Scrisoarea către Bisericile din Vințu de Jos și Bodock (Sarospatak)(4) Cronica fraților hutteriți (321)

Doar o mână au rămas care mărturisesc adevărul pur și îi mustră pe necredincioși cu Cuvântul lui Dumnezeu. Domnul Dumnezeu a făcut ceea ce lumea dorea. El i-a luat și dus pe virtuoși și a umplut lumea cu proroci falși de toate felurile – negrii, gri, albi, bicolori – care acum predică întregii lumi și o învață exact ceea ce ea vrea să audă. Ei spun în mod ipocrit, „Noi suntem cu toții păcătoși sărmani, dar de va vrea Dumnezeu, cu toții vom fi salvați.” Drept rezultat, oamenii perseverează în nelegiuire și prin urmare li se ia de la ei viața veșnică.

Vă scriu acestea vouă, preaiubiți frați și surori în credință deoarece am fost informat că până și printre voi unii s-au lăsat în voia naturii lor decadente și au lăsat garda jos că deja disprețuiesc slujba Evangheliei și slujitorii ei, gândind și vorbind batjocoritor și cu lipsă de respect despre ei. Acești oameni nu mai prețuiesc mântuirea sau îndrumarea oferită lor, iar indiferența lor la sigur că reprezintă o marcă a decăderii. La fel a fost și cu Israelul. Prima dată au acceptat mana din cer cu bucurie și au mâncat-o fiind mulțumitori lui Dumnezeu; mai târziu s-au săturat de ea și a crescut nemulțumirea în ei. Cât de curând s-a întâmplat aceasta, șerpi mistuitori, sabia și plaga s-a abătut asupra lor și multe mii au pierit.

Prin urmare, vă avertizăm pe fiecare să depuneți tot efortul necesar în a smulge asemenea spini și scaieți , prima dată din propria inimă și minte și apoi din biserică. Este folositor să iei drept exemplu oamenii care l-au iubit pe Dumnezeu în zilele lor. De exemplu, în timpul lui Iosua, când oamenii l-au ales ca și lider, s-au strâns împrejurul lui și i-au spus, „Vom face tot ce ne-ai poruncit și ne vom duce oriunde ne vei trimite. Te vom asculta în totul, cum am ascultat pe Moise. Numai Domnul, Dumnezeul tău, să fie cu tine, cum a fost cu Moise! Orice om care se va răzvrăti împotriva poruncii tale și care nu va asculta de tot ce-i vei porunci să fie pedepsit cu moartea!” Virtuoasa și demna de laudă Iudita le-a vorbit bătrânilor din Betulia astfel: „Voi sunteți venerabilii bătrâni ai poporului lui Dumnezeu (a căror vieți se afla în mâna voastră) și voi sunteți aceia care îi îndrumă pe oameni.”

Aceia din vechime care îl iubeau pe Dumnezeu cu inimi credincioase toți susțineau că învățătura, consilierea și disciplina sunt necesare însoțite de grijă constantă și veghere. Fără acestea, un popor cu siguranță că ar pieri, după cum multe exemple ne-o dovedesc. În Paradis, când Domnul Dumnezeu i-a lăsat nesupravegheați pentru puțin timp, șarpele imediat a fost acolo și i-a îndrumat greșit în cea mai malefică cale posibilă, aducând furia lui Dumnezeu și distrugerea asupra lor. Și în timp ce Moise, slujitorul Domnului, s-a îndepărtat de poporul lui Israel pentru doar câteva zile pe muntele Sinai, ce abominație teribilă a produs ispititorul printre ei cu acel vițel de aur! Și atâta timp cât Pavel era cu oamenii din Corint și Galatia cât de pioși și credincioși erau! Dar când s-a îndepărtat, cât de corupți au devenit! Au decăzut și au deviat totalmente.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: