Cercul pătrat

Mihai Gheorghiu: ”Din păcate ne aflăm într-o epocă în care ignoranța face casă foarte bună cu manipularea.
veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” Ioan 8:32

Urmăresc de la distanță dezbaterea legată de definirea căsătoriei în Constituție.
Cu ceva vreme în urmă am găsit un interviu excepțional pe temă, interviu care cred eu merită promovat, pus în lumină, cum se zice.
mgheorghiu

Dar de ce?
Pentru că orice manifestare a moralei și virtuții are în spate o logică și o motivație care provin din Creație, din Cosmos(ordine), din rânduiala divină, dacă vreți.
Și invers, orice debandadă socială sau individuală își are izvorul în păcat, în confuzie în lipsa de logică a poftei și în egoismul prost.

Într-un veac și într-o lume atât de confuzate de îndepărtarea de ordinea lui Dumnezeu, aproape că orice promovare a cestei ordini este ca o zi însorită după săptămâni de ploi. Așa am citit interviul lui Mihai Gheorghiu de aici.

Câteva citate:

”Problema este că unii au acest comportament că una spun și alta fac. Nimeni nu și-a asumat pe față, la modul deschis, o atitudine împotriva acestei inițiative, dar au înțeles să practice amânarea procedurală la modul cel mai șmecheresc posibil astfel încât să nu poată fi acuzați că s-ar opune. Dar ei practică amânarea.

”Președintele a omorât doi iepuri dintr-odată în momentul în care a ieșit în 2016 și ne-a catalogat ca fiind fundamentaliști religioși. În primul rând a făcut o catalogare clinică, psihiatrică. Fundamentalismul este o boală. În al doilea rând a făcut o catalogare sociologică și juridică totodată, acuzându-ne de radicalism. A încercat să sugereze că am fi și periculoși pentru ordinea de stat.”
”Președintele Iohannis este principalul oponent al acestui referendum. Eu nu știu dacă președintele își exprimă propriile idei când face astfel de formulări sau îi sunt scrise de cineva. Dar, indiferent cum ar fi, această ieșire și această catalogare a fost extrem de gravă și rămâne gravă.”

” Evenimentul Zilei: Sunteți acuzați că sunteți retrograzi și că prin acest referendum încercați să îngrădiți libertatea minorităților sexuale.

– Mihai Gheorghiu: Din păcate ne aflăm într-o epocă în care ignoranța face casă foarte bună cu manipularea. Noi înșine suntem supuși unui blocaj mediatic total. Am fost doar de două sau trei ori invitați la emisiuni în formule destul de dezavantajoase. Practic discursul nostru nu ajungem la marea parte a poporului român pentru că aparițiile noastre la televizor, spre exemplu, sunt supuse unui embargou. Aceste lucru ne arată care este vectorul pe care mass media mainstream vrea să îl urmeze și îl urmează.”

”EVZ: De unde vine această ignoranță? Credeți că este mai ușor pentru oameni să se abandoneze în această idee a libertății totale decât să analizeze care sunt urmările?

Nu există libertate totală decât în anarhie. Societățile sunt construite pe legi morale și pe tabuuri. Societatea omenească, din punct de vedere antropologic discut acum, s-a constituit, s-a construit în mii și mii de ani pe tabuuri, pe legi morale, pe norme, care asigurat existența fizică și mentală. Noi discutăm aici despre o definiție a unui instituții și anume a căsătoriei. Căsătoria este o instituție umană existentă de mii și mii de ani și care înseamnă exact această tensiune, acest raport, această uniune, această bipolaritate, aceasta complementaritate dintre un bărbat și o femeie. Tensiune mă refer în sensul frumos al cuvântului. Acest raport are propriile legi, are propria lui consistență umană, morală, socială, economică și juridică. Ea nu poate fi schimbată. Nu putem spune că cercul este pătrat.”

Pe lângă coerența de idei și logica demersului, paralel cu of-ul sincer al domnului Gheorghiu, aș lua din interviul dânsului cel puțin o idee la comentat:
”ignoranța face casă bună cu manipularea.”
Păi normal, de ce după 90 am fost inundați cu emisiuni tot mai tâmpite la tv?
De ce evz, protv, adevărul sunt ziare parcă scrise de corigenții din a treia pedepsiți să scrie la ziar?
Păi de aia, că manipularea nu poate trăi fără sora ei siameză: ignoranța.
Și aceste ”ziare” ignoranță cultivă.
Spaima mare a siamezilor este moartea ”fratelui” sau sorei. De cele mai multe ori duce imediat sau în curs de ore/zile și la moartea celui lipit.
Așa că leacul ca să scapi de manipulare este să ”omori” ignoranța și manipularea nu va mai trăi mult.
Pentru că oricâtă dreptate ai avea, votul tău va avea aceeași valoare socială cu cel al ignorantului sau al manipulatului.
Aceasta este principala slăbiciune a ”democrației”, forma cea mai perfectă de organizare și conducere a oamenilor. Votul înțeleptului este egal cu votul manipulatului.
Parcă  e un ecou al lui Solomon.
Manipularea, această inginerie a sufletelor se aplică și în cazul acesta, al legitimei mișcări pentru definirea familiei. Nu este un caz general, ci unul particular, un mizilic pentru acești ingineri, ca și cum e pentru un mecanic auto iscusit schimbarea unei bujii.
Maskirovka este anestezicul dictatorilor împotriva democrației.
A trebuit să petrec 29 de ani de ”dizidență” ca să pricep, dar a meritat fiecare zi.
Pentru orice dictator libertatea celor închiși în închisoarea lui este o amenințare.
E important ca deținuții lui să stea închiși, iar minciuna zidește cele mai groase ziduri, și cele mai ieftine.
Am priceput în acești ani de manipulare că fiecare minciună este un zid, este o celulă, este un prici pe care stau și eu ca un deținut la Gherla sau ca la Auschwitz, cu diferența că eu îl iubesc, eu nu știu că sunt închis cât timp cred minciuna.
M-au ajutat enorm să pricep fenomenul, relațiile false pe care mi le-a construit securitatea, atașamentul celor cu care mi-au intoxicat relațiile adevărate, căsnicia, familia.
Investiția în manipulare are ca produs ignoranța.
Siameza numită manipulare știe bine că dacă sora ei ignoranța moare, ea urmează imediat.
Așa că: trăiască ignoranța! zice orice dictator.
Dar tu ca om de bine, cum poți totuși omorî ignoranța, ca să crape și manipularea de infecție?
Greu, dar se poate.
Trebuie lucrat la casa înțelepciunii, la cunoștință.
Cunoștința are temelie: (creaționismul biblic), are ziduri,(învățarea Bibliei), are acoperiș (trăirea Bibliei).
Construcția lor cere timp. Cărămidă cu cărămidă, mortar, ață întinsă, zi de zi și casa crește.
Demersul pro-familie izvorăște dintr-o cultură creștină, biblică, creaționistă, dar temeliile acestei culturi se șubrezesc pe an ce trece chiar în mediile zis evanghelice. Lipsește suportul logic al argumentului credinței. Miracolul și așteptarea lui a înlocuit consecvența și truda; populismul, elitismul și demagogia mistică a înlocuit dialogul persuasiv, munca de convingere cum chiar comuniștii ziceau și înțelegerea logică și cronologică a Bibliei nu face parte din obiectivele generației care așteaptă ”să lucre Domnu’” la sufletele generației de după ei.
Chiar apelul domnului Gheorghiu, un apel cald și logic al unui suflet, bănuiesc că nu evanghelic, dar ca și Corneliu de la Cezareea, un om de bine și temător de Dumnezeu este tratat cu ignorare de o lume evanghelică care în alt context a sărit cu milioanele ca să scape pe cei 5 copii din vizuina balaurului încă viu Barnevernet.
O fi cercul pătrat?
Nu e măi oameni buni!
Da ce, doar se știe că cercul nu e pătrat? zic cei ”normali”.
”Să se termine odată cu radicalismul acesta, că adică cercul este rotund, asta-i fundamentalism, de ce să nu poată fi pătrat?” vor zice neo-toleranții.
Și neo-protestanții nu mai neo-protestează la afirmația asta pentru că și cercul lor e pătrat, e romb, e hexagon, e cum vrea cel pe care-l plătesc să le predice și lor le place să asculte. Nu mai există standarde.
La urma urmei, ce importanță are forma cercului, important e să trăim în pace.
Blestemată pace!
(Dacă n-ați citit cele 7 linkuri din articol n-ați priceput nici jumătate din ce am vrut să explic.)

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: