Arestarea și întemnițarea la Deva a fraților Andreas Wurtzy, Matthias Hofer și Joseph Mueller. Cronica fraților hutteriți (365)

Judecătorul de scaun a anunţat toate numele noilor convertiţi la magistratul din Sibiu. Acum a început administraţia să se ocupe oficial de ei şi a luat o serie de măsuri pentru a-i duce înapoi în sânul bisericii evanghelice.
Mai întâi a intervenit episcopul catolic de Alba Iulia ca senior de Vinţu şi i-a interzis „slujitorului Cuvântului”, Josef Kuhr, să le mai dea de lucru şi găzduire celor din Carintia şi a ameninţat să arunce în închisoare pe orice persoană din Carintia pe care o va întâlni în Vinţu de Jos.
Kuhr s-a opus, dar prezbiterul din Vinţu, Martin (Maertl) Roth s-a temut să aibă probleme cu episcopul şi i-a silit să plece.
După ce s-au întors în Romoș, câteva zile mai târziu, Simon Treitler, inspectorul transmigranţilor, a încercat prin ameninţări să îi determine să se întoarcă la confesiunea lutherană, dar nu a obţinut nimic.
Atunci Treitler a poruncit ca Andreas Wurtzy, Matthias Hofer, Joseph Mueller şi Martin Angermann să se înfăţişeze în Orăştie unde el şi doi pastori evanghelici au încercat încă o dată să îi convertească.

Când asta nu a dat roade cu Wurtzy, Hofer şi Mueller, a poruncit să fie puşi în lanţuri şi aruncaţi în închisoare.
După două săptămâni au fost duşi în cetatea Deva şi reţinuţi acolo două luni, apoi au fost ţinuţi captivi într-o casă încă şapte săptămâni, dar asta nu a putut să îi facă să îşi schimbe părerea, ci dimpotrivă.
Pentru că deja primii creştini, după cum găsim scris în Scriptură, au trebuit să sufere persecuţii odinioară, erau de părere că numai cel care trece prin multe necazuri se găseşte pe calea cea bună către Împărăţia lui Dumnezeu.
Aşa că au considerat toate acestea drept un semn al lui Dumnezeu că se găseau pe calea cea bună, pe care au mers mereu toţi urmaşii evlavioşi ai lui Hristos<sup>73</sup>.
Rudele şi prietenii lor au rămas până în toamnă în Romoș şi au lucrat ca zilieri la saşi.
73 Cartea mică de istorie, pag. 277 şi în continuare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: