Dragonadele de Transilvania. Încartiruirea de soldați catolici în casele credincioșilor din Vințu de Jos. Soldații ”îi târau cu forţa„ la predicile iezuitului Delpini. Josef Kuhr şi Johann Stahl sunt alungați din Transilvania pe la Sighet.Noiembrie 1766. Cronica fraților hutteriți (392)

Pater Delpini a început în Vinţu, întrucât nu putuse obţine nimic cu vorbe bune şi predici, acum cu metode mai violente.
      A dispus ca în casele familiilor care se împotriveau convertirii să fie puşi soldaţi care trebuiau întreţinuţi din banii lor şi care îi târau cu forţa la predici.
Dacă refuzau, erau bătuţi de soldaţi.
Johannes Stahl, care fusese eliberat în martie din închisoarea din Aiud, nu a mai putut suporta tirania soldaţilor şi a fugit din biserică, s-a ascuns prin împrejurimi şi îşi vizita familia doar pe ascuns. Şi tânărul Lorenz Tschetterle, care fusese aşezat la ţesătorul Joseph care devenise catolic, a fost adesea bătut până ce a fugit şi s-a întors în Criţ unde a povestit bisericii despre nenorocirea din Vinţu. Până la urmă s-au convertit pe lângă prezbiterul Maertl Roth, căruia statul i-a garantat o pensie de 60 de guldeni, şi cei mai apreciaţi din biserică precum Jakob Stutz, Carel Gentner, Michael Kuhn, Michael Wipf, şi au rămas fideli credinţei botezătoare doar familiile lui Johann Stahl şi a Aennei Wipf precum şi Lorenz Tschetterle şi Grete Wipf.
Pater Delpini l-a înştiinţat pe Josef Kuhr, care era ţinut încă în închisoarea din Cluj, printr-o scrisoare, că acum întreaga biserică din Vinţu mărturisea „adevărata credinţă”. Spunea că cei din Vinţu îngenunchiaseră în faţa episcopului şi îi mulţumiseră lui şi lui Dumnezeu că aflaseră harul „de a se îndepărta de greşeală şi a veni la dreptate, lumină şi credinţă”163.
Dar Josef Kuhr nu s-a lăsat impresionat.
A răspuns: „Îmi pare rău din toată inima că au fost atât de slabi în credinţă şi s-au lăsat ademeniţi. Dar ce să fac eu? Fiecare trebuie să îşi poarte povara, căci este scris: că nici fiul tatălui, nici tatăl fiului nu va purta nelegiuirea, ci fiecare trebuie să dea socoteală pentru sine însuşi la Judecata de Apoi.

În timpul verii anului 1766 familiile Stahl şi Aenne Wipf au fugit din nou din Vinţu în Criţ. Hans Kleinsasser ezita, dacă să îi accepte sau nu. Dar pentru că îşi deplângeau slăbiciunea şi îşi mărturiseau greşeala în faţa lui Dumnezeu şi a bisericii şi se ofereau să suporte bine şi rău alături de biserică, au fost acceptaţi din nou cu toţii.164
Acum şi-a dat seama Pater Delpini că ar trebui să pună presiuni şi asupra bisericilor din Criţ şi Dacia (Stein). A mers la Sibiu şi a cerut de la guberniu o escortă de 100 de bărbaţi. Cu aceştia a mers şi un consilier comunal la Criţ care trebuia să comunice cele mai noi porunci ale guberniului şi fiul prezbiterului căzut din Vinţu, Maertl Roth, ca să îi identifice mai uşor pe cei din Vinţu.
În Criţ a pus Pater Delpini mai întâi să fie controlate toate casele şi să fie arestate toate persoanele care proveneau din Vinţu. Apoi a poruncit ca toţi botezatorii să se adune în ziua următoare ca să îi asculte predica. Botezatorii au apărut la adunare, dar au început să discute cu el şi i-au explicat că le „sunt cunoscute toate întâmplările şi înşelăciunea bisericii catolice precum şi învăţătura greşită”. Au zis că sunt hotărâţi mai degrabă să îndure totul cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar şi moartea, decât să mărturisească din nou o astfel de greşeală şi credinţă greşită. Aşa că Delpini s-a mulţumit să îi ia înapoi pe cei din Vinţu cu căruţa cu boi a bisericii din Criţ.
În Sibiu a dispus ca Johann Stahl să fie căutat cu mandat de arestare; era descris ca fiind un om mic, de cincizeci de ani cu cu părul negru ondulat. Când „frăţietatea” se găsea închisă în primărie, Stahl se găsea în ascuns în Sibiu şi a încercat să îşi vadă soţia Judith şi copiii. În faţa porţii primăriei s-a întâlnit cu inspectorul pentru transmigranţi, Petrus Hann von Hannenheim care l-a întrebat cine este şi ce vrea. Stahl a recunoscut cu sinceritate că familia sa se găsea închisă în primărie şi el vroia să îi viziteze. Deşi Petrus von Hannenheim era un saş lutheran şi nu era prietenos faţă de Delpini, a trebuit să dispună ca Stahl să fie arestat. În timp ce femeile şi copiii au fost duşi înapoi în Vinţu, Johann Stahl şi Lorenz Tschetterle au fost mai întâi închişi în închisoarea din Aiud, unde au rămas până în octombrie 1766; apoi cei doi au fost duşi în Cluj. Aici s-a încercat încă o dată să fie convertiţi, dar pentru că se opuneau cu fermitate, au fost puşi în lanţuri şi au fost duşi împreună cu Josef Kuhr din sat în sat până în Sighet în Maramureş. Aici au mai fost ţinuţi încă paisprezece zile în închisoare şi au fost întrebaţi pentru ultima dată dacă nu vor să devină catolici. Când au refuzat, Josef Kuhr şi Johann Stahl au fost alungaţi peste graniţă în Polonia şi expulzaţi pe vecie din ţară165.
Aceasta se întâmpla în luna noiembrie a anului 1766.

163 Cartea mică de istorie, pag. 252.
164 Cartea mică de istorie, pag. 252.
165 Cartea mică de istorie, pag. 253 şi în continuare

3 Responses to Dragonadele de Transilvania. Încartiruirea de soldați catolici în casele credincioșilor din Vințu de Jos. Soldații ”îi târau cu forţa„ la predicile iezuitului Delpini. Josef Kuhr şi Johann Stahl sunt alungați din Transilvania pe la Sighet.Noiembrie 1766. Cronica fraților hutteriți (392)

 1. G... spune:

  Ma numesc G….[…] si sunt profesor la …[…]. Ma intereseaza istoria anabaptismului iar acum strang bibliografie deoarece as dori sa scriu o carte pe acest subiect. Am gasit blogul dvs si am observat ca ati tradus Cronica huterita. In primul rand, FELICITARI! In al doilea rand as vrea sa va intreb daca imi puteti pune la dispozitie traducerea dvs, in pdf? Eu am ambele volume in engleza, insa m-ar ajuta s-o am si in romaneste.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Domnule G….
   Să știți că nu agreez deloc cu fabricile de popi.
   Câte traduceri am făcut până acum, le-am pus pe net pe gratis cu bucuria cu care aș elibera o pasăre, n-o mai prinde nimeni.
   Tot așa o carte, odată pusă la liber, nimeni n-o mai poate vinde.
   Luați și folosiți cartea, dar aveți grijă ca scriind să nu vă faceți cumul nici în cont, nici în glorie în Numele Celui ce a primit bice, spini, scuipat, palme și cuie pentru Cuvintele pe care le-a dat și El tot gratis, cum la porunca Lui dau și eu.
   Apoi, încă ceva, de ce să scrieți…o carte?
   Nu cumva trece timpul pe lângă dvs. și nu observați?
   Vremea ”cărților” cu cotor și coperți a trecut.
   Cartea e un ambalaj de cuvinte, poate un stelaj sau un poștalion de cuvinte, locul unde mai multe idei, sau argumente, sau istorii stau adunate și se oferă grupate sub un titlu.
   Acum cuvintele curg, se rostogolesc pe stropi de biți și pe rouă de 4G, ambalajele se numesc WP, FB, Google, WhatsApp.
   De ce să le chinuiți într-o carte? Ca să nu le citească nimeni?
   Sau n-aveți pe ce lipi eticheta de preț, sau pe ce tipări numele dvs.?
   La ce țineți?
   La rotunjimea ideilor coafate sau la folosul celor ce citesc?
   Am corespondat o vreme cu un alt tovarăș de la Socola dvs. și i-am spus și dânsului cam aceleași lucruri, zicea că l-am perplexat.
   Cartea cu hutteriții nu e pentru popi, e pentru toată lumea.
   Popii, pastorii sunt niște angajați îngâmfați care fără aprobarea Șefului se dau șefi și directori, nu mai fac lucrul Șefului, ei au ”lucrul lor„.
   Trebuie să vă spun aceste realități, mai sunt câteva clipe până la răpire și voi vă pieptănați nepăsarea pe metrul pătrat al micului univers care vă place.
   Dar Domnului îi place?
   Aveți cartea online aici: https://vesteabuna.wordpress.com/2017/12/08/marea-cronica-a-fratilor-hutteriti-intregul-document/

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: