Întemnițarea a 46 de frați în biserica fortificată din Criț, 1767. Cronica fraților hutteriți. (395)

În Criţ, tensiunile între populaţia saşă a satului şi fraţii din Carintia, al căror număr se ridica din nou la 56 de persoane, crescuseră în vară; s-a ajuns la fricţiuni şi la acte pline de îndrăzneală, au fost confiscate 1000 de cărămizi, pânză şi alte produse pentru acoperirea costurilor ducerii înapoi a celor din Vinţu. Pe 10 august 1767 a venit din nou poruncă de la magistratura Sibiului ca persoanele din Vinţu care fugiseră în Criţ să fie duse înapoi cu forţa, dar şi toate celelalte familii care se mutaseră în Criţ din alte locuri să fie duse iarăşi înapoi în satele lor, deci Wurtzy în Ighişu Nou, Gurl în Seleuş, Josef Mueller în Bazna, văduva Hofer şi Nagler în Cincu şi Waldner în Brădeni. Pentru că s-au împotrivit, 46 de persoane au fost închise în curtea bisericii fortificate din Criţ172.
DCIM100MEDIADJI_0448.JPG
(Biserica fortificată din Criț, județul Brașov, imagină din dronă.)
Apoi au fost duse cu forţa în locurile unde trăiseră mai înainte; fraţii Glanzer, care tocmai se pregăteau să se mute în Criţ au fost duşi cu copiii lor în Dacia (Stein). Dar această măsură s-a dovedit a fi zadarnică.

Dorothea Nagler a fost trimisă înapoi imediat de către cei din Cincu, pentru că nu aveau nicio poruncă în sensul acesta de la magistratură, Joerg Waldner a realizat ceea ce îl anunţase pe cavaleristul oraşului: va rămâne în Brădeni doar câtă vreme va fi legat aici, şi s-a mutat în aceeaşi zi înapoi în Criţ. La fel au făcut şi ceilalţi şi într-o săptămână erau din nou toate familiile unite în Criţ. Judecătorul satului Criţ a anunţat asta la magistratură şi a cerut porunci în sensul acesta. A primit indicaţii ca familiile care se întorseseră să fie închise provizoriu în curtea bisericii fortificate, pentru întreţinerea lor însă trebuia să plătească biserica botezătoare până ce se va decide definitiv ce se va întâmpla cu ei173.
Waldner raportează că Pater Delpini a mers la Viena în această vară împreună cu prezbiterul Maertl Roth care se convertise la catolicism. În plus, l-a vizitat acasă şi pe prezbiterul din Sabatisch, Zacharias Walther, care, la fel, era catolic acum. Apoi a primit în Viena aprobarea împărătesei să fie alungaţi din ţară botezatorii adulţi din Carintia, iar copiii sub 14 ani să primească o educaţie catolică în orfelinatul său.             Magistratura a anunţat astfel pe judecătorul satului Criţ să ţină în continuare închişi pe botezatorii din afara satului în biserica fortificată din Criţ, pentru că va veni în curând un părinte iezuit şi se va ocupa acesta de problemă. Pentru că preluarea „retranşamentului”, a complexului de clădiri menit să devină orfelinat în Sibiu era prevăzută pentru 1 septembrie 1767, Pater Delpini era indispensabil aici în următoarele săptămâni, aşa că nu s-a putut ocupa de botezatorii din Criţ. Această perioadă le-a dat posibilitatea botezatorilor din Carintia să ia hotărâri în pripă şi cu urmări serioase şi să le şi pună în aplicare174.

172 Cartea mică de istorie, pag. 290.
173 Cartea mică de istorie, pag. 292.
174 W. Schmidt, pag. 21.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: