Anul 1663 (2) Întreaga țară a fost redusă la cenușă și sânge. Cronica fraților hutteriți (338)

În august 1663, când trupele împărătești se mișcau înainte și înapoi împrejurul Schindaului oamenii noștri din Farkeschin de asemenea au fugit, unii îndreptându-se spre Tyrnau și alții spre castelul Biebersburg. Ei au trebuit să își golească comunitatea complet și să fugă, fugind la Kesselsdorf cu boii, vacile și oile lor. Au stat acolo până când dușmanul a atacat Kesselsdorful, plecând cu animalele lor precum și ale altor oameni.

După ce Farkeschinul a fost jefuit, casele noastre au fost arse din temelii. Puțini oameni dintre ai noștri de la Farkeschin au supraviețuit; au fost pierduți în războiala fără de sfârșit. Majoritatea lor au murit în timpul fugilor continue. Așa că ne-am pierdut comunitatea de la Farkeschin. Nu mai rămăsese nimic – oameni, bunuri și case.

Pe 7 august, maghiarii au atacat tabăra turcă de lângă Parkan, dar au înregistrat o înfrângere covârșitoare. Pierderile s-au înregistrat la patru mii de oameni.

Când turcii l-au alungat pe contele Fargasch1 și oamenii săi și i-au îngropat pe majoritatea dintre ei pe câmpul de luptă de la Parkan, calea li s-a eliberat pentru a ataca cetatea de la Neuhäusel, acest lucru fiind în planurile lor de mult timp. Astfel că au avansat cu întreaga lor armată, estimată la 70.000 de oameni sau mai mult (incluzând 10.000 de tătari, 6000 de valoni și 4000 de moldoveni) și aducând cu ei 130 de piese de artilerie.

Pe 17 august, din Neuhäusel se putea vedea întreaga armată otomană. Ei au asaltat și atacat cu duritate cetatea, pregătind bateriile pentru tragere și bombardând zidurile cu ghiulele. Tătarii au dezlănțuit o luptă și mai crâncenă prin districtul Neuhäusel și zonele înconjurătoare, arzând din temelii fiecare cătun și sat hăt până la râul Waag. Ucideau orice viețuitoare întâlneau în afară de femei, pe care le țineau ca și sclave. Acesta a fost primul lucru pe care l-au făcut. Și din moment ce turcii au făcut una cu pământul totul pe o rază de kilometri împrejurul Neuhäuselului și pentru ei își păstraseră puține provizii, s-au pornit să caute o rută facilă pentru a trece râurile Waag și Morava în Moravia.

Pe 2 septembrie, dușmanul a atacat Freistadtul cu jaf, măcel și încendiere.

După ce crâncenii ucigași au tăbărât, pentru a se mai odihni puțin în urma expediției dificile, foametea a convins hoardele tătare să pornească iarăși înspre Waag pentru a găsi calea de se înfrupta din Moravia.

A existat un trădător, totuși, care s-a oferit să le arate un loc puțin adânc pe unde caii lor puteau trece, și au trecut râul imediat într-un măreț roi pe 3 septembrie.2

Frica, nenorocirea, fuga disperată și moartea provocată de această invazie în Ungaria, Austria și în special în Moravia, sfidează orice descriere. Tot ceea ce putea vedea cineva de la depărtare erau incendii peste tot. Întreaga țară a fost redusă la cenușă și sânge de către acești ucigași răufăcători, care ucideau tineri și bătrâni laolaltă. Izbeau copii neajutorați de pereți, necinsteau femei, de rang înalt sau nu și luau multe dintre ele dezbrăcate în captivitate. Le aruncau pe spatele cailor lor și au bătut ținutul în lung și-n lat până când întâmpinau rezistență. Schimbându-și direcția au reușit să ducă mii de creștini afară din țările acelea în starea nenorocită a slaviei.

Acest îngrozitor val de frică, nenorocire și moarte a lovit de asemenea biserica Domnului cu multă forță. Fermele și casele noastre de pe cealaltă parte a muntelui au fost atacate și jefuite fără avertisment.

1 Probabil contele Adam Forgásch (1601-1681), care a apărat Neuhäuselul împotriva turcilor și a fost înfrânt. Despre bătălia de la Parkan (Štúrovo), de pe Dunăre (față în față cu Esztergomul), vezi Theatrum Europaeum, IX, 947-948.

2 Despre acest incident funcționarul orașului Sighișoara Georg Kraus (Fontes Rerum Austriacarum, script. IV . 2) spune: „O târâtură pe nume Iacob Nitzai, un bărbat din Tyrnau și husar grăniceresc, care a devenit un turc sadea, a condus dușmanul în Moravia, arătându-le toate trecătorile, drumurile principale și lăturalnice.” Vezi Beck, 507.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: