Cina Domnului în familie? Se poate…

Totuşi ai în Sardes câteva nume…” Apocalipsa 3:4
După duminica de ieri când subiectul cinei Domnului s-a propagat pe internet cu viteza interesului (mic) pe subiect, am reținut din fericire 4 atitudini biblice, din partea a 4 pastori care au ținut cât de cât mai mult la fidelitatea față de Cuvânt, decât la ce-o zice unul-altul.

1. Surpriza din California:
Captură de ecran din 2020.04.06 la 21.06.38
îmi place să presupun că din moment ce a pus pe blog „maxima zilei” e și de acord cu ea. Unii vor zice că e normal, fiind ginere de moisist. Moisescu avea un ghimpe pe  bisericism.
2.O altă voce, cu un mesaj pe Youtube: Luați cina Domnului acasă ….
Captură de ecran din 2020.04.05 la 23.21.09
….. îndeamnă să se facă frângerea pâinii în 8 Aprilie/14 Nisan data paștelui evreiesc. Sunt creștini care fac cina doar odată pe an, cum socotesc ei că această raritate înseamnă „a stărui”, trebuie întrebați.

3. Încă o voce grea, ascultată, a dat același îndemn al luării cinei în familii pentru biserica Iris din Cluj.

Aici.

4. Și mirare nu prea mare, de la Zalău, un alt pastor ne dă aceleași sfaturi:
Captură de ecran din 2020.04.06 la 21.37.45
Influența tudoristă face bine, mai rămâne calvinismul, boală de ochi, mai rea ca covidul, dar dacă m-am vindecat eu, sunt șanse.

M-am bucurat de toți și nu prea, toate mesajele vin de la oameni care au în ei duhul popiei, duh viclean, rău, nu că tu te-ai vedea mare popă, poate nu te vezi, te văd alții. Chiar dacă tu ești destul de copt să nu te vezi popă și știi că prin mâinile tale nu dai nici un dar, te văd alții vrăjitor, șaman, te văd ăia care nu mișcă nici un eveniment din viața lor fără popă. Doamne ferește!
Bun test această primă duminică.
Cina Domnului fără popă.
Se poate să vrei să fi biblic, se poate să nu te gândești la arginți.

Dar după 4 exemple relativ palide de „așa DA”, hai să arătăm unul de „așa NU”.

La catedrala penticostalo-catolică din Beiuș, sfințirea „elementelor” s-a făcut on-line.
Captură de ecran din 2020.04.05 la 23.26.39
Desigur că la casele lor, privitorii nu se mai roagă pentru pahar, s-a rugat popa în locul lor. Că după aceea vor da nu numai like ci și donație spre sfinția sa e destul de logic, a „făcut ceva”.
Vă las cu câteva gânduri din Tesaloniceni, înregistrate acum doi ani în Agora din Tesalonic, despre popie, duhul lui Antihrist.

Carantină ușoară vă doresc, citiți Biblia mai mult decât bloguri.

Completare 18 aprilie

Exemplul 5. Au ajuns reformații mai fideli Bibliei decât pocăiții.
Captură de ecran din 2020.04.18 la 22.46.09
Citat:
„duminică dimineața toți vom urmări aceeași slujbă televizată, chiar dacă nu vom fi fizic împreună și vom lua Cina Domnului în casele noastre.

Tainele pe care noi le celebrăm sunt Botezul și Cina Domnului, sau Împărtășania, cum este cunoscută de către majoritatea creștinilor din România. Acolo unde capul familiei este un bărbat, el va pregăti, practic, Cina Domnului, compusă din vin și pâine și îi va împărtăși pe ceilalți pentru că noi credem în preoția universală, adică a tuturor creștinilor, deci chiar dacă este o taină, nu este obligatoriu să fie administrată de către un pastor hirotonisit.

Acolo unde nu este prezent un bărbat, va prelua femeia acest rol. ”
sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23829738-invierea-domnului-bisericile-inchise-cum-pastreaza-preotii-pastorii-legatura-credinciosii-timpul-carantinei.htm

Alte articole cu subiectul Cina Domnului și preoția tuturor credincioșilor, despre forma bisericii (adunării):

1. Cine are dreptul să dea Cina Domnului?

2. Frângeau pâinea acasă

3. Creștinism de familie sau creștinism de singogă?

4. Creștinism biblic sau creștinism bisericesc?

5. Adunarea din casa ta. De ce nu?

6. Casa lui Dumnezeu sau instituția lui Dumnezeu?

7. Vina părinților Bodnariu: adunarea din casa lor

4 Responses to Cina Domnului în familie? Se poate…

 1. vesteabună spune:

