Anul 1645 (1). Cronica fraților hutteriți (311)

1645

Cam pe 6 martie 1645, mareșalul-general suedez Torstenson a câștigat o bătălie decisivă împotriva trupelor împărătești lângă Tschaslau în Boemia, aici generalul Götz pierzându-și viața.1 Torstenson s-a întors în Moravia și a ajuns până la râul Morava, împrăștiindu-și forțele peste tot.

Pe 7 aprilie au trecut podurile la Angern [în Ungaria] aflându-se în urmărirea croaților care luptau de partea armatei împărătești. La ora zece în noaptea aceea au efectuat un raid asupra comunității noastre de la Velké Leváre, jefuind și luând orice au găsit. Majoritatea oamenilor noștri au fugit din nou în mare frică și groază.

Între 15-20 aprilie Nikolsburgul, Gödingul, Skalitzul, Strassnitzul, Ungarisch Ostraul și alte locuri au ajuns sub dominația suedeză.

Cam pe 30 aprilie, unii maghiari din Transilvania au coborât pe firul râului Waag, au jefuit Schächtitzul și Neustadtul din nou, au furat doi cai și căruța de la Tschäskowitz și au împrăștiat multă frică.

Pe 30 aprilie, armata suedeză a capturat castelul din Rabensburg după o bătălie grea.2

Pe 10 mai, generalul transilvănean Bakos Gabor a trecut podurile la Trentschin cu optzeci și șase de companii de maghiari pentru a se alătura generalului-maior suedez Douglas.3

Cam pe la miezul nopții pe 19 mai, câteva mii de suedezi au avansat pe neașteptate în Sabatisch. Ofițerii au venit în case; ceilalți au rămas pe câmpuri. Au plecat înainte să se crape de zi fără să provoace vreun rău în mod special. Nimeni nu știa de unde au venit sau ce aveau în minte.

Cam pe vremea aceasta, suedezii au traversat Carpații Mici și au luat Tyrnaul fără prea mult efort.4 Multă suferință exista în cuprinsul ținutului. Gărzile personale suedeze erau încartiruite în orașe, castele sau târgușoare și aceasta a provocat bisericii cheltuieli însemnate.

Pe 20 mai, trupele împărătești au efectuat un raid asupra Velké Leváreului. Au prins un suedez și o gardă de corp maghiară. Ne-a costat o sumă mare de bani deoarece pentru ca să îl mulțumim pe generalul maghiar Bocskay
1 a trebuit să îi oferim șase cai și o căruță, precum și multe cuțite și alte lucruri, în compensație pentru oșteanul maghiar, calul și muscheta lui.

La începutul lui iunie, țăranii furăcioși s-au instalat în casele noastre din Velké Leváre, St. Johannes și Protzka. Au deschis nișele undele lucruri erau ascunse sub pământ și au luat tot ceea ce au găsit. Acest jaf a continuat pentru câteva săptămâni și niciun frate nu se putea face văzut în acea perioadă. La St. Johannes au ucis cu brutalitate doi frați, iar la Velké Levá au ars din temelii școala și atelierele croitorilor, cizmarilor și producătorilor de cuțite.

Pe 24 iunie, Christel Kisselbrunner un bătrân slujitor al Evangheliei a adormit în Domnul la Sabatisch.

Pe 29 iunie, generalul-maior Douglas a traversat Sabatischul cu cinci mii de oșteni suedezi și a rămas o noapte pe câmpuri lângă un pârâu, Schwebelbachul. Nu ni s-a făcut niciun rău, prin măreața protecție a lui Dumnezeu, căruia trebuie să îi oferim mulțumiri din inimă.

1Generalul Bocskay, probabil din familia lui Ștefan Bocskay, principe al Transilvaniei (1604-1606).

1Contele Johann von Götzen, general împărătesc, ucis în martie 1645 în bătălia de la Jankov, la aprox. 56 de kilometri sud-est de Praga. New Cambridge Modern History, IV, 351.

2Rabensburg, sat în Austria Inferioară, lângă confluența râurilor Dyje și Morava.

3Generalului Gabriel Bakos i s-a poruncit de către Rákóczi să se îndrepte spre granița moravă cu 6000 de oameni pentru a se alătura generalului-maior suedez Douglas.

4Sub comanda lui Douglas, orașul Tyrnau (Trnava)a fost luat „fără prea mult efort,” deoarece trupele împărătești lăsaseră doar o garnizoană mică acolo care s-a retras la Bratislava. Soldații suedezi intenționau să jefuiască Tyrnaul, dar Douglas i-a întors din drum și a salvat orașul; drept compensație, suedezii au efectuat rechiziționări strigătoare la cer. Beck, 470.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: