Scrisoarea către Bisericile din Vințu de Jos și Bodock (Sarospatak)(1) Cronica fraților hutteriți (318)

O SCRISOARE CĂTRE BISERICILE DE LA

VINȚU DE JOS ȘI BODOCK

19 octombrie 1649

Fie ca harul, pacea, bucuria și fericirea veșnică să fie a voastră de la preamărețul, invincibilul și Dumnezeu cel sfânt, prin Isus Hristos. Amin.

Iubiți frați și surori cu toții, ați mers într-un ținut străin departe de biserică, cu permisiunea și îndrumarea lui Dumnezeu. Și totuși sub grija sa divină încă găsim unele oportunități de a ne vizita unii pe ceilalți și de a face schimb de mesaje, așa că nu vreau să scap această ocazie de a trimite o scrisoare de îmbărbătare vouă tuturor, în încredere frățească și cu speranța că va fi acceptată de către toți credincioșii în credință benefică.

Hristos Salvatorul și Mântuitorul nostru a vorbit pe larg despre sfârșitul vremurilor și ne-a spus că dragostea multora se va răci și nedreptatea va începe să domnească, ducându-i chiar și pe cei aleși pe cărări strâmbe, dacă se poate. Acum toate acestea ni se dezvăluie în cuprinsul întregii lumi pentru ca totul să se împlinească. Așa cum a fost pe vremea potopului și când Lot a fugit din Sodoma, așa va fi și în zilele din urmă. Prin urmare, avem toate motivele să avem grijă ca să nu ne abandonăm credința și să pierdem dreptul la harul lui Dumnezeu, aducând asupra noastră și a copiilor noștri a lui dizgrație și furie.

Cuvântul Domnului nu va eșua, așa cum acesta a promis de multe ori în Israel. Prin dragostea și harul nesfârșit al lui Dumnezeu ei au fost scoși în față dintre toate popoarele pentru a fi ca o coroană în mâna Domnului, o ghirlandă onorifică în mâna lui Dumnezeu, seminția aleasă, preoțimea regală, națiunea sfântă și propriul popor al lui Dmnezeu. Prin Moise și Aron, prin Iosua și mulți alții, Domnul Dumnezeu a făcut să apară semne supranaturale și miracole printre ei, dincolo de puterea lor de înțelegere și descriere.

Și totuși nu au putut fi apărați atunci când în decăderea lor s-au îndepărtat de legea lui Dumnezeu. Ceea ce Domnul a prezis prin Moise li s-a întâmplat cu vârf și îndesat. Toate calamitățile de sub soare i-au lovit, așa cum stătea scris, că toate blestemele se vor pogorî asupra lor – în casă, pe câmp și peste tot – dacă nu păstrau toate poruncile lui Dumnezeu. Domnul le făcea o vizită prin intermediul spadei dușmanului și a războiului; boii și oile lor erau măcelărite înaintea ochilor lor, dar ei nu primeau nicio bucățică pentru a mânca. Domnul îi izbea cu tuberculoză, febră, inflamație, febră și cu toate felurile de boli incurabile; ei trebuiau să îndure violențe și nedreptate pentru toată viața lor. Mânia sa nu se potolea până când nu îi distrugea și extermina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: