Pretutindeni

Ferice de voi, care semănaţi pretutindeni de-a lungul apelor şi care daţi drumul pretutindeni boului şi măgarului!” Isaia 32:20
A fost a treia duminică cu bisericile și adunările închise, cu izolare la domiciliu din cauză de coronavirus.
E o stare de paralizie, senzația de închisoare socială, numită în Biblie: strâmtorare.
Traficul de internet a crescut ca și numărul de infectați cu corona, exponențial.
Oamenii se întâlnesc online, își trimit mesaje, se văd pe WhatsApp, comunică.
Semănarea Cuvântului lui Dumnezeu care a fost timp de secole blocată între ziduri, acum de o vreme este peste tot, este online, pretutindeni.
Acum, pentru o vreme, între ziduri nu se mai poate.
Boul, care este în Biblie un simbol al celor ce vestesc Cuvântul lui Dumnezeu și măgarul, un simbol al celor ce lucrează cu mâinile, al activității economice, sunt acum într-o anumită măsură legați la grajd. Aparent.
treierat
Dar oare atunci când nu era voie să vestești Cuvântul decât între zidurile bisericilor cum era?
În era internetului, a comunicării, a acestei Agore globale, în care în 3 secunde mesajul tău ajunge în Australia sau în California, această posibilitate este un binecuvântat privilegiu.
Dragii mei, mai ales cei mai tineri de 40 de ani, poate nu știți cum a fost.
În 1989 aveam 22 de ani și voiam să spun lumii Cuvântul care mi-a dat mie binecuvântare și mângâiere. Nu se auzea decât glasul „tovarășului”, numai pozele lor și numai discursuri comuniste searbede și formale, nimic nu era adevărat în propaganda lor și nimeni n-o credea. Nici ei.
Nu era drept.
Doream să pot să distribui gânduri, idei, cele care mi-au făcut mie bine.
Am vrut să fac o revistă, am copt ideea și am dus-o spre realizare.
whatsapp-image-2018-07-15-at-22-39-03
Au descoperit repede, dar nu mi-au făcut nimic la început, mi-au deschis dosar de urmărire și m-au înconjurat cu o plasă de informatori, aveam prieteni prin țară credincioși, ne scriam, securiștii citeau toate scrisorile, probabil voiau să-i prindă și pe ei, credeau că suntem o organizație. În decembrie a venit revoluția și nu au mai avut ce face cu tot amarul de informații strâns.
De atunci ideea nu mi-a dat pace o clipă. M-am înscris entuziast împreună cu soția la prima revistă creștină după revoluție: ALO îi zicea. Am vândut într-o singură zi din februarie 90, peste 3000 (trei mii) de exemplare numai noi doi în față la Librăria Universității, exact pe locul unde se trăsese cu 2 luni înainte în oameni. 3 lei era revista, am vândut de peste 10000 de lei într-o zi, era coadă.
Apoi am-am retras din „ALO” tocmai pentru că nu am fost de acord cu principiile spre care au divagat „colegii”.
Acum e carantină, biserici închise, dar internetul merge binecuvântat de bine.
Pretutindeni.
La firme au explodat vânzările online, peste tot, pretutindeni. Măgarii economiei trag în hamuri de pagini web, struniți de zăbale de pe Facebook și Google.
Ce fac boii?
Că cei ce vestesc evanghelia sunt numiți de Biblie în chip simbolic boi. Nu e nici o jignire, nu se poate găsi o mai potrivită asemănare cu munca docilă de rob a unui slujitor a lui Hristos, decât munca unui bou care în mod obișnuit mănâncă liniștit iarbă, dar care atunci când trebuie treieră grâul și mănâncă grâu.
Despre boi vorbește Dumnezeu aici? Unde? Acolo unde zice că boii să mănânce grău.
Cum să lași boul să mănânce grâu?
Bine. Așa scrie: pretutindeni. Cel mai mult prin iarbă, dar la secerat, prin grâu.
Pretutindeni.
Ferice de cine lasă boul să mănânce grâu.
Să deslușim: apostolul Pavel, fugărit din Filipi, din Tesalonic, din Bereea, batjocorit la Atena, ajunge la Corint. Aici găsește niște iudei, fugăriți și ei din Roma care aveau aceeași meserie ca el: ….
Şi, fiindcă avea acelaşi meşteşug, a rămas la ei şi lucrau – meseria lor era facerea corturilor.  Pavel vorbea în sinagogă în fiecare zi de Sabat şi îndupleca pe iudei şi pe greci.  Dar când au venit Sila şi Timotei din Macedonia, Pavel s-a dedat în totul propovăduiriişi dovedea iudeilor că Isus este Hristosul.” FA 18:3-5
Dacă până la sosirea lui Sila și Timotei, Pavel vestea doar în week-end cum am zice noi, după sosirea lor a vestit în fiecare zi. Probabil Sila și Timotei au adus ajutoare, bănuim că din Filipi, nu știm, (dar este scris în Filipeni că doar filipenii l-au ajutat, 4:15). Să nu speculăm.
Ce e important e că la Pavel au alternat perioade cănd munceau cu mâinile cu perioade când vestea Cuvântul.
Și Boului și măgarului i s-au dat drumul pretutindeni, dar în perioade diferite.
Am putea spiritualiza și versetul: „Să nu ari cu un bou şi un măgar înjugaţi împreună.” din Deuteronom 22:10 înțelegând foarte clar că nu este permis a face din evlavie un izvor de câștig, sunt pregătit pentru rug pentru asta, știu și cine ar strânge lemne cu drag.
Eu socotesc că în această perioadă când oamenii sunt focalizați pe online trebuie dat drumul PRETUTINDENI boului. Adică e o perioadă în care trebuie vestit Cuvântul lui Dumnezeu pe online.
Cam asta fac de zile bune, aici pe blog, dar cel mai mult pe Facebook unde conceptul de „pretutindeni” este mai tehnic posibil.
Expresia „de-a lungul apelor” se înțelege tot simbolic, apele fiind popoare, neamuri, limbi în limbajul figurat biblic. (Apocalipsa 17:15)
A semăna de-a lungul apelor înseamnă a te focaliza pe o apă, pe un popor tu, pe alt popor altul, poate de limba lui. Eu rămân în lunca limbii române, unde seamăn prin poporul român aceeași „scripta hostilia” la care am visat de 35 de ani și nu m-am vindecat. Nu-mi doresc decât ca atunci când voi muri să fiu găsit în același jug.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: