1633. Greșeala lui Isaak Baumann de la Vințu de Jos. Cronica fraților hutteriți. (296)

1633

     Împrejurul Paștelui din 1633, o chestiune tristă pentru biserică a luat ființă la Vințu de Jos în Transilvania, sub principele Gheorghe Rákóczi.1 Aceasta s-a petrecut prin bătrânul lor Isaak Baumann, care, scriind despre Vințu de Jos unui prieten din Croația, a scris ceva împotriva autorităților. Cum scrisoarea a fost expediată printr-un judecător, care nu a trimis-o imediat, ci a ținut-o o perioadă, a fost găsită de unul dintre slujitorii principelui. A deschis-o și a adus-o la curte. Aceasta a reprezentat un șoc și o lovitură grea pentru biserica de la Vințu de Jos. Nu doar că a provocat pierderi serioase, ci a pus în pericol și viețile surorilor și fraților. Chestiunea a fost rezolvată imediat, totuși. Baumann a fost exclus pentru neglijența sa, dar s-a căit și a găsit calea cea bună din nou. A adormit în Domnul cam un an mai târziu.

După moartea lui Baumann, lui Georg Geher i s-a încredințat grija asupra bisericii, să declame Cuvântul lui Dumnezeu și să păstreze ordinea corectă și comunitatea creștină în biserică. Fie ca el să primească multă înțelegere și înțelepciune de la Domnul pentru a conduce biserica în cinstea lui Dumnezeu și întru-ranforsarea credincioșilor.

Pe 5 iunie, fratele Esaias Weih un croitor, a fost ales pentru slujba Evangheliei la Vințu de Jos și i s-a acordat o perioadă de testare.

1Gheorghe Rákóczi, principe al Transilvaniei (1630-1648), a asigurat libertatea religioasă pentru protestanții maghiari la pacea de la Linz, 1645.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s