Anii 1655-1657 Cronica fraților hutteriți (329)

1655

Pe 3 ianuarie 1655, la unu după-amiaza, fratele Hans Gebhart, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Kesselsdorf.

Pe 21 martie în acel an, fratele Johannes Hilscher din Moravia, care era responsabil pentru morari, a fost ales în slujba Evangheliei și încadrat într-o perioadă de testare la Sabatisch.

Pe 20 aprilie, de asemenea la Sabatisch, doi frați, Andreas Winter și Heinrich Wiser, au fost aleși pentru slujba Evangheliei și supuși unei perioade de testare. Amândoi erau croitori din Moravia.

În timpul lui septembrie o epidemie îngrozitoare a măturat ținutul, provocând multe morți.1 La Velké Leváre oamenii noștri au îndurat mari nenorociri și dureri și aproximativ două sute șaptezeci au murit de o moarte compătimitoare. Unul dintre ei era fratele Klaus Messner, un slujitor al Cuvântului și bătrân acolo. A adormit în Domnul pe 20 octombrie.

1656

Pe 5 noiembrie 1656, trei frați – Johannes Hilscher, Andreas Winter și Heinrisch Wiser – au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor la Sabatisch.

1657

Pe 6 ianuarie 1657, fratele Uhl Schauffelberger, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Vințu de Jos în Transilvania.

Pe 11 aprilie, fratele nostru Johannes Egel, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la St. Johannes.

Aproape de Anul nou, când încă eram în 1657, principele Rákóczi a pornit din Transilvania cu o armată numeroasă pentru a-l ajuta pe regele Suediei împotriva polonezilor. Dar regele Danemarcei și-a făcut apariția pe scenă, rezultatul fiind că suedezii au trebuit să înceteze să se mai lupte împotriva polonezilor și să se îndrepte împotriva Danemarcei. Principele Rákóczi a fost înfrânt de către polonezi și tătari. Majoritatea armatei sale, aici fiind inclus și generalul lor Janos Kemeny, au fost capturați și duși în Tătaria. Principele Rákóczi însuși a fugit din Polonia și s-a întors acasă în totalitate înfrânt.2

1 Beck, 494; Theatrum Europaeum, VII, 1029-1030.

2 Gheorghe Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei (1648-1660); vezi Beck, 494-495.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s