Intrarea în Rusia, așezarea la Wirshinka. 1770. Cronica fraților hutteriți. (411)

Până ce s-au încheiat tratativele cu contele, a trecut şi contumaza prescrisă de şase săptămâni, şi comunitatea a putut la 29 iunie 1770 să treacă graniţa pe la Hotin.
Însoţiţi de zece cazaci şi un vagmistru, un neamţ din Letonia, au trecut Nistrul, au traversat sudul Poloniei şi au atins pe 19 iulie graniţa rusească pe Nipru la Perejaslaw, 80 km sud de Kiev.
Pe 1 august 1770 fraţii hutteriţi au ajuns în satul Wirschinka pe Desna în raionul Cernigow, situat între oraşul Cernigow şi Nowgorod Seversk.
În 16 săptămîni parcurseseră pe jos 1200 km215.
exod
(De fapt peste 1300 de km, azi ar fi doar 18-19 ore, atunci au fost 4 luni.)

Oficialii contelui Rumjanzow au sprijinit aşezarea fraţilor în Wirschinka cu toată puterea.
romiantov
(Palatul contelui Rumjanzow, Visheniki, Ucraina, astăzi)
Li s-au dat ca domiciliu la început nişte case goale care se găseau între vechea şi noua biserică, unde au putut să îşi instaleze copiii şi bolnavii.
De la administraţia bunurilor primeau zilnic o baniţă de făină ca să coacă pâine.
Li s-a permis să îşi aleagă câmpurile pentru semănătura de iarnă şi li s-a permis şi să hotărască singuri unde vor să îşi ridice casele.
Contele avea pe moşia sa un specialist în construcţii care a primit instrucţiuni să îi ajute la ridicarea caselor împreună cu patru dulgheri.
Deoarece clădirile în care urmau să locuiască nu puteau fi gata în această iarnă, li s-a permis adulţilor să îşi facă cartierul pe iarnă în satul vecin Cereşnika în câteva case ţărăneşti.
Pentru semănătura de iarnă le-a pus contele sămânţa la dispoziţie şi ţăranii trebuiau să le împrumute plugurile şi grapele; „dar de arat am arat noi cu vitele noastre” consemnează mândru Johannes Waldner216.
Pentru că pierduseră o mare parte din ceea ce avuseseră, mai ales haine, în urma atacului asupra gospodăriei din Prisiceni, funcţionarii le-au dat 50 de blănuri de oaie şi au dispus ca blănarii să le pregătească îmbrăcămintea de iarnă corespunzătoare pentru iarna rusească grea.
Ce au primit de la seniorat a fost scris curat şi mai târziu, când comunitatea a avut un pic de avere, a fost plătit înapoi.
Deşi comunitatea a trebuit să petreacă această iarnă tot în sărăcie şi modestie în condiţii mizere, s-a considerat totuşi norocoasă să fi ajuns în sfârşit într-un loc al siguranţei şi păcii.

215 Cartea mică de istorie, pag.. 325 şi în continuare.
216 Cartea mică de istorie, pag.. 326.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: