Anul 1662, prima parte. Cronica fraților hutteriți (334)

1662

La miezul nopții pe 10 februarie 1662, fratele Hans Schütz, un bătrân administrator și slujitor pentru treburi curente, a adormit în Domnul la Protzka.

Pe 7 martie, între șapte și opt seara, fratele Iosif Lercher, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Dechtitz.

Pe 19 martie la patru dimineața, fratele Andreas Binder, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Farkeschin.

Pe 20 martie cam pe la trei dimineața a fost un cutremur îngrozitor la Viena, care a ținut jumătate de oră.

Tot în aceeași zi a fost o furtună urâtă la Korneuburg. Paracliserul, care trebuia să ne avertizeze cu privire la furtună trăgând clopotele, a fost lovit de trăsnet și a murit. Doar Dumnezeu știe ce poate să însemne aceasta.

Pe 16 mai, în același an, o răceala s-a produs în atmosferă însoțită de puternice vânturi, zăpezi și îngheț. A durat până pe 23 mai. Deși strugurii, fructele și fructele sălbatice arătaseră înainte ca foarte promițătoare și grânele de pe câmpuri erau majoritatea în floare și așa de frumoase că nu vroiai altceva, în multe locuri totul a înghețat și s-a stricat. Astfel că răceala a fost urmată de o perioadă de foamete. Trei guldeni și cinsprezece groși și și mai mult trebuia plătit pentru o baniță Senitz de grâu, doi guldeni și șaizeci de groși pentru secară, doi guldeni pentru orz și cinsprezece groși și și mai mult pentru ovăz. Un butoi de vin costa cinci guldeni și și mult. Comunitatea-biserică a fost tare afectată, pentru că la Velké Leváre, Protzka și St. Johannes nu aveau nimic altceva de cules decât paie goale.

În mai acest an, nobilimea maghiară s-a întâlnit la Bratislava pentru o Dietă Regională, iar Maiestatea Sa Împăratul a sosit pe 23 mai pentru a participa la ea.

În timpul acestei luni, au fost două cutremure de pământ la Bodock care au fost destul de puternice pentru a scutura clădirile. Aceasta la sigur că a fost trimisă de Dumnezeu pentru un oarecare motiv.

Pe 14 iunie, o grindină groaznică a bătut la Sabatisch. Gheață cât ouăle de porumbel cădea și fulgerul a lovit moara unui vecin, arzând-o din temelii împreună cu casa și gajdurile.

În timpul lunilor iunie și iulie, mulți ostași germani au venit iarăși dinspre nord afară din Ungaria. Au fot încartiruiți în satele de pe ambii versanți ai muntelui și au trebuit să fie aprovizionați cu diverse pentru o perioadă lungă de timp și se aștepta ca biserica să contribuie. În plus, ostașii au provocat pagube considerabile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: