Anul 1647. Grindina de 7 kg. Cronica fraților hutteriți (315)

1647

Pe 8 iulie 1647, fratele nostru Valtin Fischer, un șelar, a fost ales pentru slujba Evangheliei la Vințu de Jos în Transilvania și încadrat într-o perioadă de testare.

Tot în acea lună, a căzut o grindină teribilă în Moravia împrejurul Tobitschaului.1 Cădeau bucăți de gheață de 7 kilograme și nu doar păsări și iepuri de câmp, ci și căprioare și lupi erau omorâți.

Pe 16 septembrie, fratele nostru Iacob Litzenbucher, un vechi slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Bodock în Ungaria.

Pe 25 septembrie, bătrânii au investit trei frați, Erasmus Strauss, Felix Strüby și Iosif Lercher în slujba Evangheliei la Sabatisch prin așezarea mâinilor. Pe cealaltă parte, Hartman Baumann a fost eliberat din această slujbă. În aceeași zi doi frați, Moise Bruckner și Caspar Eglauch,2 amândoi producători de papuci, au fost aleși în slujba Evangheliei și supuși unei perioade de testare.

În afară de aceasta, nouă frați au fost aleși ca și slujitori pentru treburi de zi cu zi și au fost numiți în aceste slujbe: Hans Schütz, Petru Kocher, Johannes Egel, Henrich și Samuel Hobler, toți ca și administratori; Mihai Milder ca și prim-tâmplar; Hans Nutz ca și prim-morar; Johannes Spengler ca și bărbier-chirurg;3 Jackel Gründler ca și comerciant.

În acel an un impozit greu a fost impus aici în Ungaria și biserica a trebuit să plătească mai mult de șapte sute de guldeni.

1Tobitschau (Tovačov), la aprox 17 kilometri sud de Olomouc.

Theatrum Europaeum, VI, 301: „O furtună devastatoare s-a pornit în Iulie împrejurul Kremsierului nu departe de Olmütz în Moravia. A fost o furtună îngrozitoare. Se întâmpla că era atât de mare gheața că omora păsări în zbor, vite pe câmp, căprioare în codrii și chiar și pești în apă. În unele locuri lupii au ieșit din păduri și i-au atacat pe oameni. Erau găsiți copaci făcuți bucățele și unele case erau demolate în totalitate.” Vezi de asemenea Beck, 475.

2Caspar Eglauch va ajunge Prim-bătrân în 1688. Vezi ME, II, 162-163; Beck, 553; Zieglschmid, Klein-Geschichtsbuch, 222.

3Despre locul lui Spengler în practica medicală huterită, vezi Friedmann, ”Hutterite Physicians. . . ,” MQR, aprilie 1953, 133-134.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: