Anii 1641-1642. Cronica fraților hutteriți (304)

16411

Pe 13 aprilie 1641, fratele Iacob Mathrones, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul la Farkeschin.

Pe 8 mai, trei frați au fost aleși pentru slujba Evangheliei și numiți la Sabatisch pentru o perioadă de testare. Aceștia erau Hans Friedrich Küntsche, un producător de cuțite din Württemberg; Hans Blesing, un învățător din Elveția; și Iosif Forher, un postăvar. Iosif Forher, totuși, a fost eliberat din slujbă la cererea sa din pricina vederii lui slabe.

1642

Pe 22 iuni 1642, doi frați, Georg Schultes și Moise Rapertshauser, au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor la Sabatisch.

În 1642 împrejurul Rusaliilor, groaza a măturat aceste ținuturi când generalul împărătesc duce Franz Albrecht de Saxonia și mareșalul suedez Lennart Torstenson s-au confruntat în Silezia și s-au întâlnit într-o bătălie dezastruoasă.2 Ducele Franz Albrecht a fost rănit mortal. Oștirea împărătească a fugit, panicându-se. Au traversat râul Morava la Ungarisch Hradisch în Ungaria și au coborât [valea] înspre noi. Apoi, alertându-se ai noștri foarte tare, aceștia au ajuns deodată la Velké Leváre și au stat acolo pentru două zile, până când contele Piccolomini3 a preluat comanda și i-a condus înapoi traversând Morava lângă Drösing.4 Niciun act de violență nu s-a petrecut în mod special la Velké Leváre în această perioadă deși a trebuit să plătim prețul punerii lor iarăși pe picioare. Astfel că Dumnezeu prin harul său și cu credincioșie ne-a ajutat pe durata greutăților noastre. Din moment ce suedezii câștigaseră bătălia în Moravia, au avansat până la Olmütz cât de repede au putut. Toți au fost cuprinși de groază și orașul s-a predat fără să opună prea mare rezistență, iar suedezii s-au instalat și s-au fortificat acolo și mai tare. Au dus o contitate considerabilă de pradă în fortăreața lor. Apoi ambele forțe armate au mărșăluit în zona Meissein [Saxonia]. Suedezii au cucerit orașul Leipzig după o bătălie grea în care au suferit pierderi însemnate.

1Nu s-a realizat un raport pentru anul 1640.

2 Ducele Franz Albrecht de Saxonia-Lauenburg, născut în 1598, a căzut în bătălia de la Schweidnitz (Šwidnica), Silezia, 1642.

Lennart Tortenson, conte de Ortala (1603-1651), a fost comandant suprem al armatei suedeze în Germania din 1641 până la 1646. În 1642, a avansat în Boemia, ajungând chiar în inima Austriei, în care până atunci nu se văzuse picior de dușman protestant. Vezi Beck, 467.

3Octavio Piccolomini, duce de Amalfi (1599-1656), l-a înlocuit pe Wallenstein ca general al trupelor împărătești în 1633.

4Drösing, Austria, nord-est de Velké Leváre pe cealaltă parte a râului Morava.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s