Anul 1659. Cronica fraților hutteriți (331)

1659

Pe 10 decembrie 1659, la zece dimineața, fratele nostru Hans Friedrich,1 un slujitor nepereche al Evangheliei, a adormit în Domnul la Kesselsdorf. El slujise biserica cu credincioșie pentru nouăsprezece ani ca și slujitor al Cuvântului.

În timpul anului, principele Rákóczi a pornit războiul împotriva dușmanilor săi din Ungaria, precum și împotriva turcilor și tătarilor care invadaseră Transilvania.2 Cu ajutorul turcilor, Barcagoss3 (Acațiu Barcsai, n tr) încerca să pună mâna cu forța pe principat de la Rákóczi, iar țara se afla într-un foarte mare pericol. Barcagoss a fost înfrânt, dar a scăpat în Turcia și s-a întors cu câteva sute de turci și s-a instalat în Sibiu pe care îl apăra cu ajutorul acestora. Drept urmare, principele Rákóczi a venit cu o armată mare și a supus asediului orașul cam de la Crăciun până primăvara. Dar atunci turcii au sosit cu o armată atât de mare că a trebuit să abandoneze asediul. Între timp, comunitatea de la Vințu de Jos a fost atacată iarăși de către ostași maghiari, aceștia jefuind-o. Zece cai au fost luați, iar grânele și fânul au fost folosite ca și furaje. Deși câțiva frați au rămas în acel loc, niciunul nu a fost rănit; ceilalți au trebuit să fugă cu toții la castel. Frații au trebuit să plătească cinci sute de taleri imperiali drept impozite.

1 Hans Friedrich Küntsche, slujitor al Cuvântului din 1641 (p.736 deasupra(!), a scris un număr mare de învățături încă valabile și folosite de către Frățietatea Huterită astăzi, de exemplu despre Isaia 58 (1658), Faptele Apostolilor 2 (1659) și Romani 8 (1656). Vezi Friedmann, Schriften, 167-169; ME, III, 259-260; Beck, 496.

2 Despre invazia turcească a Transilvaniei, vezi Theatrum Europaeum, VIII, 1007; Beck, 496-497.

3 Protejat al turcilor, care l-au făcut principe; vezi Beck, 496.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s