Eliberarea. Cronica fraților hutteriți. (300)

      După ce domnul a mâncat, i-a poruncit judecătorului să îi ducă pe frați la castel. Când au ajuns acolo, au trebuit să aștepte la poartă mult timp și toți au venit în fugă să se hlizească. Frații erau jenați, dar i-a alinat faptul că știau că sunt nevinovați. Burgreavul a urlat la ei, a aruncat o pereche de lanțuri grele de fier în fața fiecăruia și le-a spus, „Acum sunteți prizonieri și vă aflați în mâinile mele. Alteța Sa, domnul meu, mi-a poruncit să vă pun în lanțuri și trebuie să lucrați în ele la încărcat piatră, calcar și la cărat apă, lemn sau orice altceva este nevoie.”

      Cam în asta a constat primirea lor. Cum nu era vreun fierar să le atașeze lanțurile imediat, burgreavul i-a aruncat într-o temniță puturoasă. Frații dădeau să leșine de la putoare și mizerie, pentru că nu mâncaseră toată ziua. Administratorul de la [comunitatea noastră din] Kesselsdorf se întâmpla să se afla la castel și când a văzut cum erau tratați, s-a umplut de milă și i-a rugat pe burgreav și pe domnul Franz Nagy-Michaly să îi scoată pe frați din temnița împuțită. Și fiindcă a fost persistent, el a reușit într-un final. De asemenea el le-a adus mâncare și de băut, aceasta împrospătându-i și dându-le ceva puteri noi. Și-a luat rămas bun de la ei cu o inimă întristată. Când a ajuns acasă, a spus despre suferința lor și aceasta a pricinuit mâhnirea inimilor lor.

      În acea noapte, dragii frați au trebuit să zacă pe pământul gol în afara închisorii, dar au găsit lucrul acesta extraordinar, pentru că ieșiseră măcar din mizeria și putoarea aceea.

      În ziua următoare, burgreavul i-a pus în căsuța gardianului, unde stăteau tot în lanțurile lor de priponit (poate că din porunca domnului Nagy-Michaly). Cam pe la jumătatea zilei, burgreavul a venit cu fierarul, aducând doi butuci grei de fier pentru a-i pune fraților. A renunțat la aceasta, totuși, pentru că era atât de dificil și el a spus că frații nu vor scăpa de la el.

      Până acum, Paul Wenzel și Elias Ottwinowsky stătuseră în închisoare la Koczknowa. Acești frați au fost acuzați în fals că i-ar fi scris domnului Niáry spunând că Franz Nagy-Michaly i-a forțat să danseze și să facă alte necurății. Deși frații au negat acest lucru, spunând că nu știau nimic despre aceasta, Franz Nagy-Michaly a pus ca aceștia să fie biciuți fără milă cu un bici roman și apoi aruncați într-o temniță și mai puturoasă ca înainte. Soția burgreavului, care și-a dat seama că frații erau inocenți, a pledat pentru cauza lor, dar nimic nu s-a schimbat.

Când fratele Heinrich și însoțitorii săi au auzit asta, s-au speriat tare că în furia sa Nagy-Michaly le va face la fel și lor. Dar Dumnezeu fie lăudat, că aceasta nu s-a întâmplat. Fratele Simon Lorcher, bătrânul de la Kesselsdorf s-a rugat cu atâta persistență de acest domn proprietar, burgreavul Hans Palffy, că burgreavul a scris o scrisoare sfătuindu-l pe domnul Franz Nagy-Michaly să îi trimită pe Paul Wenzel și Elias Ottwinowsky să li se alăture fraților la castel și să le dea jos lanțurile celor doi înlănțuiți. Aceasta s-a făcut imediat. Astfel că toți cei cinci frați au fost aduși laolaltă și ei i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru aceasta.

      Toți bătrânii au făcut tot ce au putut, efectuând călătorii și trimițând mesaje oriunde credeau că ceva se poate rezolva înspre eliberarea fraților. Dar puține au rezolvat din pricină că domnii Niáry se aflau în opoziție cu ajungerea la o înțelegere cu domnii Tardy și în mod constant îi asigurau din nou pe frați că totul se poate rezolva prin intermediul legii fără să ne coste pe noi nimic. Dar nu au putut să ajungă la acest rezultat și nu era posibil să așteptăm pentru sfârșitul procesului lor legal, după cum procedurile legale maghiare durează deseori mulți ani. Așa că într-un sfârșit nu exista altă opțiune decât să ajungem la o înțelegere cu domnii Tardy și Franz Nagy-Michaly.

       După diverse eforturi depuse de domnii Niáry și bătrâni, principele palatin într-un final i-a poruncit burgravului Ștefal Palffy ca și căpetenie a districtului să rezolve problema. Burgravul a trimis pentru domnul Franz Nagy-Michaly, care a venit cu mama sa și burgravul Palffy i-a îndemnat să accepte o înțelegere. Când au cerut o sumă mare de bani, fratele Heinrich Hartmann a refuzat categoric, spunând că nu își va cumpăra eliberarea.

       Soția burgravului Palffy de asemenea a pledat pentru cauza fraților, rugând și scriind scrisori altor domni și doamne, făcându-se luntre și punte în încercarea de a ajunge la o înțelegere. Deoarece domnul Franz Nagy-Michaly declarase că costurile procesului și îngrijirea husarilor răniți fusese ridicată, frații s-au oferit să facă uitat puținul pe care el îl datora acelora care lucraseră pentru el și să plătească o sumă de bani în plus. El și ceilalți domni au fost mulțumiți cu aceasta, iar chestiunea a fost aranjată. Domnul fie lăudat!

      Două contracte identice au fost redactate, pe care burgravul Ștefan Palffy și domnul Franz Nagy-Michaly le-au girat cu propriile lor mâini și le-au sigilat cu sigiile lor strămoșești. Unul i-a fost dat lui Franz Nagy-Michaly, iar celălalt fraților. Aceasta s-a petrecut pe 8 octombrie 1633, la castelul Bibersburg în prezența multor domni eminenți și cinstiți. Astfel că frații s-au întors la biserică cu conștiințele nepătate și cu mare bucurie toți credincioșii l-au lăudat și i-au mulțumit lui Dumnezeu. Se poate vedea în toate acestea ce mari probleme apar atunci când un supus este vinovat chiar și cu cea mai mică vină față de domnul său proprietar și ce poate face un tribunal maghiar, chiar dacă mulți oameni de rang înalt și onorabili recunosc nevinovăția noastră și depun mărturie pentru a o sprijini. Într-un final, domnul Franz Nagy-Michaly și susținătorii săi s-au ales cu mai multă rușine și dezonoare decât cu laude și profit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: