Omul care m-a lăudat. Viața ca un puzzle (3.)

(Citește tot serialul: Viața ca un puzzle!)

”Vai de voi, cînd toţi oamenii vă vor grăi de bine! Fiindcă tot aşa făceau părinţii lor cu proorocii mincinoşi!” Luca 6:26

Era în iarna dintre 2006 și 2007.
Pentru cei care ați fost activi pe net atunci, era vremea când cam 1000 din noi eram membri pe grupul de discuții Masa Rotundă, grup moderat de  Ț. Iosif.
În acea iarnă discuțiile s-au aprins pe grup, domnul Ț. Iosif ne-a dat afară pe câțiva, pe mine (semnam evanghelist și pe barthimeu printre alții).
(De unde o fi știut cine suntem?)
Apoi, brusc grupul de discuții Masa Rotundă s-a închis, devenise un fel de platformă comună de întâlnire a tuturor vocilor evanghelice.
Nu știam atunci nimic despre trollii care mișunau pe grupuri și forumuri, deși nu puteam să nu observ unii comentatori cu doi neuroni cum comentau mult, adesea sub nume diferite.
Când am văzut că s-a închis Masa Rotundă, am deschis urgent un grup de discuții pe yahoo, grup pe care l-am numit Masarotundă2.
Probabil unii din voi vă amintiți.
Am anunțat pe unii prieteni și repede, repede, un număr mare din vechii participanți s-au înscris. Am ajuns la câteva sute de membrii și la mii de postări.
Vă rog să vă imaginați viața mea de atunci:
Dărâmasem casa veche și pe locul ei lucram la construcția casei în care stăm acum.
La firmă conduceam 18 angajați, pe șantierul casei aveam o echipă de bază de 5 muncitori și apoi la finisaje câte două-trei echipe simultan.
Aprovizionarea șantierului o făceam dimineața prin telefon, seara luam facturile de la șefii de echipă și le plăteam online.
Avem 3 copii, între 10 și 17 ani atunci.
După 7-8 seara mă puneam la net, plăteam facturile apoi intram, scriam și moderam pe grup.
A fost o mare emoție pentru mine când Vasile Brânzei mi-a cerut să se înscrie pe grup.
Fusese predicator la București pe vremea când făcea tata armata acolo, prin anii 50.
Parcă și Pascu Geabou s-a înscris…și mulți alții
Apoi….
….a sunat telefonul într-o seară.
O voce tânără, fermă,  un bărbat mi-a solicitat să ne cunoaștem.
Dorea să vină la adunare cu noi (aveam și adunare în acel apartament închiriat), principiile lui nu-i permiteau să se complacă în ”creștinismul corupt” din jur, dorea să cunoască o adunare mai ”după Voia lui Dumnezeu”.
După o scurtă discuție la telefon am stabilit o întâlnire.
La noi, la bloc, odată cu noi s-a mutat și adunarea, închiriaserăm un apartament cu patru camere, pentru prima dată copiii nu mai dormeau toți trei într-o cameră.
Mare libertate.
Vecinii s-au obișnuit repede cu cântările și cu ”traficul”, n-am avut reclamații.
A sunat la ușă și am deschis unui tânăr înalt și prezentabil.
S-a bucurat foarte mult că a dat de noi, întrebase prin oraș despre adunări care au principiile noastre și o fată de la creștini după evanghelie i-a zis de noi.
Legătura s-a creat repede.
Era un tânăr tuns scurt, înalt, citit, întors ”din lume” după o peregrinare pe la carismatici, penticostali și creștini după evanghelie.
Lucra în ministerul de interne ca jandarm (zicea), chiar l-am văzut mai târziu într-o uniformă nouă, impecabilă, părea nefolosită. Dar cel mai des în civil.
Citise multe cărți creștine, zicea el, l-am vizitat unde stătea în chirie, biblioteca….culmea, parcă era biblioteca mea, aceleași cărți.
Tare m-am bucurat.
”Iată că Dumnezeu are oameni”, mi-am zis,” oameni ai lui peste tot, și-i cheamă”, așa gândeam, așa vă scriu.
Din prima, fratele care m-a lăudat a vrut să vină cu noi la adunare.
Și apoi a tot venit.
Își găsise cuibul.
Nu pot să zic că m-a lăudat în mod deșănțat, dar nici nu m-a criticat niciodată.
Ba da, ne-a lăudat la cineva și ”cumva” am auzit: soția mea cu fustă lungă, păr lung și batic (la adunare) era un exemplu în viziunea lui și ne-a lăudat la altcineva…iar noi am auzit.
A adus-o și pe logodnica lui la adunare, dar ea venea cam de silă, toată familia ei era dincolo, la creștini după evanghelie.
Ce n-am băgat însă de seamă a fost atitudinea fratelui care m-a lăudat față de ceilalți frați din adunare și față de copiii fraților. Și chiar față de copiii noștri. O atitudine de sfântoc, de ”duhovnicesc”, de om care privește de sus pe ”fireștii” ăștia. Pe ei nu-i lăuda, ba dimpotrivă.
Chiar ne spusese într-una din primele luări de cuvânt, că el ”a venit din lume” și nu mai poartă nici păr lung, nici blugi. De rugat, nu se ruga decât în genunchi și ne-a impus și nouă tuturor, (de dragul lui am acceptat), deși până atunci ne rugam în poziția în picioare. El stătea pe genunchi, dar niciodată rezemat cu mâinile de scaun, ci cu spatele drept. Eu încercasem la adunările din Rusia și Ucraina poziția asta (aproape normă acolo) dar nu mi-a reușit mai mult de 2-3 minute. Nu l-am imitat. Dar de impresionat m-a impresionat.
Să nu uit ceva, la adunare venea deja de câțiva ani ”omul care îmi scrie”.
Culmea, se cunoșteau dinainte, o poveste cu orașul din Oltenia de unde au venit amândoi.
O vreme de câțiva ani au venit amândoi la adunare cu noi, și omul care îmi scrie și cel care m-a lăudat, luau Cuvântul, frângeau pâinea, vizitau frați, i-am dus peste tot, la toate cunoștințele noastre, am petrecut sute de ore împreună.
Ah, am fost și la fratele Niculiță în vizită cu ei, cu amândoi.
Au apărut și pe filmări.
Apoi, omul care m-a lăudat, după vreun an, a adus cu el un al ”frate”, să-l numesc: ”omul fără lucru”. Dar despre acesta în altă postare dacă va voi Domnul.
Omul care m-a lăudat predica principial, avea ceva cu lungimea fustei. A venit într-o duminică o soră cu o fustă de blugi. Tocmai atunci „omul care m-a lăudat” a fost inspirat să vorbească despre lungimea fustei. În ce fel a privit spre acea soră, doar acum bănuiesc, dar rezultatul a fost că acea soră n-a mai venit niciodată la adunare.
Terminologia Wachman Nee era bine stăpânită de ”omul care m-a lăudat”, mai ales expresia ”frați firești-frați duhovnicești” și o folosea intensiv, copiii fraților erau firești desigur, iar duhovnicești erau mai ales ”frații” aduși de el de pe la Craiova. Mi-a fost foarte util să-i cunosc, pentru a-mi cristaliza mai târziu identificarea metodei. Erau yes-menii, aghiotanții altora. Niște olteni șmecherași, care-și jucau prost rolul.
Cu omul care m-a lăudat am călătorit mult.
Una din călătorii a fost la sora Valeria Blaga.
Aici a fost prima greșeală care l-a trădat, a mai făcut câteva fără să-și dea seama, unele nu le scriu, că citesc șefii ăstora și e bine că greșesc în continuare.
”Sora” (am filmat toată întâlnirea) avea peste 90 de ani și fusese studentă de-a lui Iorga.
M-am așteptat să aud niște înțelepciuni din gura ei. Nimic. Doar că ea de când s-a pocăit, n-a dat jos năframa de pe cap. N-avea pace, privea speriată, nu era bucuroasă c-o vizităm, prea bătrână pentru un scenariu prea greu pentru ea.
Imediat după vizita asta (am mers cu familia până în București la ea, am umplut câteva plase cu alimente, am pierdut două zile, ca samariteanul), în contextul documentelor legate de deconspirarea pastorilor pocăiți care au semnat cu securitatea, i-am găsit pe internet numele sorei pe o listă ciudată. Pe acea listă toți ceilalți erau securiști ordinați.
Oare ea a făcut același lucru între dizidenți?
Asta a fost fisura unde am înfipt hârlețul și am început să sap.
Toate mărturiile care le-am adunat despre ea îmi confirmau un singur lucru, femeia a trăit ”deplin conspirată” toată viața.
Totul părea ireal, ”fratele duhovnicesc” dacă se dovedea fals, dovedea fals și cântarul meu cu care cântărisem până atunci oamenii.
Și am lăsat lucrurile să curgă, adunam mărturii și observam.
Cam doi ani.
Am preferat să-mi reglez cântarul, să-l arunc chiar împreună cu toți acești ”frați” peste gardul acceptării mele și să-mi salvez familia.
Pentru că aici a fost marea amenințare.
(cu voia lui Dumnezeu va urma.)

(Citește tot serialul: Viața ca un puzzle!)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s