Când îi frăgezește mlădița la smochin

De la smochin învăţaţi pilda lui: Cînd îi frăgezeşte şi înfrunzeşte mlădiţa, ştiţi că vara este aproape.  Tot aşa, şi voi, cînd veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi.” Matei 24:32
Ieri am desfăcut smochinii.
smochinemici
Peste iarnă i-am învelit bine cu snopi de coceni de porumb legați ca o claie, peste care am tras un rând de folie stretch. Am lăsat în „claie” pe jos și pe sus loc să respire.
Anul trecut am avut recoltă bună, zeci de kilograme de smochine de pe doi smochini.
Prin septembrie am cules într-o singură zi 6 kg, pentru Cluj nu e rău.
smochine.jpg
Legați bine rezistă cu brio chiar cele mai subțiri mlădițe…mai ales acelea trebuie protejate, căci acelea vor purta cele dintâi roade.
Dar oare de ce ne-a dat Dumnezeu smochinii de pildă?
1. În primul rând, smochinul rodește de două ori. Profetul Mica, la capitolul 7 scrie despre cea dintâi smochină. Sau în altă traducere: „Sufletul meu dorea o smochină timpurie„. Am mai scris despre asta, aici, acum 7 ani. Dar să acceptăm că după 7 ani sunt mai înțelept și mai pot adăuga. Dumnezeu și-ar fi dorit să-și alipească poporul Israel, fiul cel mare, rodul cel dintâi. Dar n-a dat rod.
Iată ce a dat: „S-a dus omul de bine din ţară şi nu mai este niciun om cinstit printre oameni; toţi stau la pândă ca să verse sânge, fiecare întinde o cursă fratelui său.  Mâinile lor sunt îndreptate să facă rău: cârmuitorul cere daruri, judecătorul cere plată, cel mare îşi arată pe faţă ce doreşte cu lăcomie, şi astfel merg mână-n mână.  Cel mai bun dintre ei este ca un mărăcine, cel mai cinstit este mai rău decât un tufiş de spini. Ziua vestită de toţi prorocii Tăi, pedeapsa Ta se apropie! Atunci va fi uluiala lor.  Nu crede pe un prieten, nu te încrede în ruda cea mai de aproape;” Mica 7:1-5
     Prima parte o trăim toți, parcă scrie despre România noastră, de acum, partea cu „nu crede pe un prieten” am trăit-o unii, sau unii ne-am dat seama, alții încă n-au fost „uluiți” iar partea cu rudele încă nu, dar n-am murit încă, rudele ni se-nmulțesc și nu știm ce ne-așteaptă.
Smochinele dintâi reprezintă poporul Israel. Sunt mai puține, apar prima dată pe rămurele, (prima poză e făcută ieri) și se coc prin iunie-iulie. Apar pe mlădițele crescute anul trecut.
Smochinele de-al doilea rod sunt mai multe, mai mari, se coc de prin august și până toamna tot se coc din ele, apar pe mlădițele de anul acesta.
2. Frăgezirea mlădiței la smochin este semnul verii, vara nu e departe. Adică poporul Israel, statul Israel este un semn, un martor, un semafor al istoriei. La Israel trebuie să ne uităm, în curând se va face verde pentru decolarea noastră. La Isaia scrie (și eu am în cap o postare pe tema asta) „voi sunteți martorii Mei” deci nu iehoviștii săracii (rămași în aceeași oală catolică a teologiei înlocuirii) sunt „Martorii lui Iehova”, ci evreii.     3. Oamenii fără cultură generală, fără cultură biblică și cei fără cultură istorică, sau cu una deficitară sau viciată, văd în Israel un popor ca celelalte, niște șmecheri ai istoriei poate, „tipi” care s-au descurcat. Dar nu e așa, poporul Israel e simbolizat în Biblie de smochin.
Faptul că evreii se întorc în masă în Israel este echivalentul frăgezirii mai întâi și înfrunzirii mai apoi. Socotesc că toate aceste evenimente și frăgezirea, și înfrunzirea au fost. Le-am trăit în secolul 20.
Ce urmează?
să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi.”
Pentru noi care credem, care iubim și care așteptăm pe Cel ce vine, este bucuria noastră.
Pentru ceilalți….”atunci va fi uluiala lor!”
      Vedeți ce multe ne învață o mlădiță verzuie, un mugure mic, o frunzuliță, un popor pribeag ce și-a făcut o țară, o țară de pribegi ce se întărește.
Orb să fi, ar trebui să le auzi.
Surd să fi, nu poți să nu le vezi.
Mut m-ar vrea mulți, dar de scris pot scrie….așa cum v-am scris și astăzi, …jertfa mea de seară, frânt de obosit și așa cum am vorbit aseară cu cineva….sunt ca sămânța dintre spini ….înădușită.
Dar nu pot înceta de a privi și aștepta.
Mulți oameni se comportă de parcă acum începe istoria, aici, cu ei, cu noi, de azi, de parcă tot ce am trăit ca omenire de 6000 de ani e comuna primitivă abandonată în vederea viitorului veac de aur, căruia desigur noi îi punem temelia.
Mare uluială va fi pentru ei!
Încă un gând: am pășit în noul mileniu.
În Psalmul 90:4 Moise scrie că la Dumnezeu 1000 de ani sunt ca „…o strajă din noapte„.
Iar la Luca 12:38 scrie „Fie că vine la a doua strajă din noapte, fie că vine la a treia strajă, ferice de robii aceia, dacă-i va găsi veghind!
Adică va veni la cumpăna dintre cele două milenii, fie în mileniul 2, fie în mileniul 3.

 

 

6 comentarii

 1. Crearea statului Israel în anul 1948 a reprezentat o idee profană, a unor politicieni necredinciosi și poporul evreu nu s-a mutat în statul Israel nou-creat fiind condus de profeți, cum ar fi trebuit! A fost făcut și un film pe această temă.

  Apreciază

  Răspunde

 2. Observația dvs. este foarte corectă.
  Mă refer la: „Crearea statului Israel în anul 1948 a reprezentat o idee profană”.
  Concluzia dvs. însă, că „poporul evreu …ar fi trebuit să fie condus de profeți” în acest demers, este greșită din toate punctele de vedere.

  1. Dacă anumite persoane religioase ar fi condus procesul de reîntoarcere, cineva, un ateu, ar putea zice că cei ce cunosc profețiile „lucrează” la împlinirea lor. Chiar din contră, ca să se arate că profeția a făcut-o și o îndeplinește Dumnezeu, evreii religioși sunt antisioniști, adică sunt împotriva statului evreu, citiți:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2017/10/20/intoarcerea-evreilor-in-israelul-dat-stramosilor-lor-un-plan-facut-si-implinit-de-dumnezeu-sau-despre-antisionismul-evreilor-ortodocsi/ și ceva local, românesc:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2021/11/05/despre-ce-n-a-scris-azi-nimic-times-of-israel/

  2. Aproape toate profețiile biblice au fost aduse la îndeplinire de persoane care nu aveau habar de ele. De exemplu războiul de șase zile declanșat de arabi în iunie 1967 a dus la împlinirea unei profeții de care majoritatea celor ce nu cred Biblia, habar nu au, chiar și cei ce o cred, nu merg până la aceste detalii,deși ar trebui, citiți:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2015/09/24/2300-de-seri-si-dimineti/

  3. Profeția din Ezechiel 37 despre o vale plină de oase, scrie despre niște evrei care nu cred în Dumnezeu (oase) care se adună și devin o mare oștire dar fără viață (credință). Așa este Israelul azi, am vorbit despre asta acum 5 ani, sper să aveți timp să ascultați dacă aveți un interes viu:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2018/02/26/ezechiel-37-inregistrare-17-dec-2017-somesul-cald/

  Consider că aceste împliniri până la detaliu ale profețiilor sunt cea mai puternică dovadă a perfecțiunii Cuvântului lui Dumnezeu, a vredniciei de a fi crezut. Cu atât mai mult cu cât cei mai mulți din cei ce sunt împlicați în împlinirea profețiilor, nu au habar de ele și nu au cum să le „regizeze”. Sper că întrebarea dvs. provine dintr-un interes real și veți merge până la capătul lanțului deductiv, să ajungeți la cârligul dragostei, care să vă lege mintea de Dumnezeu.
  Mă bucur de interesul dvs.
  cu drag

  Apreciază

  Răspunde

 3. Dar nu scrie la Efeseni că Dumnezeu a făcut din cei doi, unul și că a surpat zidul despărțitor, Legea poruncilor în orânduririle ei? Nu este Biserica creștină acum ”Noul Israel”? Nu spune apostolul: nu este nici iudeu, nici elin? Coloseni 3:11.
  Israelul este acum un stat secular, creat de ONU, nu văd nimic dumnezeiesc în toate acele războaie purtate cu arabii. Isus zice să ne iubim dușmanii, fiindcă suntem în altă lege, a harului, învățătura lui Isus nu permite să omorâm. Isus învață: salută chiar și pe vameși, ca să te deosebești de lume. Pavel spune: strânge cărbuni aprinși pe capul dușmanului tău, făcând bine.
  Cum ați ajuns la concluzia că smochinul înfrunzit este statul Israel, marioneta americană? La asta s-a referit Isus? Nici vorbă!

  Apreciază

  Răspunde

 4. Andrei, o să dau pe puncte răspunsuri la chestiunile tale:

  1. Dar nu scrie la Efeseni că Dumnezeu a făcut din cei doi, unul și că a surpat zidul despărțitor, Legea poruncilor în orânduririle ei?
  Citește atent, e vorba de cei care fac parte din Trupul lui Hristos, din Adunare. Între evreii și creștinii din adunare nu mai apare diferența: „Căci El este pacea noastră, care din doi a făcut unul şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi un singur om nou, făcând astfel pace, şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia.” Efeseni 2:14-16
  Între evrei și ceilalți oameni există încă zidul legii și mai „înalt”, după 2000 de ani de întuneric adânc.

  2. Nu este Biserica creștină acum ”Noul Israel”?
  Nu am citit această expresie „Noul Israel” în Biblie. Există expresia Israelul lui Dumnezeu în Galateni 2:16 în contextul evreilor care au devenit creștini și nu se mai laudă cu tăierea împrejur. Despre ei spune Pavel: „…peste Israelul lui Dumnezeu să fie pace şi îndurare” adică peste cei din Israel care sunt ai lui Dumnezeu. Nu cred că întreaga biserică este numită Israelul lui Dumnezeu. Pentru că „Dumnezeu n-a lepădat pe poporul Său” (Romani 11:2) deci și Israelul rămas este în Planul lui Dumnezeu și este restaurat cum vedem azi.
  Ce spui tu, că Biserica este „Noul Israel” este o erezie comună, o au atât ortodocșii, cât și Martorii lui Iehova sau adventiștii, se numește Teologia Înlocuirii (Israelului cu Biserica), citește:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2016/07/28/originile-antisemitismului-crestin-teologia-inlocuirii/

  3. Nu spune apostolul: nu este nici iudeu, nici elin? Coloseni 3:11.
  Ba da. Dar iarăși, e vorba despre Adunare (Biserică). În adunare nu sunt diferențe, dar între cei necredincioși, au rămas și sunt după cum vedem.

  4. Israelul este acum un stat secular, creat de ONU, nu văd nimic dumnezeiesc în toate acele războaie purtate cu arabii.
  Nici eu nu văd ceva dumnezeiesc în războaie, dar observă te rog că dacă nu ar fi terorismul arab, nu ar fi nici un război acolo. Israelul de la înființare nu a inițiat vreun război, doar s-a apărat. Iar despre război a scris Daniel așa: „este hotărât că războiul va ţine până la sfârşit şi împreună cu el şi pustiirile.” 9:26 Nu e dumnezeiesc războiul, dar e profețit, ce să facem, nici moartea nu e dumnezeiască, ai vreo soluție?

  5. Isus zice să ne iubim dușmanii, fiindcă suntem în altă lege, a harului, învățătura lui Isus nu permite să omorâm. Isus învață: salută chiar și pe vameși, ca să te deosebești de lume. Pavel spune: strânge cărbuni aprinși pe capul dușmanului tău, făcând bine.
  Spui bine și ca creștini așa trebuie să facem, deși pacifismul face să ciulească urechile celor ce urmăresc pe cei ce cred așa. Aceste texte vorbesc celor ce le cred. Dar evreii nu sunt creștini și nici arabii, majoritatea, se bat între ei din pasiuni etnice. Că aceste pasiuni și războaie împlinesc fără știrea lor profețiile biblice, nici ei habar nu au.

  6. Cum ați ajuns la concluzia că smochinul înfrunzit este statul Israel, marioneta americană?
  Statul Israel nu este marionetă americană, nici vorbă.Ideea sionistă a apărut pe vremea când „americanii” lumii erau britanicii, în 1917 prin declarația Balfour.
  Faptul că smochinul în Biblie reprezintă Israelul (alături de măslin și viță) e destul de clar, să te ajut:
  „Am găsit pe Israel ca pe nişte struguri în pustie, am văzut pe părinţii voştri ca pe cele dintâi roade ale unui smochin, în primăvară,” Osea 9:10
  Ieremia 24: Două coșuri cu smochine
  Smochinul este țara și smochinele sunt locuitorii: „Vreau să isprăvesc cu ei, zice Domnul. Nu vor mai fi struguri în vie, nici smochine în smochin şi frunzele se vor vesteji. Le voi da celor ce vor trece peste ele’.” Ieremia 8:13
  Texte dinainte de deportarea în Babilon.
  Citește și aici: https://www.factsaboutisrael.uk/israel-fig-tree/

  7. La asta s-a referit Isus? Nici vorbă!
  Ba da. Și Isus și Pavel mai apoi și profeții dinainte au arătat că la sfârșitul vremurilor poporul evreu se va întoarce în patria sa. Nu este un proces coordonat conștient de ei. Se întorc doar acei evrei care nu au unde merge din cauza persecuțiilor.
  Ca să te ajut să înțelegi, ideea sionistă nu este susținută de majoritatea evreilor din diaspora, mai ales evreii religioși sunt cei mai mari împotrivitori ai statului Israel, citește:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2017/10/20/intoarcerea-evreilor-in-israelul-dat-stramosilor-lor-un-plan-facut-si-implinit-de-dumnezeu-sau-despre-antisionismul-evreilor-ortodocsi/

  Practic, evreii sunt scoși forțat de Dumnezeu din toate țările lor, prin urgii, trebuie să vezi asta și se va face lumină în mintea ta, nu „păpușarii” conduc istoria, ci Dumnezeu, cum au scris profeții.
  Citește:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2017/11/09/evreii-sunt-stransi-de-dumnezeu-in-israel-prin-urgii-cum-au-fost-odinioara-scosi-din-egipt/

  Apreciază

  Răspunde

 5. Tot Noul testament arată că poporul lui Dumnezeu este Biserica și nu Israelul care acum are un stat secular unde se țin inclusiv manifestații LGBTQ.

  14. Simon a spus cum mai intai Dumnezeu Si-a aruncat privirile peste Neamuri, ca sa aleaga din mijlocul lor un popor care sa-I poarte Numele.
  15. Si cu faptul acesta se potrivesc cuvintele prorocilor, dupa cum este scris:
  16. „Dupa aceea Ma voi intoarce si voi ridica din nou cortul lui David din prabusirea lui, ii voi zidi daramaturile si-l voi inalta din nou:
  17. pentru ca ramasita de oameni sa caute pe Domnul, ca si toate Neamurile peste care este chemat Numele Meu,

  Apreciază

  Răspunde

  1. Se pare că nu ai citit linkurile pe care ți le-am trimis. Nu mă mir că nu înțelegi, chiar apostolul Pavel spune despre taina împietririi evreilor. Dar nu înseamnă că nu se poate înțelege. Îți dau un link, dar mai întâi să citești aceste două versete și tot capitolul Romani 11:

   25. Fraților, pentru ca să nu vă socotiți singuri înțelepți, nu vreau să nu știți taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire care va ține până va intra numărul deplin al Neamurilor.
   26. Și atunci tot Israelul va fi mântuit, după cum este scris: „Izbăvitorul va veni din Sion și va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov.”

   https://vesteabuna.wordpress.com/2014/08/19/taina-impietririi-evreilor-de-mirare-la-asa-oameni-destepti/

   Încearcă, se poate mai mult!

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s