  Între timp au mai apărut opinii:
  https://convergente.ro/ganduri-despre-cina-domnului-pentru-o-biserica-blocata-de-pandemie/ (să meargă pastorii din casă în casă, una din opinii)
  http://revistacrestinulazi.ro/2020/04/recomandare-cina-domnului-in-pandemie/ aici e poziția baptistă oficială (așteptăm să treacă virusul)
  Una din cele mai biblice este aici:
  https://statu.wordpress.com/2020/04/08/ce-il-impiedica-pe-crestin-sa-se-impartaseasca-din-masa-domnului-acasa/ dar cred că omul va fi ars pe rug, dacă încă n-a fost.
  Iar aici o altă propunere, inovație absolută, probabil și Dumnezeu se miră, (https://youtu.be/l4EVYD9rouQ?t=1004) ca Biserica să „ordineze” pe capii de familie să facă cina acasă (sub umbrela bisericii). Cum să se facă această ordinare, tot online sau nu, nu ni s-a spus.
  Penticostalii și carismatici au mai puține stresuri doctrinare, oricum la câte înghit „enoriașii” lor, chestiile astea cu „ce scrie în Biblie” nu mai preocupă chiar pe nimeni, așa că la ei s-a dat drumul la sfințirea online, iar în una din situații (https://www.facebook.com/watch/?v=221833958906375) la venirea la Casa lui Dumnezeu cu mașina în parcare, unde „slujitorul Domnului” în combinezon antivirus va oferi „sacramentele” în pungă cu închidere etanșă, prin geamul mașinii, nu se va ieși din mașină.
  Punguțele cu „sacramente” sunt aduse special de la fabrici de „cina Domnului”, conform standardelor, nu conțin virus.
  Ce grădină mare ai Doamne!

  Apreciază

 2. viata97 spune:

  Daca vrei calificare, iata sursa.

  Vine chiar si cu avionul la nevoie.

  De la o ora si un minut


  „exista reglementari in Biblie asupra celor care pot sa ofere cina Domnului…”

  „… daca vom ajunge in situatia aceasta va vom ordina pe toti…”

  Apreciază

 3. vesteabună spune:

  Reformații maghiari respectă Biblia:
  „duminică dimineața toți vom urmări aceeași slujbă televizată, chiar dacă nu vom fi fizic împreună și vom lua Cina Domnului în casele noastre.

  Tainele pe care noi le celebrăm sunt Botezul și Cina Domnului, sau Împărtășania, cum este cunoscută de către majoritatea creștinilor din România. Acolo unde capul familiei este un bărbat, el va pregăti, practic, Cina Domnului, compusă din vin și pâine și îi va împărtăși pe ceilalți pentru că noi credem în preoția universală, adică a tuturor creștinilor, deci chiar dacă este o taină, nu este obligatoriu să fie administrată de către un pastor hirotonisit.

  Acolo unde nu este prezent un bărbat, va prelua femeia acest rol. ”
  sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23829738-invierea-domnului-bisericile-inchise-cum-pastreaza-preotii-pastorii-legatura-credinciosii-timpul-carantinei.htm

  Apreciază

 4. vesteabună spune:


  Comentariile sunt folositoare:

  Florica Maier: „.daca fiecare adunare are barbati randuiti sa dea cina atunci sa faca vizite ( asa dupa cum sunt randuiti pe zone ale orasului in care locuiesc ) si sa aduca cina…intr-o biserica sunt cel putin 10 prezbiteri si diaconi care pot face asta…insa daca pe timp de liniste nu am fost vizitati ma indoiesc ca acum cineva va veni...spuneti ca „” cina e un act al bisericii „” si totusi inaintasii nostri au luat-o prin inchisori.lagare.catacombe si pe unde au putut…incolo frate Domnul sa ne lumineze si fiecare sa faca cum e calauzit de Duhul lui Dumnezeu…”

  Emanuel Rusu: „Păi biserica e totalitatea creștinilor si este formată din familii.ce va e frica ca rămâneți fără colecție va luat banii mintiile”

  Bădoi Marius: „Din păcate biserica este privită ca instituție religioasă, adică organizație instituțională religioasă și nu neapărat că organism viu adică totalitatea credincioșilor de pe pământ într-o anumită perioadă.
  Cina Domnului se poate lua în familie dacă toată familia este compusă din credincioși născuți din nou prin cuvântul evangheliei împărăției și a fost botezați pentru Hristos
  și mai ales dacă urmează cu seriozitate Calea Domnului.”

  Toni Billdacă bărbatul e capul etc( în familie ) de ce nu accepți că poate fi si preot.? foarte curînd va veni vremea strîmtorării cînd nu se vor mai putea strînge credincioşi la casa lui Dumnezeu atunci nu vom mai lua Cina .??
  multă slovă ca să nu zic teologie”
  Andrei și Filip „deci, bataie de joc. Fratilor…. nu a adus nici un argument din scriptura…. doar ca asa au hotarat ei… conducerea… si inca a zis ca ,,nu sunt chiar atat de lepadati,, … adica? adica admit ca intr-o masura sunt????? chiar el a spus-o… oh….
  oameni buni, ideea cultelor este ca oamenii sa nu obtina independenta, vor monopol, sa institutionalizat crestinismul, a ajuns o religie plina de datini si obiceiuri, unde conduc oamenii, nu Duhul Sfant.”

  Firuca Baltan „MAI FRATE PASTORE ,! SCUZE , AM UN MARE RESPECT PENTRU TINE ! CA SI TEOLOG ESTI FOARTE BUN SI DACA NU MANIPULEZI !? ASTA ANSEAMNA SA , TE PUI CU BURTA PE BIBLIE ! ASTA DACA ESTI CONSTIENT CACI BISERICA ESTE , COMPUSA DIN FAMILII SI CA BISERICA ,Nr.1. ESTE AN FAMILIE CU ,PREOT CU TOT , CAPUL FEMEI ! EFES . 5 . NU TE FA DE MIRAZ ! NU CONFUNDA AMVONUL CU BISERCA ! FRATE !! TU , TE AMPARTASESTI ? PE TIMP DE CRIZA AN FAMILIE ? SI DACA, DA !? DE CE ? TU AI MAI MARI DREPTURI ? AI ,! DECI TU SI AMVONUL , FORMATI BISERICA !!! BRAVO ! ANSEAMNA CA CEI DE PE SCAUNE ! SANT MANIPULATII ,! PRIMA CIN A FOST AN CASE . EXOD .12 SI DOMNUL ! DE SI ERA TEMPLUL ! AN CASA TA .MAT. 26. V.18 . STII CAT VA DURA CRIZA ?! AI TII FLAMANZI PE OAMENI ?! SAU TOTUL E TEOLOGIE ? IARTA MA CA SI FEMEIE TREBUIE SA TAC DAR , MIE FOAME .!”

  Iosif Iosif Biserica din vremea de azi este biserica din casa ta, biserica locală nu mai exista azi (în contextul acestei pandemi) îmi pare rău că numai este legătură frățească măcar pe linie telefonică.pastori au uitat de oii (poate nu toți) este bine să fie o organizație bisericească locală dar trebuie sa ne conformăm după împrejurări în cazul în care aceasta pandemie va dura doi ani nici biserica locală nu va putea fuctiona ca organizației, în cazul acesta biserica din casele noastre va fii biserica de bază în slujire. Fii Preot.

  Beniamin Zagrean „Deja vad ca aveti politica ortodoxă, imi pare rau vam ascultat mult si am crezut ca sunteti mai pe linga adevar der e numai politica din tot ce spuneti sunteti ortodox pur, adica numai voi preotii
  Si nati raspuns la intrebare, cine a pus intrebarea, daca Tata, adica parintele ( TATA CASEI ) poate da cina, nu mama sau copii nebotezati, si la asta ati raspuns numai la mișto
  Am crezut ca sunteti mai serios si mai crestin”

  David Sasaran „ce biblie citesti?nu mai scoate din context cina o poate da preotul din casa lui punct”

  Toca Ioan: „Ce părere ai frate Iuga de lupta care am dus-o până acum cu erezia bisericii ortodoxe care ne învață că nu putem ajunge la Dumnezeu direct decât prin intermediari, sfinți și fecioara Maria?
  Bineînțeles că avem un argument clar în scriptură unde vedem clar că singurul mijlocitor între om și Dumnezeu este Omul Isus Hristos prin care avem intrare slobodă la Tatăl.
  La cina Domnului, mai ales în aceste condiții, dintr-o dată avem nevoie și noi de intermediari care să împartă cina. Măi…Măi…
  Acuma cine dă cina?
  Domnul sau prezbiterii?
  Dacă la Domnul avem acces direct, la masa Domnului de ce dintr-o dată acum și la noi e nevoie de un intermediar?
  Nu vedeți că ceva nu pușcă?

  Cum de atunci când e vorba de cină vă schimbați interpretările după doctrină și nu după Cuvânt?
  Frate Iuga?”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: