Romney Marsh și 25 de porci rasa Landrace.” (sursa)
….un număr de porci danezi de rasă Landrace, „anesteziati și transportati mai întâi în mașini diplomatice, apoi în colete diplomatice speciale și, în cele din urmă, în TIR-uri mari, protejate de sigilii diplomatice speciale”, erau scoși prin contrabandă din Danemarca cu ajutorul lui ]akober. În anul 1965, România ar fi avut o producție anuală de 50.000 de porci de rasă Landrace, „toti fiiind exportați în Occident sub formă de șuncă și slănină, [tot] cu ajutorul lui Jakober…”
Henry Jakober a contribuit la exporturile respective direct si indirect. Pe la mijlocul anilor ’60, spune Pacepa, numărul anual de vize de emigrare pentru evreii români „depindea exclusiv de cantitatea de ouă, găini, curcani, porci, vite și de fulgi de cereale exportate în Occident.” (pag 112, Securitatea și vânzarea evreilor, Radu Ioanid))

În curând nu vor mai fi evrei împrăștiați prin lume, vor fi strânși toți în Israel.

În curând „nu se va mai zice: «Viu este Domnul, care a scos din ţara Egiptului pe copiii lui Israel!», ci se va zice: «Viu este Domnul, care a scos pe copiii lui Israel din ţara de la miazănoapte şi din toate ţările unde-i izgonise!» Căci îi voi aduce înapoi în ţara lor, pe care o dădusem părinţilor lor.„, în curând acest proces va fi la trecut. Ieremia 16.

Din România e clar că Dumnezeu a scos pe toți evreii în timpul comunismului și în aceste postări analizăm cum. Cum a fost posibil, ca din lagărul comunist, de unde n-au putut pleca fruntașii țărăniști sau legionari, unde o mare mulțime de opozanți ai regimului au stat în închisori, evreii au plecat nu unul-doi, ci practic toți, cifra este între 300 și 400.000?
După ce în postarea trecută am văzut primul val de exod din anii 1959-1962, datorat cel mai probabil influenței Anei Pauker și a fratelui ei sionist Zalman Robinson, urmează anii de după 1959 când porțile „Egiptului” de la gurile Dunării s-au deschis iar și unul câte unul evreii au plecat răscumpărați, unul cu un berbece, altul cu un porc, altul cu o mașinărie, ca strămoșul lor Isaac din Biblie, când a fost pus pe altar berbecele în locul lui.
Fiindcă de la la Petru apostolul încoace, toate dobitoacele sunt curate și bune de mâncat, Dumnezeu n-a găsit incomod să plătească evreii Lui și cu porci, nu numai cu berbeci, oi sau vaci de rasă. Dar că și dobitoacele și răscumpărații să fie duși cu avionul, la asta nu s-a gândit decât Cel ce scris căci „rândunica ….își păzește vremea venirii!” (Ieremia 8:7)
Captură de ecran din 2019.11.18 la 18.47.13.png
(Rândunica este logo-ul Taromului.)
Dar să trecem la istorie, voi cita paragrafe din cartea lui Radu Ioanid și din alte surse.

(Între timp, de când am început eu postarea aceasta – noiembrie 2019 – până acum, dl. Radu Ioanid autorul uneia cărțile din care m-am documentat, a ajuns ambasador al României în Israel).

Cine a fost Henry Jakober?

(poză a lui Jakober din dosarul de la securitate)

În 1900 se năştea, la Satu Mare, Henry Jakober, unul dintre cele mai controversate personaje ale anilor ’60, cel care a început, împreună cu reprezentanţii Securităţii, tranzacţionarea vizelor de ieşire din ţară pentru cetăţenii români de origine evreiască şi ceva mai târziu pentru saşi.Jakober a trăit în Satu Mare până în 1936 după care s-a mutat în Anglia unde a devenit un prosper om de afaceri. Aceste întâmplări stau la baza documentarului „Aliyah DaDa” regizat de Oana Giurgiu, în care apare şi sătmăreanul Henry Jakober, cel supranumit ”vânzătorul de evrei”.” (sursa)

Să ne mirăm oare? Dumnezeu se miră? Nu. Pe scurt, inițiativa se pare că a aparținut lui Jakober, dar noi credem și vedem că în spatele lui Jakober, a lui Zalman, a lui Ana Pauker, a fost mâna lui Dumnezeu care a profețit prin prorocii Săi că aceste lucruri vor avea loc. Când citim din Zaharia „Dacă lucrul acesta va părea de mirat în ochii rămăşiţei poporului acestuia, în zilele acelea va fi de mirat oare şi în ochii Mei?” Zaharia 8:6 și vedem imediat după că Dumnezeu se referă tocmai la acest subiect: „Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: ‘Iată, Eu izbăvesc pe poporul Meu din ţara de la răsărit şi din ţara de la asfinţitul soarelui. ” v 7
     Acum când urgia epidemiei de coronavirus a lovit atât de dur țara de la asfințitul soarelui (America) ne devine tot mai clar că în spatele dictatorilor (Ceaușescu, Hitler, Stalin), a filozofiilor greșite (naziste, comuniste) și a virusurilor ucigașe, stă supremația Celui ce a lăsat în cuvântul său: „vă voi urmări cu sabie, cu foamete și cu ciumă (epidemii)„.
Foametea sau lipsurile economice au fost trăsătura de bază a comunismului, un sistem politico-economic absurd, de mirare, dar ținut în existență de Dumnezeu până au plecat toți evreii din cauza lui.
Procedura era următoarea: ]akober era contactat la adresa sa din Park Lane, nr. SS, din Londra şi i se dădea numele persoanei care urma să he răscumpărată. El dădea apoi numelui un cod de referinţă care era folosit în întreaga corespondenţă şi ducea detaliile persoanei la Bucureşti. Acţionând conform ordinelor lui Dej, Direcţia Generală de Informaţii Externe a României flxa un preţ de răscumpărare şi i-l comunica lui ]akober, care, odată întors în Marea Britanie, transmitea celor care plăteau răscumpărarea să depună suma în contul lui ]akober, aflat la banca Credit Suisse din Lucerna, Elveţia. Banii erau plătiţi autorităţilor române doar după ce persoana răscumpărată ajungea în Occident. În unul dintre cazuri, 4.200 de dolari au fost strânşi de rude şi prieteni şi plătiţi în august 1962 pentru eliberarea din închisoare a Mariei Golescu, bibliotecara British Information Service (Biroului de Informaţii Britanic din Bucureşti).” (pag 82)

S-au plătit bani peşin şi în cazul pastorului Richard Wurmbrand, evreu convertit şi pastor luteran, încarcerat timp de mulţi ani în gulagul românesc. În decembrie 1964, scrie The Guardian, „pastorul Stuart Harris, conducătorul Misiunii Europene Creştine, a avut o întâlnire clandestină, într-un parc bucureştean, cu o siluetă înaltă şi costelivă…”

(familia Wurmbrand)

„… răscumpărarea de 10.000 de dolari (…), o tentaţie financiară irezistibilă pentru regimul comunist.” (pag 83)
Iată un exemplu de tranzacție cu Jakober, din zecile de mii de atunci: „În schimbul familiei de evrei, partea română urma să primească 100 de oi rasa merinos australian, 25 de vite rasa Jersey şi 30 de porci rasa Landrace.

(rasa de oi merinos australian)

După calculele colonelului, suma totală a tranzacţiei era de 35.100 de dolari şi acoperea şi datoria de 18.000 dolari către ]akober. Londra comunică la 29 aprilie 1960 că ]akober a acceptat şi noii termeni ai combinaţiei. Ofiţerii de la rezidenţă propun ca evreilor <<să li se dea drumul» numai după primirea animalelor. (Alexandru Drăghici este de acord.)” (pag 87)
Până la 3 martie 1962 anul 1962 fiind aparent ultimul an de troc, un raport al Direcţiei I a Securităţii (DGIE) menţiona că pentru un număr de 474 de familii, obţinuse 1.579.594 de dolari, 500 de taurine, 257 de ovine, 584 de porcine, 11 autoturisme şi diverse instalaţii agricole şi maşini industriale. La data raportului plecaseră din ţară în urma „combinaţiilor DGIE-Jakober” 409 familii de evrei, 21 de familii de germani, 35 de familii de români, urmând să mai plece în contul ultimului transport de vite 80 de familii. Unele dintre autoturismele menţionate în acest raport erau folosite de conducerea MAI. Alexandru Drăghici era văzut în Bucureşti la începutul anilor ’60 într-un imens Jaguar de culoare gri. Era foarte probabil Jaguarul de 3.4 litri Sallon Mark 11 cu transmisie automată pentru care ]akober plătise 1.294 de lire sterline. În aceeaşi perioadă, adjunctul ministrului de Interne, generalul Vasile Negrea, primea spre folosinţă de la DGIE, cu aprobarea lui Drăghici, un Humber în şase cilindri. Şi acest autoturism era un „cadou” de la ]akober.” (pag 91)
Autorităţile române preferau ca Jakober să efectueze plăţi pentru emigrare în produse agricole, şi nu în bani gheaţă. Jakober achiziţiona vite din Olanda şi le trimitea în România în schimbul evreilor. Acest mod de a se proceda a durat până în 1961, când în paralel cu achiziţionarea de vite, urmau să fie aduse şi diferite utilaje (opt maşini unelte de mare precizie necesare industriei constructoare de maşini), dar s-a acceptat şi bani. ….“Combinaţiile între Jakober pe această bază au continuat până în luna iunie 1967, când în urma conflictului izraelo-arab au fost suspendate plecările în Izrael”, afirmă Ioanid. Prin afacerea Jakober au plecat din România 23.566 familii de evrei, au intrat în ţară peste nouă milioane de dolari şi s-au adus animale şi instalaţii în valoare de aproape 3,5 milioane dolari.” (sursa)
     Operațiunea de vânzare a evreilor după 1963 a fost mai întâi contra mașini-unelte, apoi în ultimul an mai ales, până în 1967, numai contra bani. Războiul de 6 zile, cucerirea Ierusalimului și poziția pro-Israel a României de atunci au schimbat complet planurile de lucru ale evreilor. În România deja era Ceaușescu la putere iar statul evreu deja mai puternic a intrat direct în negocieri cu statul român.
Dar despre această a treia fază, ultimă a plecării evreilor din România, într-o altă postare cu voia lui Dumnezeu.
Am vrut să arăt doar cum un lucru de mirare pentru noi, nu este de mirare pentru Domnul. Din lagărul socialist, din acest Egipt al secolului XX au ieșit totuși sute de mii de evrei, trecând prin Marea Roșie comunistă ca pe uscat, precum odinioară din Egiptul Antic.
Istoria o scrie și o face Dumnezeu dragii mei, s-o citim cu ochelarii profeților, să ne așteptăm să fie tot așa cum a lăsat-o descrisă prin multe pilde Ieremia, Ezechiel, Daniel, Osea și ceilalți scribi ai Domnului, nu cum ne-au spălat pe creier salahorii lui Marx, Engels, Lenin, etc.

Citiți tot serialul:
1. „Alyah, DaDa”, un film despre exodul evreilor din România în anii comunismului și nu numai (introducere)
2. Sst, sst, Aliyah. De ce nu s-a știut mai nimic despre felul cum evreii au plecat din România între 1949-1989?
3. Zalman Robinson ,”fratele împărătesei”. Primul val: 1959-1952, peste 100000 evrei plecați.
4. Henry Jakober și turmele lui de răscumpărare. Al doilea val: 1959-1967
5. Shaike Dan, un „Moise” modern care a dus în Israel peste 600.000 de evrei. Al treilea val.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: