1632. Cronica fraților hutteriți. (295)

1632

    La Sabatisch pe 5 martie 1632, fratele Iosif Würz, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată.

      Tot în aceeași noapte pe 5 martie, când toată lumea dormea bine, o gloată de ostași maghiari și croați de abia recrutați ne-au jefuit comunitatea noastră de la Protzka, furând o cantitate însemnată de lână, îmbrăcăminte și alte lucruri. Când acest fapt a fost raportat bătrânului domn Imre Czobor, el și-a adunat husarii, nobilii și unii din slujitorii săi și i-a trimis după tâlhari. Când aceștia au fost prinși, au luat înapoi majoritatea prăzii și a înapoiat o parte din ea fraților. Husarii și nobilii nu și-au uitat propriile interese, ci și-au oprit o bună parte din pradă pentru efortul depus. Astfel că frații de la Protzka au suferit o pierdere însemnată. Poate fi apreciat faptul că, totuși, domnul a fost devotat fraților, și-a luat partea și i-a alungat pe jefuitori.

     Pe 16 iulie, între trei și patru după-masa, fratele Lorenz Putz, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Gissing. El slujise biserica prin predicarea Evangheliei timp de nouă ani pe cealaltă parte a Dunării în Croația.

      Pe 6 august, Hansel Hartmayer un slujitor al cuvântului și un frate virtuos și zelos a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Velké Leváre.

Pe 7 noiembrie la Sabatisch, trei frați au fost confirmați în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor. Frații erau Balzer Rost, Andreas Hiller și David Lachner.

În aceeași zi, doi frați Hans Maier și Ioan Born (amândoi viticultori) au fost aleși pentru slujba Evangheliei și supuși unei perioade de testare.

Pe 17 decembrie la 10 seara, fratele Hans Egle un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Sabatisch. El a fost un administrator venerabil și un frate zelos și devotat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s