Anul 1658. Cronica fraților hutteriți (330)

1658

Pe 13 februarie 1658, un slujitor al Cuvântului, fratele nostru Christoph Adler, a adormit în Domnul la Sabatisch.

Pe 1 martie, doi frați au fost aleși pentru serviciul Evangheliei și încadrați la Vințu de Jos într-o perioadă de testare: Beniamin Poley, un olar și Christel Lerch, un croitor. Iar pe 7 mai, Iacob Weiss, alt olar, a fost de asemenea încadrat în aceeași serviciu.1

Cam de Rusalii în acel an, un colonel din armata împărătească, contele Sternberg, a intrat în Ungaria cu o armată de cinci mii de soldați germani. Au provocat mari pagube în insulele Schütt. Acolo au distrus multe recolte de pe câmpuri, consecința fiind că oamenii nu au putut nici recolta, nici semăna și nici planta în toamnă. Înspre iarnă, trupele s-au întors în Moravia; de ce veniseră în Ungaria nimeni nu a aflat niciodată.

În timpul acelui an, principatul Transilvaniei a fost copleșit de atacul turcilor și al tătarilor. Cu jaful, incendierea și masacrarea făcută de ei au provocat pagube foarte grele. Au luat mii de vieți, au dus cu ei nenumărați oameni și animale și au devastat ținutul. În tot acest timp Vințului de Jos, unde trăiau oamenii noștri, i s-a dat foc și comunitatea noastră aproape că a ars din temelii. Chiar înainte de atac, frații aduseseră înăuntru recolta lor de grâne și repede au treierat și înmagazinat cam o sută de banițe. Fânul și paiele au fost mâncate de flăcări împreună cu toate celelalte. Oamenii noștri au fugit la castel. Laudă veșnică și mulțumiri Domnului Dumnezeu, care cu atâta har i-a protejat și salvat. I-a ținut împreună pentru ca nimeni să nu fie luat prizonier și dus de către acești oameni malefici. În afară de această frică și necaz care se abătuse asupra lor, oamenii noștri au trebuit să plătească și 115 guldeni în impozite.

1 În codexul „1581” al cronicii, „1 martie” a fost acoperit și s-a scris peste „5 mai;” „Vințu de Jos” de asemenea a fost acoperit.

Wolkan, Geschicht-Buch, 645, ne oferă data de 5 martie pentru Beniamin Poley și Christel Lerch, iar locația este Sabatisch.

Beck, 495 b, scrie (în traducere): „Pe 31 martie 1658, la Sabatisch trei frați au fost aleși și încadrați în serviciul Cuvântului pentru o perioadă de testare: Beniamin Poley, un olar; Christel Lerch, un croitor (amândoi născuți în comunitate); Balzer Wallner, un croitor; iar pe 7 mai la Vințu de Jos, Iacob Weiss, un olar din Moravia. Balzer, însă, a fost eliberat din slujbă la Tschäskowitz o jumătate de an mai târziu, la cererea sa îndreptățită.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s