„Iarăș boala spaniolă.” Articol din 1927 despre gripa spaniolă.

Articol din ziarul „Unirea poporului” anul IX, nr 3, Blaj, 16 ianuarie 1927, pagina 5
După cum vedeți, istoria se repetă, numai că uităm repede.
Captură de ecran din 2020.03.23 la 21.48.40
Ne aducem aminte cât de repede s-au umplut cimitirile în toamna şi iarna anului 1918. Murea lumea atunci de o boală destul de ușoară la vedere, dar vicleană şi nemiloasă ca ciuma. I s-a zis: boala sau gripa spaniolă, fiindcă se ivise mai întâi în ţara Spaniei. lar de acolo s-a lăţit peste toată Europa şi a prăpădit mai mulţi oameni decât războiul cel mare. De vre-o două-trei săptămâni această boală ticăloasă iar şi-a ridicat capul chiar în Spania şi-n Franţa de miazăzi, şi a plecat la drum cu o stafie înspăimântătoare. Celea mai multe înbolnăviri s-au întâmplat în ţinutul oraşelor Lyon, Montpelier şi Marsilia unde au murit de ea mulţi oameni.

     Gripa a cuprins şi Elveţia, s-a întins peste toată Franţa, în Germania şi în Anglia băgând groază în oameni. În acestea ţări foarte multe cănţălării şi slujbe sunt închise, fiindcă funcţionarii toţi pătimesc de gripă. Doctorii nu mai răzbesc cu mulţimea betegilor. La oraş oamenii au încuiat porţîle şi nu vrea să mai primească pe nimenea în casele lor, ca să nu prindă și ei boala.

    Gripa mai de curând s-a ivit și la Viena şi din Budapesta se vestesc îmbolnăviri de gripa spaniolă. Precum se vede ea se lăţeşte spre răsărit, către ţara noastră, unde într-o  bună zi ne putem şi noi trezi cu gripă după  cap.

     Ce-i gripa spaniolă? Cum ne putem feri de ea? Şi dacă am căpătat-o cum să ne lecuim?

     Gripa spaniolă e un fel de troahnă care se arată cu friguri, cu durere de cap, de gât și cu tusă. Te dor spatele şi toate oasele. N-ai voie de mâncare şi nici stomacul nu lucrează cum trebuie. Într-un cuvânt, gripa se arată ca o răceală şi mulţi oameni, ţăranii mai ales, n-o bagă nici într-o seamă. Şi fac foarte rău, căci gripa aceasta, din troahnă trece la plumâni şi în 5-6 zile te dă gata să fi cât cumpăna fântânii de ţapăn şi de tare. În 1918 au murit de ea mai cu seamă locuitorii satelor şi tineretul între 18-30 de ani. Gripa spaniolă este foarte primejdioasă mai ales pentru acei cari se arată nepăsători și tari, bărbaţii şi nevestele tinere. Tare se păcălesc aceia cari zic: ce să mă pun în pat pentru un strănutat? Doar nu-s babă! In 1918 au scăpat babele şi au murit fete şi neveste, dintre cele mai tari şi mai sănătoase…!

Cum se lățeşte gripa?

     Gripa spaniolă este o boală foarte lipicioasă. Ea se lăţeşte cu aburul pe care-l suflă bolnavii. Sămânţa boalei e ascunsă în scuipat şi-n flecma bolnavului de gripă. Când strănută cineva, înproaşcă microbii în giurul său ca maşina de stropit via. Toţi cei ce sunt prin apropiere, în casă, în vagonul trenului, în crîșmă cu întrohnatul, prind baccilii gripei și se pot înbolnăvi. De aceea tare să ne ferim de bolnavii de gripă, să nu ne sufle în faţă și să ne strănute. Nu-i bine să stăm tare aproape de dânşii, dacă se poate să nu dormim şi să nu mâncăm într-o casă cu ei. În vreme de gripă să nu călătorim, să nu ne îngrămădim prin crîşmă , prin şezitori. ci să stăm mai mult pe la casele noastre cu grijă bună şi la căldură.

Ce leac are gripa?

Cel dintâi leac este: Cât ce te simţi cu fiori în spate şi în oase, cu friguri şi cu troahnă, pune-te numai decât în pat, acopere-te bine şi fă să asuzî. Pentru asudat e foarte bun herbăteiul (ceaiul) de soc ori de tei, vinul încălzit băut cu măsură, aspirin ori piramidon de la farmacie, din cari luăm câte 3-4 pravuri pe zi. De mâncat mâncăm lapte, ouă moi şi altă hrană uşoară, însă mai întâi bem ceva să ne curăţim bine (sare amară, din farmacie). Apoi stăm liniştiţi în pat câteva zile până asudăm bine şi ne uşurăm. Dacă nu ne simţim mai uşuraţi nici după 2-3 nopţi de sudori zdravene, să chemam doctorul şi să ne dăm în grija lui, care va şti ce trebuie să ne mai prescrie. Dar să nu ne pară glumă, că boala este tare îndrăcită..Nici să nu fim sgârciţi şi să ne ferim de doctor de frica cheltuielii! Mai bine fără bani şi sănătoşi, decât să rămâie bani după noi, de pomana nu ştiu cui! Toate sfaturile de mai sus le-am dat pentru cazurile când n-avem doctor la îndemână. Unde e doctorul aproape, nu vă fie greu a-l chema şi a va da în grija lui, căci totdeauna paza bună opreşte primejdia rea.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: