O fărămițare în unitate…un comentariu

Am primit dimineață un link la un articol scris de un pastor tânăr, român american, despre „mitul bisericilor de casă”. La acest articol, acolo unde a fost publicat, a apărut un foarte bun comentariu, pe care mi-am permis să-l reproduc aici.

Textul comentariului:

„Daca biserica locala era una, cum de gasim ca fiind normal doua biserici penticostale si una baptista pe aceeasi strada? Sau doua baptiste la capacitate 30-50% la 10-15 minute de mers pe jos?
Ce dovedeste asta? Ca regula bisericii locale asa cum este descrisa nu se respecta.

Colecta, in argumentatie se spune ca era dedicata orfanilor, vaduvelor etc, adica cei in nevoie. Cat din colecta bisericii moderne, procentual, merge spre astfel de nevoi?
Si aici principiul a fost pervertit.

Nu se vorbeste despre iesirea slujitorilor la pensie. Adica la 65 ani, slujitorul devine pensionar, dupa care incepe „evanghelizarea”. Unde? Unde merg toti ceilalti frati batrani si de acum neputinciosi, peste mari si tari unde sunt „omeniti”. Adica ai biserici nepastorite, zone intregi neevanghelizate, dar noi „intarim” pe fratii, care ne „intaresc” in urma predicarii evangheliei.

Se mai mentioneaza de largirea incaperilor, ca sa incapa vreo 70 de oameni. Orice om serios si onest realizeaza ca atunci cand treci de 100 de oameni nu mai vorbim de o pastorire de calitate si nici relatiile fratesti nu prea mai sunt. Este si o problema fireasca, cine dintre noi daca ar avea peste 100 de frati trupesti ar mai avea o relatie buna si de calitate cu acestia.

Ar mai fi destule de spus, as mentiona doar ca s-a construit prost, mastodonti, cel mai adesea de prost gust si adevarate tocatoare de relatii intre oameni. Nu mai spun ca toaca resurse si nu au nicio legatura cu ideea de raspandire in lume.

Cand vrei sa te raspandesti in oras, nu strangi sutele si miile intr-un loc ca singura optiune adevarata.

Ceea ce este cel mai trist este ca nu prea am invatat nimic din esecul bisericiilor traditionale si fosim cam aceeasi argumentatie impotriva celor ce doresc altceva asa cum bisericile traditionale procedau cu reformatorii, toti erau sectanti si elemente ale celui rau, dupa cum reformatorii gaseau bisericile traditionale cam mari si cam moarte.

Subiectul este interesant si ar merita o abordare mai deschisa si onesta decat cea din postare si fara a trage spuza pe turta celor ce traiesc bine din evanghelie sau dimpotriva a trimite neaparat la anumiti predicatori hippie manati si ei de tot felul de interese.

Biserica, ca institutie administrativa, asa cum arata ea astazi nu mai are nici putere si nici marturie, iar asta se vede din golirea salilor imense.

Reformatii, lutheranii etc au vazut caderea catolicilor si a ortodocsilor, apoi baptisti ( trecem peste asocierea cu anabaptistii), penticostalii, crestinii dupa evanghelie etc au vazut caderea bisericii traditionale, dar si a celei reformate (asa cum apare ea pt cei mai multi).

Toti cei cazuti din credinta au considerat ca noii crestini sunt sectanti, dezbina etc, cei din urma aveau incredintarea ca au venit la viata si cei dintai au cladiri si ritual, dar sunt morti si departati de adevar.

Acum, se pare ca am ajuns la decaderea grosolana a celor care erau vii si in adevar.

Interesant, toate noi si totusi toate vechi, aceleasi pretentii si aceleasi revendicari.

Bisericile mari nu mai au niciun viitor decat atunci cand vor fi ca mall-urile, oferind fiecaruia ceea ce doreste, acea „evanghelie” ruinata si pradata, lasata fara de Domnul Isus si practic fara putere si neangajatoare fata de Dumnezeu.

Biserica crestina are nevoie de o „faramitare” in unitate, dar mai ales de o reforma serioasa, ceea ce in vremurile astea pare o gluma care frizeaza ridicolul. Cine mai are chef de reforma, de costul pe care il cere Evanghelia? Daca mai sunt si vremurile din urma atunci pare totul sortit esecului si totusi indraznetii inving sau cel putin stau la umbra lui Dumnezeu.

Nu e nevoie de pastori hippie, ci de oameni onesti care pot recunoaste ca am reusit destul de bine sa Il ascundem pe Dumnezeu.

Cei cu glontul pe teava, trageti aer in piept si ganditi-va doar 5-10 min daca va place ceea ce vedeti, inlauntru si in afara, dar inca in curtea noastra. Daca credeti ca este bine, puteti trage.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: