Anii 1652-1653. Cronica fraților hutteriți (327)

1652

Pe 14 martie 1652, bătrânii au ordinat doi frați, Andreas Binder și Moise Würz, în slujba Evangheliei prin așezarea mâinilor la Velké Leváre.

În iulie au fost ploi necrezut de grele în Ungaria și Moravia.1 Mulți oameni și multe animale s-au înecat, iar fânul și unele culturi au putrezit pe câmp.

Dar grânele, strugurii și fructele s-au copt bine și un butoi de vin se vindea cu un gulden. Toamna a fost foarte uscată și a continuat astfel până de Crăciun.

În noiembrie, fratele Melhior Kleger, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Vințu de Jos.

De pe 10 decembrie până pe 16 s-a văzut o cometă care avea o coadă de abia vizibilă înspre sud-est, continuându-și drumul înspre nord-vest.2 Doar Dumnezeu va dezvălui semnificația ei.

1653

Pe 16 martie 1653, patru frați – Christoph Adler, Tobias Bersch, Iacob Kettenacker și Christoph Baumhauer – au fost ordinați în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor la Sabatisch.

Pe 2 iunie, fratele Iosif Stamler a fost ordinat în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor la Vințu de jos.

Pe 7 august, un bătrân slujitor al Evangheliei, fratele nostru Georg Leopold, a adormit în Domnul la Dechtitz între două și trei dimineața.

Pe 26 decembrie, fratele Moise Rapertshauser, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul la Soblahof.

1 Theatrum Europaeum, VII, 319: „Mai bine nu era în Moravia . . . . De pe 18 iulie pe 22 a căzut o necrezut de grea ploaie, după care așa o inundație s-a produs că toată partea rurală a țării se afla sub ape. Case și sate au fost luate de ape; oameni și vite, chiar și secerătorii pe câmp s-au înecat. Și atunci, deși ținutul a fost inundat pentru o săptămână întreagă, apa a dispărut atât de repede și brusc ca și atunci când venise. În decurs de o oră niciun pic de apă nu se mai vedea nicăieri, dar după ce a dispărut, a existat priveliștea îngrozitoare a oamenilor înecați în satele dimprejur. Un număr masiv, . . . de toți o mie de oameni au fost găsiți morți.” De asemenea vezi Beck, 484.

2 Theatrum Europaeum, VII, 318: „Noua și neobișnuita stea. . .a durat de pe 19 decembie 1652, până pe 3 ianuarie, 1653.” De asemenea vezi Beck, 484.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: