Dacă Dumnezeu e bun și puternic, de ce permite răul?

Este o întrebare legitimă, o primesc de multe ori în dialoguri cu necredincioși, dar nu numai, și mulți credincioși își pun problema așa.
Este o obiecție majoră și pentru foarte mulți atei.
Este un obstacol de gândire, o piatră de poticnire pentru foarte mulți împietriți.
Așa că indiferent dacă chestiunea răului este pentru tine doar o întrebare, sau o obiecție, sau un obstacol, primește te rog modestul meu răspuns și fă-ți socoteala primirii cu blândețe a drumului logic spre înțelegerea Planului lui Dumnezeu.

Problema neînțelegerii este la noi, privim lucrurile static, acum: doar durerea momentului. 
Ar trebui să ne gândim mai întâi că mamele tuturora dintre noi au suferit când ne-am născut și totuși orice mamă: ”… după ce a născut pruncul, nu-şi mai aduce aminte de suferinţă, de bucurie că s-a născut un om pe lume.” Ioan 16:21
Înțelegerea răului suferit de cei buni (aici e marea neînțelegere, răul celor răi are logică) se poate face doar în cadrul de timp: suferința are o durată scurtă, viața omului e scurtă, o clipă, un vis. 
”Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate vecinică de slavă…..căci lucrurile cari se văd, sînt trecătoare, pe cînd cele ce nu se văd, sunt vecinice.” 2 Corinteni 4.
Cât de trecătoare?
De o clipă. Apoi vine viitorul.
Sunt 4 lucruri sigure la care oamenii nu se prea gândesc și nu le ”văd”:
-moartea
-învierea
-judecata
-răsplata
Oamenii văd doar suferința de o clipă.
Dar Biblia arată clar că așa cum Domnul Isus Hristos a purtat suferința, profeții din vechime, apostolii și toți martirii, toți aceștia ”măcarcă au fost lăudaţi pentru credinţa lor, totuş n-au primit ce le fusese făgăduit; pentrucă Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvîrşire fără noi.” Evrei 11
Noi trăim acum vremea suferinței, a defăimării, a suportării răului.
Timpul gloriei și al răsplății pentru noi încă nu a venit.
Faptul că cineva suferă pe nedrept, sau poate moare pe nedrept, nu este o dovadă a nedreptății lui Dumnezeu. Dumnezeu îl va învia pe acela și-l va recompensa pentru toate nedreptățile suferite cu o ”greutate veșnică de slavă”.
Mai mult chiar, ni se poruncește de către Domnul ca ”milostenia să fie făcută în ascuns”, ca ”să nu știe stânga ce face dreapta”, să trăim fără glorie și fără renume în lume. Va fi o zi numită ziua ”arătării”(descoperirii)„ fiilor lui Dumnezeu, zi a răsplății și a gloriei, când toate aceste nedreptăți vor fi compensate înțelept. Vă rog să puneți aici toate nedreptățile lumii, toți prigoniții și omorâții celor 6 milenii.

La fel, faptul că cineva persecută, abuzează și domină, ucide chiar fără nici o normă de dreptate la care să se raporteze, nu înseamnă că Dumnezeu nu vede.
Aceste lucruri vor fi răzbunate de Dumnezeu în ”ziua răzbunării”, zi care încă n-a venit.
Să continuăm să trăim conștienți că Dumnezeu ne vede și El ne va răsplăti, dar nu acum. La fel, dacă suferim pentru dreptate să nu căutăm compensare imediată, ziua răzbunării n-a venit încă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s