Isaac Newton și matematica Bibliei

M-am răcorit astăzi citind pe Isaac Newton. Da, Newton acela de la Fizică…și de la matematică.
Mi-a stricat studenția cu Binomul lui,

binomul

cu derivatele și integralele de gradul 2, de gradul 3.
Apoi legea gravitației.
Isaac Newton (1643-1727) a fost matematician, fizician și astronom, a revoluționat mecanica, optica și matematica cu descoperirile lui.
Dar nu științele au reprezentat punctul central al vieții lui ci Biblia.
Newton era un foarte bun cunoscător al Cuvântului lui Dumnezeu.
De fapt descoperirile pe care le-a făcut în toate domeniile au plecat de la adânca lui credință biblică, mai mult de la convingerea că Dumnezeu a creat timpul, duratele, distanțele, materia, universul, tot.
A cercetat Scriptura și mai ales profețiile ajungând la niște concluzii extrem de exacte.
Pedeapsa evreilor, mânia (indignarea din Daniel) la fel ca și apostazia bisericii (le-a văzut la fel) au ca și cauză necredința, îndepărtarea de legământul avraamic și atragerea mâniei.
Newton a interpretat bine cele 70 de săptămâni din Daniel, a prevăzut că poporul Israel se va reîntoarce în țara lui, a avut și multe alte opinii pe care le-a păstrat pentru el, ca Nicodim.
De fapt pentru cei din vremea lui, Newton a fost un eretic.
„La moartea sa în 1727, în camera lui a fost descoperită o cutie foarte mare de lucrări neobișnuite. Episcopul Samuel Horsley, care a fost și om de știință, a fost rugat să inspecteze cutia pentru a fi publicată. El a văzut conținutul cu oroare și a trântit capacul.”
Mai apoi aceste scrieri s-au răspândit în lume și un om harnic în secolul XX a început să le studieze. Găsiți o parte din rezultate aici.
S-a făcut chiar și un film.
Newton a fost un om foarte religios.
El era pătruns de acel spirit de a cerceta tainele lui Dumnezeu și Planul său, creația și legile ei, timpurile lui Dumnezeu, apostazia bisericii (a fost extrem de anticatolic) și revenirea lui Isus Hristos.
Despre el se poate spune cum a scris Petru despre profeții din vechime:”Ei cercetau să vadă ce vreme şi ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei, cînd vestea mai dinainte patimile lui Hristos şi slava de care aveau să fie urmate.” 1 Petru 1:11
În calitate de creștin avea opinii teologice neortodoxe, fiind adept al profețiilor făcute în baza Bibliei…..Newton s-a exprimat public contra acceptării catolicilor la Trinity College, opinie pentru care risca o pedeapsă considerabilă, de care a scăpat ca prin minune (regele din acel moment era catolic)……Newton a fost un protestant ascetic care credea cu fanatism în Sola Scriptura,….

Profesorii universitari de la Trinity College erau obligați sa devină preoți, iar el a obținut de la rege scutire în aceasta privință (pentru Newton a deveni preot anglican era apostazie, el compara preoții trinitari cu ucigașii). Trebuise însă să țină o predică, ocazie pe care a folosit-o pentru a înfiera catolicismul pentru curvie spirituală și idolatrie. A murit refuzând sa fie împărtășit de biserica apostată (așa considera el Biserica Anglicană)…..”
Se spune despre el:”În ciuda faimei ca om de știință, Biblia și nu natura au fost cea mai mare pasiune a lui Isaac Newton. El a dedicat mai mult timp Scripturii decât științei. El a spus: „Am o credință fundamentală în Biblie ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu, scris de cei care au fost inspirați, studiez Biblia zilnic.”
Cam așa socotesc și eu că e drept, să acordăm mai multă importanță profețiilor decât obiceiurilor.
„Newton credea în profeție, crezând că Dumnezeu controlează toată realitatea, timpul și istoria”, a spus el. „El a crezut în profeții din Vechiul Testament care vorbeau despre întoarcerea evreilor în Israel … gândind că întoarcerea se va întâmpla în secolele 17-18. Mulți creștini credeau că evreii se convertesc la creștinism și că Ierusalimul ar fi reconstruit spiritual. Newton are mai mult respect față de evrei și credea că se vor întoarce fizic ”
„Teologia protestantă a lui Newton și convingerea că întoarcerea evreilor în Israel a fost legată de întoarcerea lui… Isus, l-au făcut una dintre primele figuri creștine evanghelice din istorie, ….De asemenea, Newton credea că islamul a fost folosit de Dumnezeu pentru a pedepsi biserica catolică coruptă, pe care o asemănăse cu „o prostituată”.”Newton nu a văzut o barieră între știință și religie. Unii oameni vor să vadă o barieră, dar pentru Newton au existat peste tot două lucruri: Dumnezeu și gravitația.” sursa
După ce am tot citit, am aflat și că azi s-au împlinit 376 de ani de la nașterea lui,
25 decembrie exact.
Dar nu de aia am scris, pur și simplu pentru că fiind liber de la stat, am stat și eu acasă și am avut timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: