Paralelism între istorie și știri. Ochelarii necesari

A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit gata de luptă în faţa tuturor Egiptenilor, în timp ce Egiptenii îşi îngropau pe toţi întîii lor născuţi, pe cari-i lovise Domnul dintre ei. Căci Domnul făcuse chiar şi pe dumnezeii lor să simtă puterea Lui.” Numeri 33:3-4
Varianta scurtă:
-arăt în această postare că după cum exodul din Egipt a fost precedat de urgii, exodul evreilor dintre neamuri este însoțit de urgii, se face prin urgii. Am identificat o parte din aceste urgii, ca să le înțelegem.

Varianta lungă:

M-am apucat din nou de scris pe blog după o perioadă de pauză.
Între timp am citit mult.
După ce acum 4-5 ani m-am vindecat de cataracta calvinistă, mi-am făcut rost de o pereche nouă de ochelari biblici de la atelierul profeților. Oftalmolog al ochilor inimii mi-a fost Cristi Moisescu, cu ale lui prelegeri atât de clare despre vremurile sfârșitului, vorbea de parcă citea știrile. Acum, că oftalmologul a plecat la întâlnirea cu Maestrul lui, am rămas cu ochelarii de la el, ochelari de aproape, ochelari de pagini, de rânduri, de slove și iote, ochelari fără de care nu mai pot citi nici un rând din Biblie.

Mai am încă o pereche de ochelari, pentru știri și catastrofe, ochelari de distanță, cu perechea asta a doua citesc geografia, arheologia, geologia și tot cu ei privesc știrile și cu ei citesc istoria. Cu ei vizitez șantiere arheologice și muzee, cu ei străbat munții cu pasul, când apuc, cu ei privesc stâncile și mai ales cu ei stau ore întregi pe Google Earth, Bible Maps și pe sute de documentare istorice pe Youtube sau pe pagini Wikipedia. Toate aceste surse, cu orice ochelari le-ai privi, confirmă, îmbină și dovedesc extrem de clar adevărul istoric Biblic, cu mii de mărturii de toate felurile.
Am scris mai puțin pe blog pentru că am citit mult.
cartiurgii
Mi-am dat seama citind Scriptura că există un paralelism biblic și istoric, paralelism între antichitate și prezent, între vremea Vechiului Israel și vremea Adunării(bisericii), paralelism din care trebuie să învățăm. Acest paralelism îl găsim în expresii de genul: „după cum a fost”….”așa va fi”: „la venirea Fiului Omului”, „în zilele de dinainte de potop”, „la ieșirea din Egipt”, „în zilele lui Noe” și în avertismente: „să nu fiți ca”, „amintiți-vă de” sau în îndemnuri: „Ilie era ca noi”, „luați ca pildă pe prorocii care” etc. .
E foarte ușor de învățat când ai modele.Îmi place cum se spune în rusă „conducător”=nacealnic, textual,: „cel ce începe„, de la naceati/nacinati=a începe.
Tot așa e cu firele gândurilor: când ți se pare că privind știrile și citind Biblia, ai în cap un coș cu gheme încâlcite pe care ai vrea să le ordonezi, e important să găsești capătul, începutul, conducătorul, nacealnicul. Să fi ca acela, să faci ca acela.
Din Scripturi știm că suntem în anul 6000 de la Creație, 4350 de la Potop și 2019 de la Întruparea Domnului Isus. Mai știm că trăim zilele din urmă ale acestei perioade istorice, zile care se vor sfârși cu învierea celor credincioși morți și răpirea împreună cei credincioși vii la cer.
Dacă răpirea viitoare la cer are corespondent în trecut în evenimentul răpirii lui Ilie, dacă Domnul Isus însuși are un corespondent în trecut pe Moise, tot așa actualul exod al evreilor spre Israel are ca și corespondent istoric evident vechiul exod din Egipt.

Și pentru că vechiul Exod a fost precedat de cele 10 urgii, timp în care faraon și voievozii Egiptului (Țoanului) au fost prostiți, tot așa actualul exod este însoțit de urgii și parcă unii conducători ai popoarelor sunt la fel de prostiți

Altfel spus, înainte de răpire, smochinul trebuia să înfrunzească, înfrunzirea  este un proces lung și știm din profeții că această întoarcere a evreilor în țara lor este asemuită cu ieșirea din Egipt. Este un paralelism istoric și profetic aici. Războaie, amenințări cu războaie (tensiuni între națiuni(etnii) și state), urgii că cele ale Egiptului.

Cu aceste convingeri am recitit unele cărți și am citit altele. Cărți despre urgii, cărți despre nenorociri, multe din ele la adăpostul legii și multe din ele ascunse aproape total de cunoașterea opiniei publice la acel moment.

Să le iau pe rând:

1. Genocidul armean. Statul turc a ucis 2 milioane de armeni la începutul secolului 20, cetățeni ai Turciei, oameni fără apărare, a căror singură vină era că au fost creștini. Una din cele mai mari epurări etnice din istoria lumii. Aproape necunoscută și nerecunoscută decât cu greu de „comunitatea intrenațională”.

2. Holodomorul. Uciderea prin înfometare a ucrainienilor. 7-8 milioane de victime. Un secret bine păstyrat al politicii sovietice.

3. Marea teroare stalinistă. Un număr necunoscut de victime, de ordinul milioanelor. Calea ferată transiberiană ducea sute de trenuri cu deținuți în sute de lagăre departe de orice ochi străin. Ceea ce a fost acolo, câți au murit de frig, de bioli, de foame și câți au fost împușcați pentru a face loc la alții, numai Dumnezeu știe.

4. Fabrica morții. Holocaustul, 6 milioane de victime. Subiect cunoscut acum, dar atunci când s-a întâmplat, nu avea nici un rânduleț de ziar sau minuțel la radio ca să spună despre. Probabil, dacă cineva ar fi spus atunci că statul hitlerist are fabrici de ucis oameni, ar fi fost socotit fantezist…cam așa cum sunt eu când scriu despre Securitate, despre securiști pocăiți la comandă și…plini de râvnă.

5. Hiroshima și Nagasaki, 200.000 de victime ale bombei atomice.

6. Deportările în Siberia ale populațiilor din URSS. 
Despre acest subiect există cartea 20 de ani în Siberia, pe care ma recitit-o cu alți ochi.

7. Genocidul Cambodgian, regimul lui Pol-Pot, comuniștii numiți Khmerii Roșii, aproape 2 milioane de victime.

8. Comunismul din Europa de Est, pe care l-am cunoscut atât de bine. Am pus o carte emblemă: Orizonturi Roșii. A trebuit s-o recitesc ca să-i dau dreptate 100% autorului.

9. Actualele migrații ale populațiilor din orientul Mijlociu și Africa spre Vestul Europei.

10. Nu am găsit nici o carte despre Marea foamete din China, anii 1959-1961, de departe cea mai mare urgie dintre toate: 36 de milioane de morți.

N-am socotit să fie zece, ca în Egipt, așa mi-a ieșit.

Cocluzie: profețiile sunt istoria prezentului și a viitorului. Ca să ne cunoaștem prezentul trebuie să citim profețiile și să ascultăm sau să privim știrile. Știrile confirmă profețiile, „veți auzi…” este scris.
În toate aceste frământări porunca Domnului Isus este: „Să nu vi se tulbure inima!
Cum am mai scris:”Așa că, după cum la puzzle, ultimele piese se pun mai ușor decât primele, noi astăzi avem mult mai multe elemente profetice împlinite, ca să ne ia prin surprindere cele care urmează.
Pentru noi, evenimentele sunt mai clare decât pentru Nae Ionescu, un afon biblic.
Pentru noi e mult mai clar, chiar decât pentru Hechter, care a ridiculizat mentalitatea de grup în piesa lui „Jocul de-a vacanța” și și-a văzut propriul viitor în acceptare de către mulțime.
Migrația musulmanilor în Europa are ca scop profetic izgonirea ultimilor evrei spre Israel. Dumnezeu i-a trimis pe migranți, iar evreii trebuie să plece. Evreii nu prea vor să plece din Europa, așa cum nu au vrut să plece nici din comunism.
Dar Dumnezeu are în vedere cu evreii, adunarea lor în țara lui Israel pentru aducerea la îndeplinire a Planului său, Plan vestit acum câteva mii de ani lui Moise, lui Ieremia, lui Daniel, lui Ezechiel și tuturor profeților.
Avantajul imens pe care îl au cei ce au cunoaștere biblică este liniștea.
Toate aceste evenimente se petrec în mijlocul multor nenorociri, cel ce știe dinainte și cauzele și sfârșitul și scopul lor, va avea ca răsplată o binecuvântată pace și se va feri să intre în turbulențe și misiuni ce țin de alte planuri și perspective.
Scopul nostru ca creștini care cunoaștem Biblia, nu este nici adaptarea la lume, nici supraviețuirea prin nenorociri, ci împlinirea slujbei alocate și răsplata acestei împliniri: învierea din morți, prima…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: