”Caută să fii evlavios.” 1 Timotei 4:7
Iată un text prost tradus. Dar pentru că cunoștința crește, să nu zăbovim plângând mult necunoașterea scuzabilă a strămoșilor, ci să trecem la recuperarea folosului unei cunoașteri corecte pentru noi și cei pe care-i învățăm.
Textul grec spune cu totul și cu totul altceva decât s-ar crede, să traducem:
”γύμναζε δὲ σεαυτὸν πρὸς εὐσέβειαν” transliterat: ”gymnaze de seauton pros eusebeian” tradus ca în titlu: Antrenează-te pe tine însuți spre angajament! adică: gymnaze (de aici vine gimnastică, ideea de exercițiu, antrenament în vederea unui concurs) și eusebeia, termen a cărui traducere derivă din comparația contextelor din Noul Testament și coincide cu modernul ANGAJAMENT.
Că asta este traducerea corectă și că așa stau lucrurile aduce o dovadă în plus o descoperire făcută la mijlocul secolului XX în Afganistan. S-a descoperit o placă scrisă în sanscrită, aramaică și greacă în care apare cuvântul Eusebeia.
În sanscrită este Dharma.
Ce înseamnă dharma vă spune wikipedia. În nici un caz nu este vorba de o venerare a lui Dumnezeu într-un templu, termenul nu are legătură cu bisericismul.
Evlavia (eusebeia, dharma) este mai mult:
”Cercetătorii din Grecia elenistică explică eusebeia ca pe un concept complex. Eusebia înseamnă nu numai venerarea zeilor, ci și maturitate spirituală, o atitudine plină de respect față de viață și include conduita corectă față de unul de părinți, frați și copii, comportamentul corect între soț și soție și comportamentul corect între oameni care nu sunt rude. Această inscripție de pe stâncă, conchide Paul Hacker, [35] sugerează că dharma în India, în urmă cu aproximativ 2300 de ani, a fost un concept central și a însemnat nu numai idei religioase, ci ideea de datorie (angajament) corectă și bună a cuiva față de comunitatea umană.”
Evlavios față de Dumnezeu înseamnă angajat față de Dumnezeu, înseamnă că îți asumi partea ta de responsabilitate în Planul lui Dumnezeu, că ești implicat conștient, responsabil, activ și logic într-un Plan ale cărui detalii și desfășurare le cunoști bine și ”te-au prins”.
Două lucruri principale ar trebui să ne atragă atenția și să ne schimbe viziunea și conduita:
1. Există o singură învățătură care duce la angajament, restul învățăturilor ratează acest obiectiv.
2. Angajamentul odată învățat este o chestiune de asumare, mintea celui angajat ticăie ca un ceas permanent tras iar angajarea necesită ”gimnastică”, antrenament.
În Noul Testament, cuvântul angajament(evlavie) cu derivatele lui apare de 25 de ori, iar dacă citim toate aceste locuri ne dăm seama ușor că angajamentul este un standard.
Apostolii cunoșteau și foloseau acest standard.
Existau oameni fără angajament, cu angajament fals, angajați(evlavioși) față de părinți (familie), Domnul Isus a fost angajat(evlavios) față de Tatăl și de Planul Lui și a fost ascultat din pricina angajamentului său (evlaviei sale).
Angajamentul, nivelul de angajare al cuiva este o scară, un standard, o măsură.
Creștin de formă, cu formă de angajament(evlavie) este starea de evitat.
Creștin pe deplin angajat (evlavios) este starea de urmărit, este ținta.
Dar cum ajunge cineva angajat?
Asta am scris în altă parte.
Azi doar am completat ideea.
Ne-ar fi de mare folos dacă am pune măsura nivelului de angajare ca standard.
Ne-ar fi de folos să nu ne amăgim cu ideea că suntem plăcuți lui Dumnezeu, dar de fapt mintea noastră și activitatea noastră nu sunt captivate de Planul Lui, nu suntem decât niște figuranți într-un teatru, nu niște ostași pe poziții în tranșeele unei bătălii.
Angajamentul (evlavia) zice că este de folos și pentru viața de acum și pentru cea viitoare.
Ne-ar fi de folos de exemplu în viața de acum să ne evaluăm cu acest standard al angajamentului atunci când ne definim relația cu produsul la care lucrăm, cu atitudinea față de clienți, față de șefi, față de subalterni, față de instalațiile care le folosim, față de copiii noștri sau soții/soțiile noastre.
Să rămâneți azi de la mine cu acest îndemn: angajamentul se învață (este o învățătură care duce la angajament), spre angajament te antrenezi.