Frângeau pâinea acasă

Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă.” Faptele Apostolilor 2:46
Este un citat din faptele apostolilor, o imagine a primilor creștini din Ierusalim, citat care arată că deși adunarea din Ierusalim avea strângeri la templu unde probabil vorbeau despre Isus altor iudei, că este Unsul, că este cel așteptat, ei făceau acasă ceea ce Isus le poruncise: frângerea pâinii.
Captură de ecran din 2020.03.27 la 00.22.10
Nu putem înțelege altfel, la templu erau toți împreună, dar acasă erau pe familii, sau cel mult pe câteva familii. Câți oameni încap într-o casă normală? Puțini.
Nu la templu făceau frângerea pâinii, ci acasă.
Scriu acest lucru în plină epidemie de coronavirus, este ordonanță militară de a rămâne închiși în case pentru a limita răspândirea virusului.


Bisericile sunt închise acum, din cauza coronavirusului, chiar și noi care ne adunăm câteva familii, stăm departe unii de alții, mai ales că având personal medical printre noi, și de asemenea persoane mai în vârstă sau cu afecțiuni, am putea deveni bombe biologice unii pentru alții.
E bine și înțelept să stăm separați.
Dar totuși porunca Domnului rămâne: „….să faceți lucrul acesta până voi veni eu.
Ce faci creștine biblic cu frângerea pâinii?
N-o mai faci că e închisă biserica?
Creștinismul tău depinde de o clădire?
Nu poți trăi fără acea clădire?
Dacă Domnul Isus ar fi proiectat un creștinism cu clădiri, ne-ar fi spus cum trebuie să le facem. Dar apostolii Lui au spus clar: Dumnezeu nu locuiește în temple zidite de mâini omenești.
Cineva mi-a trimis astăzi un link cu o circulară a unor biserici care au interzis să se facă frângerea pâinii în familie, pentru a nu „dilua importanța actului”, numai în biserică e voie…atunci când bisericile vor fi deschise.
Captură de ecran din 2020.03.27 la 00.11.11
Serios, ești creștin biblic sau creștin bisericos?
Dacă primii creștini au putut face frângerea pâinii acasă, și tu poți.
Soț, soție și cine mai aveți credincioși botezați în familie, puneți pe masă o bucată de pâine, un pahar cu un pic de vin, mulțumiți pentru ele și faceți acest lucru în amintirea Domnului, a suferințelor Lui, a trăirii lui smerite și disprețuite, a smereniei în care judecata i-a fost luată.
Dacă socotiți drept și puteți, meditați împreună la acele texte sau la altele, cântați o cântare, petreceți un timp cu acest simbol fizic, cu această pildă reală, tangibilă.
Nu e transsubstanțiere, nici mistică deloc acest simbol. Nu trebuie să fi „ordinat” fratele meu ca să poți da sau lua Cina Domnului. E cina Domnului, nu a pastorului, nici a diaconului, nici a bisericii, nici a cultului.
Hristos este capul oricărui bărbat, fratele meu, nu pastorul tău, nu „biserica”.
Deasupra ta e doar Hristos, nu o întreagă ierarhie inventată de oameni.

4 Responses to Frângeau pâinea acasă

 1. vesteabună spune:

  Întrebare primită pe Facebook
  Cum se poate face dacă în casă este doar mama și fica?

  Răspuns:
  Puneți pe masă o bucată de pâine și un pahar cu vin, vă rugați, le „binecuvântați”, așa este scris, apoi frângeți pâinea și „beți toți din el”, așa este scris. Este un simbol al identității noastre „în Unsul”, Hristos. Acest simbol trebuie luat cu toată simplitatea de către cei ce au înțeles caracterul smerit al Mielului lui Dumnezeu, dragostea lui Hristos, care ne atrage la El nu prin dictatura și prestigiul unei ierarhii religioase, asemănătoare statelor, ci prin chemarea plină de gingășie a înțelepciunii arătate în trupul Său ridiculizat și maltratat, batjocorit și chinuit de „înțelepții” lumii acesteia.
  Nici noi nu putem să-L slujim pe El și implicit pe noi, unii pe alții, fără această smerire „până la moarte”. Cine așteaptă ierarhii și temple pentru a împlini aceste cele mai simple porunci din Scripturi, n-a înțeles caracterul lui Hristos, Unsul care va veni să domnească. Acela mai trebuie să învețe.

  Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Am primit astă seară (e joi 2 aprilie, poimâine e 5 aprilie, prima duminică din lună cu bisericile închise) o filmare cu o invitație a unui pastor către ‘credincioșii” din toată țara….dar scriu mai jos despre ce e vorba. Fiindcă de obicei, în această primă duminică, în bisericile evanghelice este o „tradiție” să se țină Cina Domnului, odată pe lună.
  Fiind închise bisericile, corect și biblic ar fi ca cei ce propovăduiesc că „noi suntem biserica” și „preoția tuturor credincioșilor” să nu fie stresați de eveniment, ci să respecte decizia statului iar frații de peste tot să frângă pâinea acasă după Scriptură și după lege.
  Nu calci poruncile Domnului dacă nu mergi la biserică.
  Poți să te rogi acasă, poți să te rogi oriunde.
  Poți lua Cina Domnului acasă cu soția sau soțul, sau cu cei din familie.
  E biblic, e legal, e plăcut Domnului.
  Câțiva pastori stresați au dat verdicte:
  -unii ai zis că să nu se mai țină Cina până nu se deschid bisericile, (comunitatea baptistă de Caraș), bine că n-au zis și să nu ne mai rugăm, să nu mai vestim nimic pe Facebook, că numai în biserică e voie.
  -altul mai isteț, a zis astă seară că să ne uităm Live la slujba lor că ei, din Beiușul strămoșesc, ne sfințesc pâinile și păhărelele tuturor privitorilor cu puterea lor clericelească. Papa cel din Roma cred că e palid de invidie, că lui nu i-a venit ideea asta încă. Dar întreb, nu învățăm noi la Biblie că trebuie să ne rugăm fiecare, nu popa pentru toți?
  -altul din Chicago zice că statul va trebui să dea socoteală, de ce sunt închise numai bisericile și firmele nu. Ce, la serviciu nu se virusează oamenii?
  Patimi de coronavirus.
  Dragii mei.
  Ca unul care-mi trăiesc creștinismul fără biserică și fără popă de 30 de ani, vă spun că se poate.
  Poți să fi creștin fără biserică și fără popă.
  Am mai mult timp și probabil de aia am și mai mulți bani, ca să pot plăti reclama asta care te-a adus pe tine la mine pe pagină.
  Dacă ascultam de vre-un popă sigur îi dădeam lui banii, ca să-și mai cumpere o mașină sau să-și mai facă o cameră la casă. Așa, prefer să dau lui Facebook, acest porumbel călător cu cuvinte zburătoare care duce Cuvântul lui Dumnezeu mai bine ca orice pastor, popă sau biserică. Gândiți-vă la binecuvântarea și răbdarea lui Dumnezeu, cum nu a lăsat pe satan să iasă cu îngerii săi aducători de epidemii, până n-a avut toată lumea telefoane bune și net bun. Vă puteți imagina ce ar fi fost această carantină acum 20 de ani, cu telefoane Nokia 2110? Tu auzeai, la TV, la radio, dar pe tine nu te auzea aproape nimeni. Aveai urechi, dar n-aveai gură. Acum e ușor de suportat izolarea, suntem mai distanțați, dar sigur mai împreună.
  Dacă obișnuiți să faceți Cina Domnului (Frângerea Pâinii) în prima duminică din lună, nu e rău, (ar fi bine mai des, să stăruiți). Faceți și mâine. Nu așteptați nici un pastor s-o sfințească, e Masa Domnului, nu a pastorului, nu a cultului, nu a bisericii.
  Faceți până va veni El.
  Și adunare puteți face, 2-3, câți sunteți în casă.
  Adunarea începe de la doi.

  Apreciază

 3. vesteabună spune:

  În timp ce răspundeam la comentarii pe Facebook, m-a sunat un frate din America să-mi spună cum se face „cina la un mega-church românesc de acolo. S-au strâns pastorii la church (și la ei e carantină), au sfințit azimile și mustul, l-au pus în ceva vase etanșe probabil și au ieșit în parcare unde vin mașinile ca la MacDonalds la Drive-in sau Drive-thru, iau pungulițele de la „slujitori” echipați în combinezoane și lasă colecta.
  Nu, nu e o variantă de cina Domnului, e o variantă de colectă.
  Este și un verset pentru oameni ca aceștia: „V-aţi săturat inimile chiar într-o zi de măcel.” Iacov 5:5
  Așa că prefer să ocolesc varianta lor, că trecem granița subiectului.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: