Pericolul luării copiilor de la părinții credincioși pentru a fi crescuți catolici. Fuga de sub escortă la Cluj a lui Lorenz Tschetterle. Cronica fraților hutteriți (393)

Johannes Waldner susţine că familiile lui Johann Stahl şi Aenne Wipf cu copiii au mai fugit de câteva ori din Vinţu la Criţ şi au fost mereu aduşi înapoi. Acest lucru pare să se adeverească, deşi în documentele vremii nu se spune nimic despre aceasta. Au existat însă zvonuri că aceşti botezatorii din Vinţu fugiseră peste Carpaţi în Moldova sau Valahia (Ţara Românească)166.
Pater Delpini a renunţat pentru început la convertirea botezatorilor din Criţ şi Dacia (Stein). Din intenţiile sale viitoare se poate presupune cu o mare probabilitate cum plănuia să rezolve această problemă. După ce se convinsese că botezătorii adulţi nu puteau fi convertiţi în vreun fel, nici măcar cu forţa, a căutat o posibilitate ca măcar să îi aibă în mână pe copiii lor şi să le dea o educaţie catolică. De aceea a părăsit Vinţul în iarna anului 1766/1767 şi s-a mutat în rezidenţa iezuită din Sibiu. De aici, după cercetări minuţioase, a trimis un promemoria împărătesei Maria Tereza la începutul primăverii anului 1767 în care propunea să i se pună la dispoziţie complexul de clădiri al „retranşamentului” construit în 1753-1755 pentru transmigranţi la periferia Sibiului, pe care acum îl achiziţionase oraşul, ca să înfiinţeze un orfelinat catolic cu privilegii specifice. Pentru că a prezentat nu numai un plan complet pentru funcţionarea orfelinatului ci şi numeroase propuneri pentru finanţarea costurilor de întreţinere, care cauzau dezavantaje serioase saşilor evanghelici, este de presupus, că această problemă îl preocupa de mult. El vroia să adăpostească aici toţi copiii rebotezători şi să le dea o educaţie catolică în timp ce adulţii, la fel ca Josef Kuhr şi Johann Stahl, să fie alungaţi peste graniţă pentru totdeauna în Polonia sau în Turcia.167.


Deja la 20 mai 1767 a fost emisă o mult prea înaltă hotărâre a împărătesei către guberniul transilvan, ca „retranşamentul” să fie cedat lui Pater Delpini pentru ridicarea unui orfelinat. Oricum, mai întâi trebuiau mutaţi de acolo transmigranţii care locuiau acolo, ceea ce a reuşit să facă în câteva luni inspectorul pentru transmigranţi, Petrus Hann von Hannenheim. Deja la 1 septembrie 1767 Pater Delpini a putut prelua clădirea168.
Astfel situaţia transmigranţilor botezatori din Carintia din Criţ şi Dacia (Stein) precum şi cea a refugiaţilor din Vinţu care se găseau din nou la ei a devenit deosebit de critică. Nu se puteau împotrivi nici expulzării cu care fuseseră ameninţaţi în repetate rânduri în hotărâri imperiale, nici luării forţate a copiilor lor minori, pentru că şi acest lucru se practicase mereu în timpul transmigrărilor, în special în primii ani, 1752-1754, cu ştiinţa împărătesei.
Nici Hans Kleinsasser, fraţii Glanzer, sau Andreas Wurtzy nu ştiau vreun sfat sau vreo cale de ieşire din această situaţie disperată. Din nou a fost Josef Kuhr, fostul „slujitor al Cuvântului” al bisericii din Vinţu care între timp fusese alungat peste graniţă, cel care a intervenit şi a putut oferi o soluţie pentru salvarea bisericii.
După ce Josef Kuhr şi Johann Stahl au fost duşi peste graniţă în Polonia în noiembrie 1766, Lorenz Tschetterle a mai rămas încă trei luni în închisoarea din Sighet. Acolo a fost ameninţat că va fi făcut militar cu forţa, dar a rămas ferm. Până la urmă a fost dus din sat în sat ca să fie dus din nou în Vinţu. În Cluj a putut să scape de pază şi în martie 1767 s-a întors în Criţ unde a fost primit cu mare bucurie de fraţi.169.

166 Actul magistraturii Sibiu 206/1766; şi H. Klima, ibidem, pag. 132.
167 Copie a acestui promemoriu fără dată la W. Schmidt, pag. 17.
168 W. Schmidt, pag. 21.
169 Cartea mică de istorie, pag. 256.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: