Sunt pro-Israel, dar nu merg la marș pro-Israel, arma creștinului este Cuvântul, nu marșul

Subiect greu:
Sunt pro-Israel, dar nu militant activ.
Merg la vot să votez cu cine trebuie, dar nu fac deloc politică.
Greu să mă explic.
Din fericire nimeni sau prea puțini mă-ntreabă, c-așa e lumea: nu le prea pasă de tine.
Și cum îmbătrânești, și mai mult nu le pasă, majoritatea te ignoră. Binecuvântată stare.
Și cum ochelarii mei au ajuns la 2,5, și eu ignor lumea, că nu-i mai văd detaliile.
Dar după ce vedeți filmul ăsta te-ntrebi: de ce la unii le pasă de alții?
De ce s-au dus 60.000 de creștini evanghelici din 80 de țări să militeze pro-Israel?
Dar priviți filmul și revenim. Observație: s-a întâmplat marțea aceasta, 10 octombrie 2017 în Ierusalim.

Explicații: este un pastor american: John Hagee, care nu are deloc opiniile ca mine.

John Hagee crede că Israelul împlinește profețiile biblice prin sionism, prin alyiah, prin cucerirea Ierusalimului și că creștinii trebuie să susțină Israelul prin orice mijloace.
Marșul e unul din mijloace.
Și eu cred prima parte, a doua nu.
Cred că Dumnezeu lucrează prin Cuvânt, asta-i arma Lui, unealta Lui, iar noi dacă suntem copii ai Lui, lucrăm cu uneltele Tatălui, cu armele Lui.
Marșul pentru orice pricină nu este armă a luminii.
Rugăciunea este.
Marșul este o proclamare publică, ca lumea să știe, să-ți faci cunoscut punctul de vedere, ca ”opinia publică”, prințesa democrației să afle și să fie cucerită de farmecul cadenței prințului ”Marș”.
La Filipi, ghicitoarea a scandat zile la rând mergând în urma apostolilor, după vindecare, n-a mai scandat….și spusese numai adevăruri.
La Corint, la Efes, la Tesalonic, iudeii care n-au crezut au întărâtat neamurile și au făcut manifestații, mitinguri, marșuri.
De fiecare dată când văd mulțimi dezlănțuite îmi vin în minte 3 cărți:
Psihologia mulțimilor, de Gustav le Bon
(asta-mi vine prima că am citit-o de mai multe ori și e tare adevărată, dar mai sunt două)
Istoria culturală a prostiei omenești de Rath-Vegh Istvan și
Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei de Erasm din Rotterdam
Cum încă n-am terminat Biografia Ierusalimului de Simon Sebag Montefiore, aceste 3 cărți, cu cartea despre Ierusalim și cu mitingul de marți se potrivesc.
Ierusalimul a fost 2000 de ani călcat în picioare de neamuri la modul real.
Cruciați și musulmani, unii după alții și-au smuls Ierusalimul, l-au împărțit, l-au distrus și l-au reclădit de sute de ori în gemetele a milioane de morți de sute de nații.
Polițiștii evrei zâmbeau marți păzind marșul, Bibi (BN prim-ministrul Israelului) e prieten cu Hagee.
Nu odată Netayahu a declarat: cei mai buni prieteni ai Israelului sunt creștinii evanghelici.
Că de ce…. nu mai spune, deși aici e marea diferență.
Dar cine se uită la amănunte și mai ales cine să întrebe: nimeni. La o analiză logică, creștinii așteaptă să revină Mesia despre care evreii cred că a fost un înșelător. Dar unde-s doi evrei trebuie să fie 3 sinagogi, așa am auzit în Israel, așa că nici ei nu cred la fel, iar cei 80% de evrei nereligioși nu cred nimic pe subiect, deci nici întrebări nu pun, logica rămâne neîntrebată.
Privind planul profetic și speculațiile care s-au făcut în ultimii 200 de ani, adventiștii cu 1847 s-au făcut de râs, iar martorii cu 1914 au dat-o-n bară de tot.
Teologia care a câștigat a fost a teologia dispensaționalistă a necunoscutului Darby din mișcarea Plymouth.
Acești serioși cercetători ai Scripturii au spus cu 60 de ani înainte de apariția sionismului, pe la 1830 că Israelul se va reîntoarce, au știut din Scripturi. Și pe urmă au tot repetat.
Dar din câte știu, înafară de Orde Wingate, niciunul dintre Plymouth Brethren (Frații din Plymouth) nu a militat activ pro-Israel.
Această teologie a cucerit lumea evanghelică prin Biblia Scofield și azi învățătura despre răpire a ajuns aproape normă în cercurile evanghelice.
Și totuși nu merg la marșuri și vă îndemn și pe voi să nu mergeți.
Marșul e cu o singură direcție, spre oameni, Cuvântul e cu două direcții, e sabie cu două tăișuri: spre oameni: învățătură, îndemn, mustrare și spre Dumnezeu: mulțumire, cerere, laudă în rugăciune.
”Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui drept” asta scrie,…despre puterea marșurilor nu scrie, nici despre magia și puterea mulțimilor.
În jumătate de secol de viață am observat că merg la marșuri cei ce nu știu să folosească Cuvântul, nici în odăiță, nici în piață, nici pe norii acestor biți.
În decembrie, când am fost în America, un văr care lucrează la Chevrolet m-a plimbat ziua cu un Volvo. Seara, când să meargă la lucru a parcat Volvo și a scos un Chevrolet, nu avea voie să intre în fabrică cu altă marcă.
A fi creștin, a sluji pe Cel ce s-a numit pe sine ”Cuvântul” înseamnă a folosi Cuvântul, doar Cuvântul.
Cei ce folosesc altceva e ca și cum angajații Pepsi ar bea la masă Coca-Cola, sau în timp ce te servește, un angajat MacDonalds ar înfuleca de la KFC.
Știu, e democrație, au voie, dar când ”angajatorul” ți-e tată, când îl iubești, nu folosești armele vrășmașului.
Credința e „treabă de familie”, Cel pe care-L credem ne-a înfiat, să nu mai folosim metodele „familiei” pe nedrept adoptive de la care ne-a smuls, deși ne sunt în sânge.
Israelul este un semn pentru noi, pentru creștini.
Că se fac marșuri sau nu, Dumnezeu este Cel ce îi duce pe evrei acolo și împlinește profețiile, că profeții Lui le-au scris.
Așa cum semnele de circulație de pe marginea drumului le respect și cred în tot ce arată, în autoritatea care le-a așezat, tot așa respect și cred Cuvântul în care scrie despre Israel că este un semn pentru noi, pentru creștini, semnul smochinului.
Sfârșitul acestui eon (perioade) este aproape, să ne resetăm mintea confuzată și să o aliniem la cerințele drepte ale Cuvântului divin.

2 comentarii

    1. Dragul meu, acei oameni nu au devenit pro-Israel pentru că au vizionat marșuri, ci pentru că au citit Biblia, au înțeles-o și au crezut profețiile. Credința vină în urma auzirii și auzirea prin cuvântul lui Cristos. Un alt fel de mediu este necesar răsădirii credinței, nu tărăboiul ăla. Ca să plantezi varză de exemplu, ai nevoie de două mâini atente, nu poți cu praștia, nici cu târnăcopul.

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s