Anul 1664 (1) ”Grele neajunsuri și mare foamete” Cronica fraților hutteriți (346)

1664

În primăvara lui 1664, mareșalul imperial contele de Souches a avansat la Neutra și a deschis focul asupra orașului. Dușmanul secular a predat orașul și a fugit în castel, dar forțele imperiale au atacat atât de ferm câ turcii au cerut liberă trecere pentru a se retrage, lucru care din anumite motive li s-a oferit.

Astfel că turcii au părăsit Neutra și l-au cedat creștinilor. Au trebuit să abandoneze muniția ce se afla în castel, dar au fost escortați la Neuhäusel împreună cu toate bunurile și oamenii lor, chiar și auxiliarii taberei. La fel s-a întâmplat la Lewenz, de asemenea luat de către Mareșalul de Souches. A deschis focul și a asaltat locul, iar când balanța atacului s-a înclinat în favoarea lui și dușmanul a văzut că își pierduse avantajul, ei s-au înțeles pentru a preda orașul.

În martie și aprilie încă mai exista speranța de a pune ceva în pământ și semăna câmpurile de la Dechtitz. Apoi vagabonzii de husari s-au întors și ne-au luat doi dintre caii noștri direct de la plugul de pe câmp.

În ciuda marelui pericol și a pierderilor, oamenii noștri au reușit să planteze și să crească niște culturi de câmp până în perioada recoltării, deși în aceste luni ei au trebuit să fugă de la casele lor de câteva ori, nu din pricina turcilor, ci a trupelor împărătești. Chiar la recoltare, când de abia așteptau să se bucure de o parte din ea și mare parte din paie și grâne au fost transportate acasă, trupele împărătești au invadat din nou țara.

Prima dată, un regiment a venit prin Dechtitz și a furat tot ceea ce a găsit. Au dezbrăcat și bătut pe orice frate întâlneau. Ei au cărat pradă de seamă, i-au aruncat pe bolnavi din paturile lor și au furat lenjeria de pat. Oamenii noștri au trebuit să abandoneze Dechtitzul vara și toamna, iar puținul pe care îl lăsaseră în casă, grădină, pe câmp și în vie a fost furat de la ei zi după zi în nenumărate raiduri.

Chiar și cele două vaci care rămăseseră după raidurile turcilor au fost rechiziționate acum și duse de către germani.

Pe 30 iunie, Neu Serinwär în Croația a fost asaltat și luat de către turci. Din cei șaptesprezece mii de oameni din cetate nici măcar cinci mii nu au scăpat cu viața.

Pe 13 august, o forță cam de cinci sute de infanteriști saxoni au sosit la Senitz și au tăbărât pe proprietățile Branc pentru unsprezece săptămâni. Ei au reprezentat un ghimpe sărăcitor pentru comunitatea noastră de la Sabatisch și au provocat multe probleme.

Pe 28 septembrie, când tabăra imperială a fost mutată lângă Dechtitz, o mie de oșteni germani și francezi brusc au venit în satul Gutwasser, jefuind în voie, luând grâne, fân și orice altceva găseau. Le-au golit pivnițele oamenilor și au plecat cu căruțe de fân pe care comunitatea de la Dechtitz le transportase în acest sat. Cinci dintre caii noștri au fost furați din spatele castelului, unde noi am crezut că vor fi în siguranță. Ostașii l-au bătut pe căruțaș cu cruzime și l-au luat cu ei pe o anumită distanță, dar apoi i-au dat drumul din nou.

De acum până aproape în iarnă, comunitatea noastră de la Dechtitz a fost jefuită în mod repetat și nimeni nu îndrăznea să să se facă văzut de către germani. Au existat atât de multe cazuri de brutalitate că e imposibil ca toate să fie consemnate aici. După aceea, oamenii noștri loviți de sărăcie s-au întors la casele goale și arse. Aceia care i-au supraviețuit dușmanului au îndurate grele neajunsuri și mare foamete.

Pe 11 octombrie, colonelul Nikolaus și sergentul-major Stang și-au instalat cartierul în locul nostru Velké Leváre cu cincizeci și cinci de cai și un număr mare de oameni. A trebuit să le oferim douăsprezece banițe de ovăz zilnic și de asemenea destul fân și paie. A trebuit să cumpărăm vin vechi pentru ei, plătind douăzeci de pfenigi pentru jumătate de măsură. Această situație a continuat pentru o săptămână. Numărând și toate cadourile oferite, ne-a costat comunitatea peste o sută de guldeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: