Anul 1654 Cronica fraților hutteriți (328)

1654

Pe 31 mai 1654, un doctor și medic pe nume Daniel Zwicker a venit la Sabatisch încă cu alți trei oameni de la Danzig. Deja se purtase o corespondență cu Zwicker, referitoare în general la articole de credință. Acești patru oameni au călătorit pe la comunități timp de zece zile, punând multe întrebări despre fiecare aspect al vieții noastre. Daniel Zwicker a citit mărturisirea bisericii și cele cinci articole ale credinței noastre. A văzut că acestea erau cu adevărat creștine, le-a acceptat, a crezut în ele și le-a mărturisit. Apoi a fost primit în biserică de către bătrâni prin așezarea mâinilor și a devenit fratele nostru.

Din moment ce era un om învățat și pios, serviciul Evangheliei i s-a oferit și a fost investit în acesta. El trebuia să meargă în Prusia și Polonia și oriunde Domnul i-ar fi arătat o oportunitate de a-i vizita pe pioși, de a aduna oameni pentru Domnul și de a fi folosit în totalitate ca un lucrător credincios pentru mântuirea oamenilor.1

Pe 10 iulie între patru și cinci dimineața, o grindină intensă s-a produs la Vințu de Jos, Transilvania. Câmpurile cu grâne și viile au fost afectate tare. Și în același timp a fost și un cutremur puternic.

În luna octombrie a acestui an am primit vestea că ne este permis să pornim o comunitate în Palatinat, pe când în Ungaria în multe locuri nu ni se permitea să acceptăm mai mulți oameni. Astfel că doi frați au fost trimiși la contele palatin în Heidelberg, iar el ne-a primit într-o manieră prietenoasă.2 După aceasta, ni s-a oferit un loc în orașul Mannheim, pe care l-am acceptat și apoi am început să construim. Fie ca Domnul Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea și să o facă roditoare înspre cinstea sa.

Pe 9 noiembrie fratele Hans Kern, un bătrân slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Velké Leváre.

1 Dr. Daniel Zwicker, născut în 1612 în Danzig, la origini un socinian (unitarian) care s-a întâlnit cu misionari huteriți în Prusia între 1648 și 1650. Referitor la corespondența dintre Andreas Ehrenpreis și Zwicker (1649, 1650, 1654), vezi Friedmann, Schriften, 112 #10 a, b. După ce a eșuat în a uni Frățietatea polonă (care avea puncte de vedere socinianiste) cu biserica huterită, Zwicker s-a mutat în Olanda în 1657 și s-a devotat scrisului. A murit la Amsterdam în 1678. Vezi ME, IV, 1051; Beck, 487-492; Leonard Gross, ”The Hutterian Brethren and the Polish Brethren: Rapprochement and Estrangement,” The Proceedings of the Unitarian Universalist Historical Society, Vol. 20, partea a 2-a (1986), 46-53.

2 Cei doi frați trimiși la Heidelberg la contele palatin Karl Ludwig erau Johannes Rieger și Heinrich Habereuter, amândoi din Sabatisch. În următorul an pe 8 septembrie 1655, încă doi frați din Sabatisch, Iacob Amssler și Christoph Baumhauer, au fost trimiși la Heidelberg să încheie un contract care le-a permis să pornească o comunitate la Mannheim, Germania. Pentru detalii ale contractului, datat 8/18 octombrie 1655, vezi Beck, 492 n. Comunitatea de la Mannheim a existat până în 1684; ME, III, 469.

Descrierea „Anabaptiștilor maghiari,” în Grimmelshausen, Simplicissimus, Cartea V, cap. 19 (nu este inclus în traducerea lui Goodrick, The Adventurous Simplicissimus), este dovadă a familiarității scriitorului cu viața comunală huterită. Elizabeth Bender în ”Grimmelshausen and the Hutterites,” Mennonite Life (oct. 1963), 187-189 (care conține o traducere parțială a sus-numitului capitol 19), susține concluzia lui Zieglschmid că Grimmelshausen trebuie să îi fii cunoscut pe huteriții din Mannheim. De asemenea vezi Zieglschmid, ”Die ungarischen Wiedertäufer bei Grimmelshausen,” Publications of the Modern Language Association, LIV (Dec. 1939), 1031-1040; Robert Friedmann, ”Grimmelshausen,” ME, II, 583-584.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: