Două feluri de a citi Biblia: speculativ și analitic

O mătușă bătrână avea o cutie cu bilețele cu versete biblice.
(În casa ei era adunare peste săptămână, la ea acasă mi-am cunoscut soția. Și probabil, dar nu numai de aceea, am continuat să facem și din casa noastră un loc de adunare.)
Mergeai la mătușa și cel târziu la plecare nu scăpai să nu „tragi” un bilet, așa întâmplător.
Îl deschideai, citeai, ea te privea zâmbind și se subînțelegea că ce ai citit e ce „ți-a vorbit Domnul.”
Eu nu zic acum că nu Domnul a vorbit, că din Biblie se citea, nu zic că nu prindea bine, dar s-o iei ca personal și pe ziua aia, e cam deplasat.
Mai era metoda să deschizi Biblia întâmplător și să pui degetul cu ochii închiși (acum cu aplicația e mai greu, ce bine!) ca să afli „voia Domnului”.
Pentru cei ce voiau să fie siguri de metodă (eu, de exemplu), deschideau de două ori, sau de trei.
Și această metodă poate duce la ceva nedorit, se cunoaște povestea (probabil doar poveste) când cineva a deschis odată la „Iuda s-a dus și s-a spânzurat” și a doua oară: „du-te de fă și tu la fel.”
Mai sunt apoi calendarele Biblice, cu versete și scurte meditații, a scos Spurgeon, tipăresc cei de la GBV în fiecare an „Sămânța bună” (de evanghelizare, pentru necredincioși) și „Domnul este aproape” (tot cu meditații zilnice, pentru credincioși).
Cu siguranță citirea Cuvântului lui Dumnezeu oricând, sub orice formă și plecând de la orice motivație, nu are cum să strice.
Întrebarea pusă de Filip, famenului etiopean, sună oricui citește Biblia:
Înțelegi tu ce citești?

Se poate mai mult, nu doar citi, se poate înțelege.

Biblia nu este o colecție de mantre, ca și Coranul sau ca alte texte așa-zis sacre, din care citești ca „să-ți găsești norocul”.
Prin târguri umblau pe vremuri (poate mai umblă) țigani cu papagali, (unii șarlatani care nu aveau papagali, vopseau o cioară dresată, (de aici a rămas vorba: „a umbla cu cioara-vopsită„), și-i ziceau papagal), eu am văzut țigani de ăștia, chiar prin Cluj erau când eram copil.bilete-de-papagal-1

Plăteai ceva, papagalul la un imbold „trăgea” un bilet pe care-l citeai, era „soarta” ta, sau nu știu ce scria acolo, că n-am tras niciodată, (bunicul ne-a spus că aia nu-i voie, nici Loz în plic, nici Loto).

A citi Biblia doar pentru:
-a găsi alinare,
-a găsi călăuzire,
-a fi mângâiat,
-a fi încurajat,
nu e rău, dar …se poate mai mult.
Nu e destul.
Cel ce a scris Biblia a avut în vedere mult mai mult pentru cititorii ei.

Biblia este cartea care Conține mesajul lui Dumnezeu pentru om, Biblia conține Planul lui Dumnezeu, scris și descris prin simboluri și pilde, prin istorii și întâmplări, prin descrieri de oameni și mesaje înlănțuite logic, determinate și determinante, cauzate și cauze ale evenimentelor succesive, cel mai adesea și deseori paralele între ele.
Biblia este istorie fidelă înainte de orice, cronologie exactă cu siguranță, evenimente profetice descrise cu sute sau mii de ani înainte de a se întâmpla, iar multe descrise cum s-au întâmplat, altele lăsate să le vedem întâmplându-se sub ochii noștri.
Acest Plan al lui Dumnezeu îl are ca Obiectiv central pe Fiul Său, Motivul pentru care există creația, Universul și omul.
Întreaga rațiune a existenței are o singură logică, un singur Plan, iar această logică existențială este descrisă detaliat într-o singură carte, în Biblie.
Fără înțelegerea cadrului larg al logicii planului lui Dumnezeu, nu va putea nimeni înțelege detaliile acestui Plan sau ale existenței persoanei proprii, sau a altor oameni, nu va înțelegea rațiunea cursului istoriei, politicii, religiei, rațiunea vieții și a morții, a bolii și a durerii, a bucuriei și a mulțumirii.
Nevoia de înțelegere rațională a lucrurilor nu este o pretenție arogantă a celor mai curioși sau a celor ce se dau deștepți, ci această nevoie de înțelegere vine din bunul simț existent în fiecare om, din cuget, cuget așezat de Dumnezeu ca martor în fiecare om. Cugetul pune întrebări, la care, dacă gândurile minții nu-i răspund degajat și fluent, acest cuget devine ca un copil la care i se pune perna pe gură și sfârșește înădușit.
Biblia este pentru cuget așa cum este aerul pentru plămâni și hrana pentru trup.
Trupul, hrănit progresiv cu hrană, crește după codul genetic programat de Creator.
Duhul, omul lăuntric din ambalajul de carne, hrănit progresiv cu laptele și apoi cu „hrana tare” a Cuvântului crește după aceleași rânduieli ale Creatorului. Rânduiala creșterii înseamnă înțelegerea Planului Veșnic.
Iar sămânţa căzută în pământ bun, este cel ce aude Cuvântul şi-l înţelege; el aduce roadă…” Matei 13:23
Iar dorința de a nu ști, pe motiv că cică tu ești mai prost sau că noi creștinii nu trebuie să fim tare deștepți, această dorință este o smerenie falsă, aspru condamnată în Cuvântul unde scrie clar că trebuie să ajungi la „bogățiile siguranței depline de înțelegere„(plinătățiii de pricepere).

Tu cum citești Biblia ta? Se poate în două feluri.
1. Speculativ, așa cum un necredincios își citește horoscopul sau zodiacul?
2. Analitic, așa cum un Diriginte de șantier, un meșter sau un programator se apleacă asupra proiectului când își încep ziua de lucru și apoi la fiecare etapă a construcției casei, mașinăriei sau programului la care lucrează.

armare-placa.jpg

Abordările diferite vor duce la rezultate diferite pentru viața ta…

A socoti Biblia o carte exactă, un Plan, un proiect, înseamnă a-L lua pe Scriitorul ei și pe Creatorul tău în serios.
Diferența stă în detalii.
Cu cât îl crezi mai mult pe Proiectant, cu atât îi iei mai în serios Proiectul și cu atât acorzi o mai multă atenție detaliilor Planului Său.
Socotește Biblia așa cum este: Planul lui Dumnezeu și apleacă-te asupra ei ca Meșterul, ca Zidarul.
În jurul tău vor roii cei ce umblă cu cioara vopsită, e plină lumea de ei, dar fals e și papagalul lor și te derutează complet ce scrie pe bilețelul din ciocul lui.
Există o anumită logică și într-o bucățică de Plan, dar bine iese treaba doar atunci când cunoști tot Planul, când vezi toată Planșa, nu doar bucățele din ea.
De aceea vă mărturisesc astăzi, că sunt curat de sângele tuturor. Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu.” Faptele apostolilor 20:26-27
Un adevărat angajament în viața de credință vine doar dintr-o învățătură care conduce la angajament, prin înțelegerea logică a Planului lui Dumnezeu, din întrebări puse de cuget și răspunse de Biblie, în căderi datorate păcatului și ridicări prin încurajare din Cuvânt, în confuzie venită din filosofie și claritate dată de explicarea și înțelegerea Planului Biblic.
Cum vei continua să citești Biblia de acum încolo?

2 Responses to Două feluri de a citi Biblia: speculativ și analitic

 1. Octavian Niță spune:

  Mi-a plăcut asta: „Biblia este istorie fidelă înainte de orice, cronologie exactă cu siguranță”. E o afirmație forțată, care pune sub semnul întrebării multe dintre concluziile articolului. Păreri, păreri… Îmi mai umplu și eu timpul cum făceau cei din Atena, tot sperând să dau peste un Pavel. Speranțe deșarte!

  Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Pavel, cel din Biblie, de care mai cauți tu unul….pe net, culmea, Pavel a lăsat scris să-l urmăm pe el, pentru că el îl urma pe Hristos, nu să umblăm să mai căutăm alți Paveli.
  Uite ce fac eu: caut să-l urmez pe Pavel, caut să-l urmez pe Hristos și dacă căutând, dau peste alții care caută, mă bucur, dacă dau peste alții care nu caută, eu nu mă opresc din căutarea mea, că dacă m-aș opri ca și câinele la tufe, să văd ce „caută” unul și altul, „alergarea” mea ar fi altceva.
  Așa că rămâi la lucrurile care ți-au plăcut, mulțumește pentru ele, scrie și dumneata lucruri care să prindă bine altora, încearcă să-l urmezi dumneata pe Pavel discret și umil, apoi cândva, pe față și în cadru festiv vei fi premiat.
  Comentariul dumitale mi-a amintit de o poezia de-a lui Dorz:

  „N-am fost ispravnicu-nțelept pus peste-averi cuprinse
  Scriind puțin, sa pot da mult la cei cu mâini întinse,
  – ci mult scriind am dat puțin. Iar cei ce ma căutară
  s-au depărtat dezamăgiți: n-am fost ce-așteptară.”

  asta e: speranțe deșarte

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: