Scrisoarea lui Andreas Ehrenpreis către biserica din Vințu de Jos (3). Cronica fraților hutteriți (307)

      Mulți dintre voi știți cum era viața noastră în Moravia, cu munca asiduă, din greu. Căruțașii clar că lucrau de dimineața până seara și multă muncă se presta pe câmp și în podgorie fără ca cineva să primească vreun ban. Foarte mult depindea de credincioșia acelora care conduceau treaba și de comenzile date de ei. Ne încredem că toți credincioșii sunt doritori să fie îndrumați în slujba lor pentru biserică, fără să se plângă sau să opună rezistență.

     Lansăm un apel înaintea tuturor, fiecărui frate și soră numită să îndeplinească o sarcină în biserică să își dea toată silința pentru cinstea Domnului și binele general al bisericii, făcând toate eforturile să păstreze o bună rânduială creștină și să își îndeplinească sarcinile ce i-au fost atribuite în mod responsabil. Ar trebui să fie credincioși în viața și comportamentul lor și în conducerea și distribuirea muncii în general. Ei ar trebui să fie întotdeauna gata să slujească biserica și pe cei credincioși, în special pe cei bătrâni și pe nevoiași. Gândiți-vă cât de aproape este vremea când fiecare va fi întrebat: oferă o relatare a slujirii tale – cât de credincios, de încredere și prudent ai fost în îndeplinirea slujbei tale.

Și acum cerem fiecăruia dintre credincioșii din întreaga biserică să arate credincioșie și să își dea silința în toate treburile și să fie mulțumitori și mulțumiți. Căutați pace și unitate adevărată și evitați orice dispută și lipsa de unitate. Ajutați-vă unul pe celalalt să construim casa spirituală a lui Dumnezeu și să plantăm grădina Domnului Savaot. Oferiți-vă unul altuia mâna prieteniei și căutați să reprezentați un impuls pentru celelalt înspre pietate și beatitudine. Ajutați-vă unul pe celelalt pe cărarea păcii, pentru că Administratorul care ne va oferi leafa și recompensa noastră, Domnul nostru Isus Hristos, Judecătorul celor vii și celor morți, se află la ușă.

El îi va recompensa pe fiecare însutit pentru credincioșia, zelul și sinceritatea sa și ne va oferi intrarea în împărăția Tatălui nostru ceresc, pus de către Tatăl deoparte de la începuturi. Acolo, cu bucurie de neexprimat și în măreață cinste, vom primi coroana vieții veșnice. Nimeni nu va regreta orice bine făcut, ci fiecare se va gândi, „Dacă doar aș fi făcut mai mult, dacă doar aș fi fost mai credincios și devotat!” Fundamentul și adevărul Sfintei Scripturi ne indică doar acest lucru: „Deschideți porțile ca să intre neamul cel neprihănit și credincios.” (luați aminte: credincios) Doar lor Domnul Hristos le va spune, „Bine, rob bun și credincios, ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!” Dacă există cineva care și-a îngropat talantul harului lui Dumnezeu înfășurat într-o pânză, au obosit sau nu mai au tragere de inimă, nu mai au fizicul de altădată sau cu inima împietrită, aceștia încă au timp să se trezească, să caute iarăși talantul îngropat și pierdut și să își petreacă restul zilelor lor urmând voința plină de har a lui Dumnezeu înainte ca Judecătorul să apară și să ceară socoteală. Dacă fac aceasta încă pot scăpa și își pot mântui sufletele.

Anunțuri

2 Responses to Scrisoarea lui Andreas Ehrenpreis către biserica din Vințu de Jos (3). Cronica fraților hutteriți (307)

 1. nicu spune:

  oare a mai ramas la Vintu de Jos vre-o urma materiala sau scrisa a prezentei huteritilor?


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Caută filmul ăsta: https://youtu.be/CisOtsVC6lc
  De asemenea citește la mine pe blog continuarea de la 1760 a istoriei lor, e foarte interesantă, dar așa sari o sută și ceva de ani: https://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/17/fratii-hutteriti/
  Deja în scrisorile lui Andreas se simte cum a pătruns abandonul și cedarea în fața prigoanei.
  Ca idee, pe la 1670 mai rămăseseră vreo 15 hutteriți în toată lumea, cei 15 din Vinț. La Sobotiște (Sabatisch) au fost convertiți toți. Mai departe te las să descoperi singur, dar ai grijă să ai timp să citești, să nu fușerești.
  Comunitatea a supraviețuit, azi sunt peste 60000, cei mai mulți în Canada.
  http://www.hutterites.org/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s