Anul 1664 (2) Cronica fraților hutteriți (347)

Pe 17 octombrie, de abia c-au plecat germanii că au sosit francezii. Oamenii de la Velké Leváre se pregăteau să țină adunarea pentru rugăciune de seara, dar au trebuit să se împrăștie și să fugă. Când ostașii de abia au găsit pe cineva pe acolo, au jefuit și au provocat multe pagube comunității, acestea ajungând la câteva sute de guldeni.

Pe 18 octombrie, caii pentru artileria saxonă au fost puși în grajdurile de la Sabatisch, costându-ne mult de tot. Șapte grăjdari împreună cu paisprezece cai au stat la noi pentru șaptesprezece zile.

În aceeași zi un regiment de cavalerie a sosit aflat sub comanda contelui von Nassau. Ei au rămas până pe 22 octombrie, dar ei nu au reprezentat vreo povară pentru noi în special, laudat fie Dumnezeu, în afară de cadourile pe care li le-am oferit de bunăvoie. Apoi, ei și-au continuat drumul înspre Schossberg.

Pe 6 noiembrie, regimentul Rabicksh a venit la Velké Leváre. Nimeni nu a stat la oamenii noștri, în afară de un călăreț drept gardă de corp, dar aceasta ne-a costat comunitatea mai mult de douăzeci și trei de guldeni.

Pe 5 noiembrie, ostașii saxoni au părăsit țara și s-au întors acasă. A trebuit să-i plătim sergentului-major douăzeci și cinci de guldeni și cincizeci de pfenigi pentru cazarea locotenent-colonelului, din moment ce acesta nu s-a cazat la noi. De asemenea, a trebuit să-i plătim șefului intendenței trei guldeni pentru cei șapte grăjdari și paisprezece cai folosiți la transportul artileriei. Împreună cu mâncarea, băutura și furajele folosite, costul a ajuns la aproape patruzeci și șase de guldeni.

Cu o oră înainte de miezul nopții pe 24 decembrie, o cometă a început să fie vizibilă continuând pentru câteva nopți după. De asemenea, s-a văzut și mai înainte din câteva locuri pentru câteva nopți. Semnificația acesteia îi este cunoscută doar lui Dumnezeu.

1665

Pe 4 ianuarie 1665, la șase seara o altă cometă a apărut.1 Aceasta avea o coadă ascuțită și se îndrepta spre est. A fost vizibilă pentru două săptămâni. Doar Dumnezeu îi cunoaște semnificația.

Pe 26 martie la două la prânz un foc a izbucnit în fierăria comunității noastre de la Sabatisch drept consecință a neglijenței.

Nu doar fierăria a ars, ci și colibele șelarilor și rotarilor, precum și câteva mici șoproane dintre zidurile pârlite ale magazinelor arse ale ciubotarilor, fierarilor și producătorilor de cuțite. Totuși, podelele au fost salvate. Niciuna din casele țăranilor n-a ars.

Aceasta a reprezentat o altă pierdere importantă pentru comunitatea de la Sabatisch, din pricină că cele două clădiri care adăposteau fierăria pentru seceri și rotăria erau încă proaspăt construite. Comunitatea, săracă așa cum era, depusese mult efort și muncă în construirea lor.

La trei dimineața pe 5 aprilie, o cometă cu o coadă lungă a fost văzută de ceva lume și aceasta a fost vizibilă pentru câteva zile.

1 Theatrum Europaeum, IX, 1484; Beck, 518-519.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: