Anul 1650 Cronica fraților hutteriți (325)

1650

În 1650 în noaptea de 14 martie între ora doisprezece și unu, fratele nostru Georg Gaul, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Soblahof.

Pe 20 martie, de duminica Oculi, doi frați au fost aleși pentru o perioadă de testare în slujba Cuvântului la Sabatisch: Andreas Binder, un producător elvețian de seceri și Moise Würz din Moravia, un dogar.

După mulți ani de negocieri aride dintre Maiestatea sa Împărătească și Coroana Suediei, pacea a fost într-un final restabilită în iulie anul acesta. Devastatorul război ce părea că nu se mai sfârșește, despre care noi am scris multe, s-a încheiat în final. Pe 8 iulie, suedezii s-au retras din Olmütz și alte cetăți, pe care le stăpâniseră pentru opt ani și patru zile.1 Au luat multe bunuri și lucruri prețioase din aceste fortărețe.

Pe 24 iulie, fratele nostru Valtin Fischer, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Vințu de Jos.

În noiembrie în acest an, frații noștri care lucrau pentru domni în Moravia au fost din nou expulzați de către Dieta Regională de la Brünn.

1 Pacea de la Westfalia, care a încheiat în mod oficial Războiul de 30 de ani, a fost încheiată pe 24 octombrie 1648, prin două tratate simultane negociate între împărat și Stările imperiale la Osnabrück și între reprezentanții împăratului, Franța și Suedia la Münster. Că cronica pune instaurarea păcii doi ani mai târziu reflectă de fapt războiul care încă a continuat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s